Aloittelevan bloggaajan ajatuksia

näppis2Sanankäytön rautainen ammattilainen Rouva Sana antoi blogissaan 10 vinkkiä bloggaamiseen. Aloittelevana blogin kirjoittajana luin jutun kiinnostuneena, tottakai. Kommenttiosastolla tulin maininneeksi, että vitsi kun päässä pyörii monen monta ajatusta tästä aiheesta. Voisin purkaa niitä postauksen muotoon. Tässä niitä olisi.

Ennenkö mennään eteenpäin, haluan mainita, että käytän otsikossa termiä bloggaaja sen lyhyyden vuoksi. En ajatellut julistaa itseäni bloggaajaksi, edes aloittelevaksi sellaiseksi, parin kuukauden kirjoittelun perusteella. Enhän ole myöskään juoksija, kirjailija tai maalari, vaikka olen kaikkia näitä toimia elämäni aikana harjoittanut. Mutta nyt asiaan.

Odota, kirjoitan vielä yhdestä asiasta…

Ajankäyttö. Olen jo tässä vaiheessa huomannut, että blogiin saa uppoamaan aikaa niin paljon kuin pystyy käyttämään. Tekstejä voi ideoida ja hioa. Voi tehdä blogin postauksiin liittyviä kokeiluja (jotka kaikki eivät suinkaan ole onnistuneita ja postaamisen arvoisia). Näitä ovat esimerkiksi yrttien kasvatuskokeilut ja öljyjen testaaminen iholle. Kuvaaminen ja kuvien käsittely on oma juttunsa. Aikaa saa kulumaan mukavasti myös seuraamalla muita blogeja ja yleensä aihepiiriä, josta kirjoittaa.

Osaa näistä toki tekisin ilman blogiakin, joten harrastus nivoutuu osaksi muuta elämää. Silti tekemisiä on kyllä tämän harrastuksen myötä asetettava tärkeysjärjestykseen. On mietittävä, mihin aikansa haluaa käyttää ja mitä jättää tekemättä.

Veljeni kanssa kävimme joku aika sitten keskustelua siitä, kuinka paljon blogipostauksen tekstejä pitäisi hioa. Toisille blogi on nopeasti virtaavaa uutisointia viime aikaisista tapahtumista. Toisille se taas on tietopankki, johon kerätään kovaa faktaa ja kokemuksia, joihin palataan myöhemminkin. Kummassakin tapauksessa hyvin kirjoitettua tekstiä on ilo lukea, mutta jälkimmäisessä  taustatyöskentelyllä ja fiilauksella on kuitenkin hiukan enemmän painoarvoa.

Oli tyyli mikä tahansa, yhtä postausta ei kuitenkaan kannata mielestäni hioa loputtomiin. Kaksi kertaa viikossa on vain laitettava piste postaukseen ja julkaistava se, jos näin on päättänyt.

 

wp-1457252308326.jpegKieliasua hiomaan

Kieliasultaan huoliteltua blogia on mukavaa lukea. Se on selvä. Haluaisin tuoda tähän kuitenkin myös toisen näkökulman. Luen blogeja erilaisista teemoista: puutarhasta ja yrtteilystä, sairauksista, kosmetiikasta, ruoasta, keski-iästä ja teiniangstista.

Minusta on kiinnostavaa päästä kurkistamaan toisten ihmisten maailmoihin ja ajatteluun, siihen miten he ymmärtävät maailman ja toiset ihmiset. Näihin maailmoihin uppoutuessa mahdollisten kielivirheiden merkitys tekstissä pienenee. Niille tulee ikään kuin sokeaksi.

En nyt silti sano, etteikö kaikkien kirjoittamista harjoittavien kannattaisi tavoitella parempaa kieliasua. Oikeakielisyys helpottaa tekstin ymmärtämistä, ja siihen pyrkiminen on myös lukijoiden kunnioittamista.

 

Ajatusten vaihto on parasta!

Pidän asioiden pohdiskelusta ja niiden jäsentämisestä ruudulle omassa rauhassa. Erityisen ihanaa on, jos joku jaksaa lukea ajatuksia ja kommentoida niitä. Keskustelun syntyminen ja uudet ajatukset ovat bloggauksen helmiä, ehdottomasti!

 

Aloittelija oman tyylin jäljillä

Aloittelevana blogin kirjoittajana koen, että omaa tyyliä kirjoittaa täytyy hakea. Työssäni kirjoitan asiatekstejä, ja se varmasti näkyy blogin puolellakin. Siirtyminen informatiivisesta asiatekstistä ensi kertaa omien ajatusten vapaamuotoiseen ilmaisuun ei suju ihan noin vain.

Puhekieltä vai muodollisempaa ilmaisua? Lähdeviitteet vai ei? Pyrinkö kehittämään blogin kuvia yhdenmukaisemmiksi vai menenkö niillä, mitä milloinkin saan kuvattua ja mitä kuvapankeista milloinkin löytyy?  Paljon kysymyksiä, joihin löytynee vastaus vain bloggaamalla pidempään.

 

wp-1457252257217.jpegMikä on blogin teema?

Kirjoittajalla on kaikkien blogioppaiden mukaan hyvä olla blogissaan joku teema tai punainen lanka. Mutta toimiiko blogi lukijan kannalta, jos siinä on kaksi tai useampi pääaihetta? Mielestäni tämä on bloggaajan tyylistä kiinni.

Oman blogini kohdalla mietin, pitäisikö keskittyä joko kotikosmetiikkaan tai yrttiaiheisiin. Toisaalta aiheet kietoutuvat toinen toisiinsa hyödyntäessäni yrttejä kosmetiikan valmistamisessa. Yrtteily on lisäksi talvella aika vähäistä, jolloin voin keskittyä enemmän toiseen aiheeseen. Tämäkin on varmaan niitä asioita, joihin saan uutta näkökulmaa blogattuani pidempään.

Yhteenvetona fundeerauksistani voisin tiivistää, että:

 1. blogi on yllättävän monimuotoinen väline ilmaista itseä ja olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Hyvinkin erilaiset bloggaustyylit toimivat, kunhan niistä välittyy bloggaajan aito persoona.
 2. otan bloggaamisen matkana, jossa voin aina oppia lisää. Osaan tällä hetkellä tämän verran ja myöhemmin enemmän. Se riittää.
 3. tämä on hauskaa ja harrastukseen todella jää helposti koukkuun!

Herättikö lukemasi vastalauseita tai nyökytyksiä? Olisi kiva kuulla muidenkin mielipiteitä blogien lukemisesta ja kirjoittamisesta vaikka tuolla kommenttiosaston puolella tai omassa blogissa!

 

Kuvat: Virpi Hirvensalo
Mainokset

12 thoughts on “Aloittelevan bloggaajan ajatuksia

 1. Pohdit yllä, pitäisikö sinun keskittyä joko yrtteilyyn, tai kotikosmetiikkaan. Itse koen (ainakin omassa blogissani), että nämä tämmöiset ovat elämäntapablogeja, joihin kuuluu paljon muutakin, kuin vain yhden osa-alueen juttuja. On myös lukijalle mielenkiintoista tietää, mitä muut omaan elämäntapaansa sisällyttävät, meitä harrastajia kun on monentasoisia. Samalla tulee kokemus, että pääsee osaksi toisten elämää -tätä fiilistä ei synny, jos tekstit pitäytyvät tiukasti vain jossain tietyssa aihepiirissä.

  Et halunnut nimittää itseäsi bloggaajaksi – minusta nimike taas ei kuulu pelkästään sitä työkseen tekeville, kaikki jotka säännöllisesti julkaisevat blogipostauksia, ovat minusta bloggaajia.

  Olen samaa mieltä, että syntyvät keskustelut ovat suuri rikkaus! 🙂 Blogien kautta saa luotua verkoston ympäri maailmaa samanhenkisiin ihmisiin, joita ei luultavasti olisi koskaan muutoin tavannut.

  Tykkää

  1. Kiitos Signe kommenteistasi! On aina mukavaa vaihtaa ajatuksia kanssasi! Mietin edelleen tuota bloggaaja-termin käyttöä. Missä menee raja, jolloin voi sanoa itseään bloggaajaksi? Seuraajamäärien perusteella? Ei kai. Entä sen perusteella kuinka kauan on blogannut? Jos kirjoitan viikon ajan blogia, olenko bloggaaja? Partiolainen olen heti kun liityn partioon, mutta kirjailija en ole vaikka kirjoitankin kaikenlaista, jopa julkaistuja juttuja. No, tämä ei ole elämää suurempi asia tämäkään. Onpahan vaan hauska pohdiskella. 🙂

   Tykkää

   1. Menee nyt hiuksien halkomiseksi, mutta eikös kirjailija ole sellainen, joka kirjoittaa kirjoja? Voinee olla aloitteleva kirjailija, vaikkei mitään olisi vielä julkaistukaan. Muuta tekstiä kirjoittava, julkaistua tai julkaisematonta, voinee sanoa kirjoittavansa, työkseen tai harrastuksekseen. Varmaan bloggaajallekin on olemassa joku ”virallinen” määritelmä, mutta koska blogeja ja niiden kirjoittajia on niin laidasta laitaan, en sulkisi aloittavia tai harrastajia nimikkeen ulkopuolelle. Mutta nämä lievevät näkemys- ja makuasioita? 🙂 Nimimerkillä ”Ikuinen saivartelija” 😀

    Tykkää

   2. Halotaan vaan hiuksia, se on tämän homman suola!

    Olen ymmärtänyt juuri tuon kirjailija-nimikkeen kohdalla, että täytyy olla jotain näyttöä, ennenkö voi kutsua itseään kirjailijaksi. Käsittääkseni kirjailijaksi voi itseään nimittää:
    -jos kustantaja julkaisee kirjan, mieluummin useita kirjoja
    -jos julkaisee omakustanteen tai -kustanteita, joilla on riittävästi lukijoita
    -selkein tapaus: pääsee Kirjailijaliittoon jäseneksi

    Esim. tässä Savon Sanomien jutussa Kata Kärkkäisen kirjailijuutta ruoditaan: http://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/Kuka-on-kirjailija/592521?sendmail=link

    Aloitteleva kirjailija olisi siis sellainen, joka on julkaissut jo jotain, mutta ei tehnyt pitkää uraa.

    Bloggaaminen on eri juttu siinä mielessä, että
    -se on paljon uudempi ilmiö, joten määritelmä voi olla vielä epäselvä
    -sen peruspointti ja hienous on juuri siinä, että kuka tahansa voi perustaa blogin ja alkaa julkaista.

    Ei minustakaan tarvitse olla ammattibloggaaja voidakseen käyttää sitä nimitystä. Mutta ehkä juuri harrastamisen kesto, että on jo jonkun aikaa pitänyt blogia, voisi olla yksi kriteeri.

    Kyse on varmaan myös identifioitumisesta. Kun jostain asiasta tulee osa omaa elämää ja persoonaa, niin silloin voi sanoa olevansa bloggaaja.

    Huh, tulipa pitkä kommentti. Tämä on nyt vain yksi näkökulma asiaan. Todellakin tästä voi olla montaa mieltä, ja hyvä niin! Ihanaa sunnuntaita!

    Tykkää

 2. Hyviä ajatuksia, joita olen paljon pyöritellyt itsekin. Loppupeleissä kaikkeen vaikuttaa bloggaajan oma persoona eli aitous. Lue hyvin erilaisia blogeja ja aina se on se persoona mikä siellä blogissa viehättää ja koukuttaa. Ymmärrän tuon bloggaaja nimen käytön vaikeuden, on sanana jotenkin niin hypermoderninhieno, etten osaa itseäni bloggaajaksi nimittää, se kuulostaa kornilta vaikka ei sitä edes ole. Hassua. 🙂

  Kivoja bloggailuja sinne. ❤

  Tykkää

  1. Kiva kuulla, että ajatukseni eivät ole ihan outoja!

   Aitous on kyllä tärkeää. Se on lähtökohta koko hommalle. Iloista sunnuntain jatkoa!

   Tykkää

 3. Olen samoilla linjoilla kanssasi, että kirjailijaksi voi kutsua itseään henkilö, joka on julkaissut ainakin yhden kirjan, mieluummin enemmän. Ja, että bloggaajaksi voi itseään kutsua kun on kirjoittanut blogiaan pidempään, ehkä vaikkapa vuoden verran. Ainakaan itse en nimittäisi itseäni vielä bloggaajaksi vaan sanoisin, että kirjoitan blogia, sillä olen myös vasta vähän aikaa sitten aloittanut. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiva kun tulit kommentoimaan! Tämä on jännä keskustelun aihe kyllä. Mielenkiintoista huomata, miten tämä aihe herättää ja jakaa mielipiteitä. Se oli siis hyvä nostaa esiin. Iloista viikon jatkoa!

   Tykkää

 4. Oi, olipa mielenkiintoinen postaus. Ja tartuit aiheeseen kirjaimellisesti heti. Olit tosi nopea :).

  Postaustasi oli mukava lukea, ja se antaa varmasti paljon pohdittavaa aloittavalle bloggaajalle – sillä hei bloggaaja sinä totta kai olet, et mikään puolibloggaaja tai mukabloggaaja tai kirjoittaja – kirjoitat blogialustalle blogikirjoituksia eli bloggaat ja olet siksi bloggaaja.

  Tuosta teemasta, blogin aihepiiristä, olen täsmälleen samaa mieltä kuin Tiia yllä. Lopulta bloggaajan persoona ja aitous ratkaisee. Ja lukijat tekevät viimeisen päätöksen.

  Jossain jo sanoinkin, että kirjoitin oman postaukseni hieman provosoivastakin näkökulmasta, sillä kirjoituksen oli tarkoitus herättää pohtimaan. Valitettavasti monesta blogista näkee, että muun muuassa sen näkökulmaa ja teemaa ei ole mietitty lainkaan. Sen ei tarvitse, eikä oikeastaan ihan aina saakaan olla liian tiukka, mutta sen määritteleminen edes itselleen on lukijoiden palvelemista. Vain harva blogi menestyy maan ja taivaan väliltä kirjoitetuista aiheista.

  Ja kielellisten seikkojen osalta komppaan myös. Toki peräänkuulutan sujuvaa suomen kieltä juu, jo ihan ammattinikin vuoksi. Kuuluu jo ammatin vaatimuksiin. Silti itsekin olen valmis antamaan monia kirjoitusvirheitä (teen niitä, apua, nykyään itsekin ihan liikaa…!) ja oikeakielisyysasioita anteeksi, jos aihe on mielenkiintoinen.

  Siis asia ja persoona ratkaisevat.

  Ei tämä bloggaaminen ole helppoa todellakaan, ei. Mutta onhan se silti niin antoisaa <3.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiva kuulla, että pidit postauksesta ja kiitos kommenteistasi!

   Joo, olen joskus vähän liiankin kova pyörittelemään juttuja mielessäni. Bloggaaja-termin ”käyttöoikeus” on tämän tyyppistä hiusten halkomista, mutta toisaalta: kun sitä kommentoitiin, niin ehkäpä joku oli sitä miettinytkin itsekseen.

   Hyvä juttu siis, että siitä keskusteltiin!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s