Viljelyvinkit kesäksi

Työkaverit vähän hörähtelivät kun yrtteilijä kertoi tekevänsä tilauksen siemenluettelosta viikonloppuna, mutta totta puhuen tilauksen tekeminen on yrtteilijän alkukevään merkkitapauksia, joka polkaisee vuoden kierron käyntiin.

Nythän ehtii hyvin tehdä tilaukset verkkokaupoistakin. Hyötykasviyhdistyksen kylvökalenteri kertoo, että ainoastaan chilit ja paprikat, kuukausi- ja puutarhamansikat sekä laventelit ja meiramit täytyy istuttaa siemenestä helmikuussa. Niillä alkaa olla hiukan kiire. Muut ehtii myöhemmin keväällä.

Tässä joitakin viljelytärppejä, joihin kannattaa tutustua tänä kesänä! Vinkit on poimittu Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelosta.

komatsuna.jpgKomatsuna (Brassica rapa japonica). Japanissa yleisesti viljelty vihannes, jonka maku on sekoitus kaalia, pinaattia ja sinappia.

Komatsuna on siitä mukava viljeltävä, että se ei vaadi kummoista maata, ja satoa voi kerätä kaikissa kasvun vaiheissa.

Komatsunaa voi käyttää sellaisenaan salaateissa, mutta myös pinaatin tapaan kypsennettynä.

Muita japanilaisia salaatin kaltaisia vihanneksia ovat mitsuna, joka sopii pataruokiin, wokkeihin, kasvispiiraisiin, ja mitsuba, joka sopii hyvin kalan ja kanan kanssa. Sen voi ryöpätä, kiehauttaa öljyssä tai syödä sellaisenaan.

Herne monivärimix, kolme eri makuista ja väristä lajiketta! Tästä ei ole kuvaa, mutta sielun silmin yrtteilijä kuvittelee Shirazin, jossa on violetit palot ja pähkinäinen maku, Golden sweetin supermakeine kullankeltaisine palkoineen sekä Oregon sugar potin, jolla  on pitkät vihreät ja erittäin makeat palot. Herkullinen ja kaunis yhdistelmä!

 

Melissa_officinalis1

Sitruunamelissa (Melissa officinalis). Sen lehdet ja nuoret versot tuoksuvat ja maistuvat sitruunalta. Siemenet kylvetään ruukkuun maaliskuussa tai ulos kesäkuussa.

Sitruunamelissa on ihastuttavan monikäyttöinen kasvi; se sopii salaatteihin, teesekoituksiin, jogurttiin, marmeladiin, hyytelöihin ja lehdet koristeiksi kakkuihin, salaatteihin ja juomiin. Lääkeyrttinä sitruunamelissaa käytetään muistia ja päänsärkyä parantamaan.

PhysalisAnanaskirsikka (physalis peruviana), toiselta nimeltään karviaiskoiso. Tätä olen kokeillut monena vuonna, ja parhaiten olen saanut sen tuottamaan kypsiä hedelmiä lasitetulla parvekkeella. Se on kylmänarka, mutta pärjää kasvihuoneessa tai jopa ulkona lämpöisessä paikassa.

Ananaskirsikka kasvaa rehevänä jopa 4 metrin pituiseksi, joten sitä on syytä leikata usein.

Ananaskirsikan hedelmä on todella kaunis, oranssi hedelmä paperimaisten verholehtien sisällä. Hedelmä on kirsikkatomaatin kokoinen ja kirpeän makea. Siinä on A-, B- ja C-vitamiinia sekä fosforia ja rautaa.

Ananskirsikka sopii kakkujen ja jäätelöannosten koristeeksi tai syötäväksi sellaisenaan, mutta myös hilloksi.

Paprikoihin (Capsicum annuum) kuuluva Apache on siitä mukava pieni ja pensasmainen chili, että se sopii ikkunalaudalle ruukkuun, toki myös parvekkeelle ja pihaan. Apache tuottaa tummanpunaisia, keskivahvoja hedelmiä. Tätä(kin) aion kokeilla taas tänä kesänä!

Boerenkool.jpgLehtikaali (Brassica oleracea var. sabellica). Superfoodiksikin nimetty kaali sisältää runsaasti A-, B- ja C-vitamiinia sekä rautaa. Lehtikaali kestää kylmyyttä, jopa pakkasta. Kylmä itse asiassa lisää lehtien makeutta. Sitä voidaan käyttää salaateissa tai keitettynä. Voissa paistettuna hyvä lisäkeruoka (kiitos Jenni ideasta!). Lehtikaalisipsit ovat saavuttaneet suurta suosiota terveellisenä naposteltavana.

Lähteet:
Tiedot kasvien viljelystä ja käytöstä Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelo. Pähkylä 1a-2016.
Kuvat:
Sitruunamelissa: Melissa officinalis1, PWagnerhttps://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57107. CC BY-SA 3.0.
Komatsuna: Komatsuna, 日陰猫Joga. http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%95%E3%82%A1%E3%82%A4%E3%83%AB:Komatsuna.jpg  GNU Free Documentation License.
Ananaskirsikka: Physalis, Flapdragon. Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=140523.
Lehtikaali: Boerenkool, Rasbak. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=119948.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s