Arkiruokaa nokkosesta

free-images_stinging-nettles_martyn_e_jonesJatketaan nokkosteemalla tänään. Mitä enemmän lueskelen juttuja ja reseptejä nokkosesta, sitä kovemmin  houkuttaa kokeilla nokkosta eri ruokiin.

Suomalaisten luonnontuotteiden käyttöön kannustavalla Arktiset aromit ry:n -sivustolla on runsaan muun luonnontuoteinfon lisäksi ruokaohjeita villiyrteistä. Kokeilin sivustolla esiteltyä nokkoskastiketta pastalle. Ohjeessa neuvotaan käyttämään tuoreita nokkosia, mutta nyt mennään kuivatuilla, kun tuoreita ei ole saatavilla.

Pieni huomio ennenkö päästään kastikkeeseen: harrastin hiukan tutkimustyötä (eli kävin Cittarin ja Prisman pakastealtailla) ja selvitin nokkosen saatavuutta kaupoista. Kummastakaan isosta marketista en sitä löytänyt, vaikka muutenhan kasvispakasteita oli tarjolla metrikaupalla. Katsastin netistä, onko olemassa tuotenimikettä nimeltä nokkospakaste,  ja kyllä sellainen tosiaan on, ainakin erään tuoretukun sivuilta löytyy. Ehkä siis tulevaisuudessa nokkonen ilmestyy pakasteena myös markettien perusvalikoimiin. Kuivattuna nokkosta myydään useassakin paikassa. Näitä paikkoja löytyy googlettamalla.

Nyt kuitenkin edellä mainittuun nokkoskastikkeeseen, jota hieman tuunailin:

Nokkoskastike pastalle

  • n. 1 l tuoreita nokkosia tai 1 dl kuivattuja nokkosia muserrettuna
  • 2-3 rkl öljyä
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • n. 1 dl kermaa
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • suolaa, mustapippuria
  • ruohosipulia
  • 2 aurinkokuivattua tomaattia kuutioina tai 2 rkl valmiiksi kuutioitua säilykettä
  • parmesania
  • lisäksi pastaa, esim. nauha- tai kierremakaronia

 

Vaihe 1. Käsittele nokkoset

Jos käytät tuoreita nokkosia, huuhtele ja ryöppää ne. Ryöppääminen tarkoittaa nokkosten keittämistä runsaassa vedessä muutaman minuutin ajan, ja nokkosen huuhtelua sekä valutusta tämän jälkeen. Keitinvesi heitetään pois. Hienonna ryöpätty nokkonen silpuksi.

nokkonen_kattilassa.jpg
Kuivattua nokkosta hautumassa.

Jos käytät kuivattua nokkosta, kiehauta tilkka (noin kolmasosa dl) vettä ja murenna nokkoset kuumaan veteen hautumaan 10 minuutiksi. Nokkosen haju on tässä vaiheessa aika voimakas, minulle siitä tulee mieleen kala. Vesi on imeytynyt nokkosiin, joten sitä ei tarvitse kaataa pois.

Vaihe 2. Tee kastike

nokkonen_ja_muut_pannulla.jpg
Valkosipuli, nokkonen ja auringonkukansiemenet.

Kuumenna öljy ja lisää murskatut valkosipulinkynnet, auringonkukansiemenet ja nokkoset. Anna hautua kannen alla 5 minuuttia. Tässä vaiheessa ehdit laittaa pastan kiehumaan.

Vaihe 3.Mausta ja anna tekeytyä

nokkoskastike.jpg
Kastikkeen täydentävät kerma ja mausteet.

Lisää kerma ja mausta suolalla, pippurilla sekä ruohosipulilla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla. Anna tekeytyä vielä muutama minuutti miedolla lämmöllä.

Vaihe 4.Yhdistä kastike pastaan

Sekoita kastike keitetyn ja valutetun pastan joukkoon. Mausta parmesanilla.

valmis_pastaannos.jpg
Valmista on! Kuvasta puuttuu aurinkokuivattu tomaatti. Lisäsin sen vasta ensimaistelun jälkeen annokseen.

Alkuperäisessä ohjeessa olleen ruohosipulin jätin pois, koska sitä ei nyt ollut omasta takaa. Sen sijaan lisäsin aurinkokuivattua tomaattia, joka toi mielestäni sopivasti suolaista suutuntumaa kastikkeeseen.

Nokkonen tuntuu sopivan pähkinöiden ja siemenien kanssa yhteen, nehän täydensivät toisiaan myös patongin täytteenä.Tuli myös todistetuksi, että vaikka ohjeessa oli ehdotettu tuoretta nokkosta, niin kastike onnistuu hyvin kuivatulla nokkosella.

Pidin itse kastikkeesta ja se sai kiitosta myös puolisolta, joten tätä tulee varmasti valmistettua toistekin. Hyvää arkiruokaa!

pizzaa.jpg
Maukas makujen kakofonia.

Illalla mies leipoi vielä pellillisen pizzaa elokuvailtaan, ja pyysin häntä lisäämään nokkosta lisämausteeksi osaan pizzasta. Täytteestä tuli aika muhkea, ja hento nokkonen hukkui makujen sekamelskaan. Huvittaisikin joskus leipoa pizzaa, jossa nokkonen on pääroolissa.

Oletko kokeillut nokkosta kuivattuna tai tuoreena johonkin ruokaan? Mihin se mielestäsi sopii? Olisi kiva kuulla vinkkejä vaikka tuossa alla kommenttiosiossa. Mukavaa sunnuntaita!

Tuoreen nokkosen kuva: http://www.freeimages.com, Martyn E. Jones: Stingling nettles.
Mainokset

2 thoughts on “Arkiruokaa nokkosesta

  1. Heippa
    Itse olen käyttänyt nokkosta sämpylöihin ja lettuihin. Muhennos ja keittokin ovat hyviä, niillä olen päässyt herkuttelemaan Äitini patojen ääressä. Nokkosen keitinlientä ei mielestäni kannata heittää pois vaan sen voi käyttää hiushuuhteena tai kasviravinteena.
    Kivalta vaikuttaa sinun blogisi, törmäsin siihen juuri😊

    Tykkää

    1. Tanja, ihanaa kun tulit kommentoimaan! Ja hauska kuulla, että täältä löytyy luettavaa. Nokkonen on tosi monipuolinen villivihannes. Muutama kuukausi vielä ja saadaan taas tuoretta nokkosta!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s