Levitteitä yrteistä ja porkkanasta

freeimage_carrots-matthew_trow.jpgTämän postauksen teemana on porkkana. Tavallinen juures taipuu ilta- ja välipaloihin, dippaukseen ja vieraillekin tarjottavaksi sopivilla mausteilla.

Kermaviili toimii useimmiten dippien ja levitteiden pohjana, mutta tällä kertaa kokeilin puhtaasti kasviksista tehtyjä levitteitä.

wp-1455819234260.jpeg Alla on ohjeita erilaisista yhdistelmistä keitettyä ja soseutettua porkkanaa, kylmäpuristettua rypsiöljyä sekä kuivattuja ja tuoreita yrttejä. Perheraati äänesti meillä yhdistelmistä maukkaimmat.

Nokkosporkkanalevite

  • 2 keitettyä ja soseutettua porkkanaa 
  • Kuivaa nokkosta 1/2 dl kuumassa vedessä hetken haudutettuna
  • Kylmäpuristettua rypsiöljyä 2 rkl
  • Ripaus suolaa

 

Samettinen porkkanalevite

  • 2 keitettyä ja soseutettua porkkanaa
  • 1 muussattu avokado
  • Ripaus suolaa

Rakuunaporkkanalevite

  • 2 keitettyä ja soseutettua porkkanaa
  • Kuivattua rakuunaa 1 tl
  • Kylmäpuristettua rypsiöljyä 2 rkl
  • Ripaus suolaa

Keväinen levite

  • 2 keitettyä ja soseutettua porkkanaa
  • Kylmäpuristettua rypsiöljyä 2 rkl
  • Hienonnettua persiljaa 1 rkl
  • Kevätsipulin vartta 2 rkl
  • Ripaus suolaa

 

wp-1455819353401.jpegLevitteitä testattiin kuivattujen ruislastujen kanssa.

Nokkosporkkanalevite ja avokadolevite maistuivat miedoimmilta. Ensin mainittu toi mieleen vanhemmille porkkanalaatikon, mikä oli ainoastaan positiivista vanhemman tyttären mielestä. Nokkosporkkanayhdistelmä saikin yhden äänen.

Eniten ääniä (3 kpl) keräsi kevätsipulin varsilla ja persiljalla porkkanaa täydentävä keväinen levite. Tosi toimiva yhdistelmä!

Keitetty porkkana luo makean pohjan levitteisiin, joten vastapainoksi lisäsin kaikkiin leivänpäällyksiin ripauksen suolaa. Tälle voisi keksiä varmasti vaihtoehtojakin. Yksi idea on käyttää kesällä suolaisuutta tai kirpakkuutta tuovia villiyrttejä, kuten käenkaalia tai niittysuolaheinää tavallisen suolan tilalla. Olisikohan joku puutarhayrtti tähän tarkoitukseen sopiva? Tai olisikohan muita porkkanan kanssa kokeilemisen arvoisia villiyrttejä?

 

Kuvalähde:
Artikkelikuva porkkanat: Freeimages.com. Manu Mohan: carrots.
Porkkanat: Freeimages.com. Matthew Trow: Carrots.
Muut kuvat: Virpi Hirvensalo

 

Mainokset

2 thoughts on “Levitteitä yrteistä ja porkkanasta

    1. Mössöt on ihania! Porkkana-avokado kaipaa hieman lisämaustamista aikuiseen makuun, pippurikin voisi tehdä sille terää! Lapsille miedompi versio on yleensä se parempi. Toivotaan että viikonlopuksi tosiaan aurinkoa!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s