Katajanmarjoja etsimässä

Pidän muutaman päivän hiihtolomaa lasten kanssa. Sää suosii lomalaisia täällä Turussa. Tänään aamupäivällä lapset olivat pulkkamäessä ja minä kiertelin lähimetsässä personal trainerini Vilman kanssa katsomassa hiukan lisää katajanmarjoja varastoon.

wp-1456415268972.jpeg
Tiukka personal trainer Vilma.

Varsinainen keruuaika marjoilla on loppukesästä tai alkusyksystä, mutta vielä näin kevättalvellakin joistain katajista löytyy tummansinisiä marjoja, jotka eivät ole varisseet maahan. Marjojen keruu kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin.

Katajanmarjojen kypsyminen kestää kaksi vuotta kukinnasta. Ensimmäisenä vuonna marjat ovat vihreitä ja toisena vuonna tummansinisiä. Tällöin niitä voi kerätä. Samassa kasvissa voi olla sekä vihreitä että sinisiä marjoja.

wp-1456415252958.jpeg
Muutama katajanmarja löytyi sieltä täältä.

Katajanmarjassa on haihtuvia öljyjä, inverttisokeria ja hartsia. Kypsä katajanmarja maistuu makeltaa ja yrttiseltä. Maku on monelle tuttu ginistä.

wp-1456422931900.jpeg
Kerättyjä marjoja iltavalaistuksessa.

Marja sopii mausteeksi riista-, liha- kala- ja kaaliruokiin. Katajanmarjakalja on vanha suomalainen perinnejuoma, jota olisi hauskaa kokeilla joskus.

Ulkoisesti katajanmarjoja käytetään esimerkiksi öljyyn uutettuna lihas- ja nivelkipujen hoitoon sekä parantamaan pintaverenkiertoa. Tähän tarkoitukseen aion kokeilla tämän päivän saalistani. Kiinnostavaa nähdä, millaisen vaikutuksen näillä saa aikaan!

Katajan oksia tai marjoja neuvotaan käyttämään myös rentouttavaan kylpyyn väsyneille jaloille. Mahtaisiko lukijoissa olla ketään, jolla olisi kokemuksia katajanmarjan ulkoisesta käytöstä?

Katajanmarja maustaa ruokia ja juomia. Ulkoisesti sitä käytetään lihas- ja nivelkipujen hoitoon sekä verenkierron vilkastuttamiseen.

Koska kasvi on lievästi myrkyllinen, marjoja ei kenenkään pidä käyttää pitkiä jaksoja kerrallaan. Kyse on kuitenkin määristä. Silloin tällöin käytettynä katajanmarjat eivät ole terveelle ihmiselle vaaraksi. Munuasvikaisten ja raskaana olevien ei pidä käyttää katajanmarjoja.

Tähänkin aiheeseen palataan vielä keväämmällä. Mukavaa loppuviikkoa!

Lähde: Ulla Lehtonen (2004). Ullan luonnonyrtit.
Kuvat: Virpi Hirvensalo
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s