Elinvoimaa mausteista ja nokkosesta

image

Viime vuoden päättäjäisiksi hain postista uutta luettavaa. Hyötykasviyhdistyksen nettikaupasta löytyi kiinnostavaa kirjallisuutta.

Ensimmäinen teos on kirjailija ja toimittaja Katariina Vuoren kirjoittama Nokkonen – herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista (Atena 2015).

Huomio kiinnittyy ensin kirjan ulkonäköön; kansikuva on raikas ja kirjan mattapintaisia sivuja on ihana hypistellä nauttien herkullisista kuvista.

image

Kirjan takakannessa mainitaan, että ruokareseptien lisäksi kirja sisältää vinkkejä myös kauneudenhoitoon. Teos on kuitenkin selvästi keittokirja, muut vinkit ovat varsin nimellisiä. Kirjassa on monipuolisesti erilaisia ohjeita ”kunnon” suolaisiin ruokiin sekä eksoottisia reseptejä, ohjeita keittoihin, lisukkeisiin sekä makeisiin herkkuihin esimerkiksi päiväkahvin kanssa.

Ohjeissa on hyödynnetty pääasiassa tuoreita nokkosia, mutta joissakin reseptissä käytetään myös kuivattua nokkosta ja nokkosen siemeniä.

Nokkoskääryleet, nokkospyree kalan kanssa, soseutettu nokkoskeitto isoäidin tapaan, herukkainen  nokkoskaurapaistos, hunajainen nokkospatukka..

Mielikuva nokkosesta rikkaruohona saa kyytiä kun selailee  toimivia ja houkuttelevia ideoita nokkosen jalostamiseksi arkiruoaksi ja erityisempiin tilaisuuksiin.

image

Kokeilin kirjasta Patonkia, jolla on nokkossydän. Patongin täytteenä oli nokkosen lisänä rouhittua pähkinää,  aurinkokuivattua tomaattia ja juustoraastetta.  Leivonnainen oli evääksi metsäretkelle, jonne suuntasimme lasten ja koiran kanssa. Siitä tuli sekä lasten että aikuisten mielestä tosi hyvää! Otan mieluusti pian kokeiluun muitakin reseptejä, joita kuivatulle nokkoselle kirjasta löytyy.

Toinen hankinnoista on kasvitieteen professori Sinikka Piipon kirja Elinvoimaa mausteista (Minerva 2013). Piippo mainitsee kirjan esipuheessa, että kaikki mausteet ovat olleet lääkkeitä. Nyt on Piipon mukaan aika antaa maustekasveille uudelleen se arvostus, jonka ne ansaitsevat. Mausteiden käyttöä terveyttä edistävinä yrtteinä on mahdollisuus lisätä monin tavoin.

Kirjassa kerrotaan mausteiden nykykäytöstä ja historiasta sekä mausteiden vaikuttavista ainesosista,vaikutuksista terveyteen, viljelystä, keruusta ja turvallisuudesta.

Kirja toimii erinomaisena hakuteoksena, johon tartun varmasti, kun suunnittelen kesän viljelykokeilujen lajikkeita tai kun yleensä kaipaan tietoa tietyn maustekasvin terveysvaikutuksista. Teoksen lopusta löytyy kirjallisuusluettelo ja vieraampien termien sanasto.

Seuraava juttu tulossa siis keskiviikkona. Mukavaa viikon aloitusta!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s