Kokemuksia kevätkevennyksestä

Kuukausi lähenee pikku hiljaa kohti loppuaan. Vaikka asettamaani kevennyksen päätepisteeseen on aikaa vielä viikko, ajattelin silti vetää yhteen kokemukset jo nyt.

freeimages_fine-dining-food-presentation-Patrick_Moore.jpgKuukauden aikana on tullut syötyä keittoja linsseistä ja kasviksista, ruokaisia salaatteja ja kalaa. Kerran ostin falafelpullia kermaviilikastikkeen kanssa töihin evääksi. Näistä ruoista pidän oikeasti tosi paljon ja kiva kun nyt on ollut motivaatiota niitä kokata!

Tarkastelen alla tavoitteita, joita kuun alussa kevennykselleni asetin. Kuinka oikein on käynyt?

freeimeges_closeup-coffee-mug-Chaleerat Ng.jpgKahvi

Kahvi oli se kompastuskivi tässä kokeilussa. Puoleen kuuhun asti joka aamu töissä on tehnyt hirveästi mieli kahvia. Kestin joten kuten juomalla vihreää teetä, mutta ei se kahvia tuntunut korvaavan.

Kahden viikon jälkeen huomasin, että ajatus kahvikupista pompsahti mieleeni tilanteissa, joissa kahvia yleensä juon, mutta lopulta asiaa mietittyäni ei sitä kuitenkaan tehnyt kovasti mieli.

Huomasin kuinka monessa tilanteessa kahvia juodaan ja kuinka mukavan tunnelman kahvin ääreen kokoontuminen luo.

Yksissä juhlissa kahvista kieltäytyminen alkoi kuitenkin ottaa aivoon sen verran, että totaalinen kahvilakko loppui seuraavaan päivään. Sen jälkeen olen juonut kupillisen silloin tällöin.

Voin silti sanoa, että kahvinkin osalta kokeilu oli hyödyllinen. Huomasin että kahvinjuontia voi ja kannattaa vähentää. Parhaimman tehon saan yhdellä tai kahdella kupillisella (mukillisella) päivässä. Ja nekin aamupäivällä nautittuna, jotta kahvi ei vaikuta yöuniin.

Painonpudotus ja mussutushimo

Mussutushimo katosi muutamassa päivässä. Paino on lähtenyt laskuun H-I-T-A-A-S-T-I vasta nyt loppukuusta. Huoh. Sekin reippaamman liikunnan ansiosta, ruokavalio ei ole siihen juuri tuntunut vaikuttavan mitenkään.

Kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä, sitä tässä tarvitaan. Kauhean montaa kiloa minulla ei ole tarvetta pudottaa, mutta omiin housuihini haluaisin taas vaivattomasti mahtua.

 

freeimages_absolute-white-snow-around-path-into-the-forest-Inga Ropsa.jpgOlo ja mieli

Olo piristyi melko nopeasti kevennyksen aloittamisen jälkeen ja siihen valkoinen jauho-sokeri -rajoitus ilmeisesti auttaa hyvinkin. En ole ollut niin väsynyt ja nyreä pitkin päivää. Olen jaksanut paremmin tehdä kaikkia niitä asioita, joita haluan.

Unikin on ollut hyvää ja syvää, mikä ei ole minulle ollut itsestäänselyys pitkään aikaan. Myös tietysti valon määrän lisääntymisellä voi tässä olla vaikutusta. Mutta koska muutos oli aika nopea, uskon että kevennyksellä oli selvä osuutensa asiassa.

Iho

Alkuvaiheessa iho alkoi pukata finniä normaalia enemmän otsaan, suupieliin ja leukaan. Nyt tilanne on tasoittunut, mutta iho ei ole mielestäni kirkkaampi kuin ennenkään. Ehkä tarvittaisiin oikeaa paastoa tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

freeimages_roasted-dinner-Ariel da silva parreira.jpgYhteenveto

Yhteenvetona voisin sanoa, että kuukausi on ollut kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen. Aloitin innosta puhkuen, nyt laskeskelen jo päiviä pääsiäiseen, mutta otsasuonet eivät kuitenkaan vielä pullota päässä.

En vetänyt supertiukkaa rajaa minkään ruoka-aineen suhteen. Jos jossain ruoassa oli lihaa, jonka huomasin vasta lautaselle otettuani, niin söin sen. Hunajaa tai sokeria lisäsin ruokaan tarpeen niin vaatiessa.

En kuitenkaan tieten tahtoen valinnut syötäväkseni liharuokia, täysin valkoista jauhoa olevia tuotteita tai sokerisia herkkuja. Koin, että näiden kanssa ei ollut isoa ongelmaa.

Kevennys virkisti mieltä ja auttoi tekemään parempia valintoja syömisen suhteen

Mielestäni tällaisia tsekkauksia kannattaa tehdä aina silloin tällöin niiden ruoka-aineiden suhteen, jotka kokee itselleen ongelmallisiksi. Pieni tauko suo mahdollisuuden tarkastella hieman etäämpää omaa suhdetta kyseiseen ruoka-aineeseen, jolloin näkee ja kokee kirkaammin, mitä oikeasti tarvitsee ja haluaa.

Näillä linjoilla jatketaan pääsiäiseen. Silloin nautin pääsiäisherkuista sukulaisten kanssa kaikessa rauhassa ja pyrin jatkamaan taas vähän paremmilla valinnoilla siitä eteenpäin!

 

Kuvat:
Kasvikset: Freeimages. Patrick Moore: Fine dining food presentation.
Kahvi: Freeimages. Chaleerat Ng.:Close up coffee mug
Talvinen maisema: Freeimages. Inga Ropsa: Absolute white snow around path into the forest.
Kasvispaistos: Freeimages. Ariel da Silva Parreira: Roasted dinner.

 

Mainokset

7 thoughts on “Kokemuksia kevätkevennyksestä

 1. Jee, tsemppiä rutistuksesi lopputaipaleelle!

  Itse uskon kohtuullisuuteen ja muutoksiin pieni askelin. Puritaanisuudesta ja itsensä loputtomasta ruoskimisesta on tuskin koskaan kovin suurta hyötyä. Sitä paitsi elämän ja arjen pitää olla mukavaa, iloista, sellaista, josta voi hyvillä mielin nauttia. Sen ei tarvitse tarkoittaa herkuttelua ja laiskottelua, ei, päinvastoin, mutta keventämisen, ekopaastoamisen ja kaiken muunlaisenkin hiljentämisen ja keventämisen keskellä tärkeää kai olisi, että se tärkein ei unohtuisi: elämä ja eläminen <3.

  Ihanaa sunnuntaita ja matkaa kohti pääsiäistä!

  Tykkää

  1. Kiitos! Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän kallistun juuri tähän mainitsemaasi kohtuullisuuden suuntaan. Toisaalta mulle sopii pienet rutistukset silloin tällöin.

   Mutta en tee mitään (tai ainakin hyvin vähän asioita) enää hampaat irvessä.

   Sinä sen sanoit: elämästä kuuluu iloita ja nauttia. Se on niin lyhyt, että muu on hulluutta. Ihanaa sunnuntaita! ❤

   Tykkää

 2. Ihosi varmaankin reagoi puskemalla elimistöön kertyneitä aineita ulospäin, kun niitä ei enää varastoidukaan lisää. Helpottanee ajan myötä, kun elimistö on puhdistunut kunnolla. Olen niiin kateellinen, kun pystyit jättämään sen kahvin 😉

  Tykkää

  1. Näin minäkin ajattelin noista näpyistä. Selvästi iho reagoi tuohon ruokavalion muutokseen.

   Kahvin jättäminen edes vähäksi aikaa oli kyllä vaikeaa. Sen pois pudottaminen kokonaankin varmaan onnistuisi, mutta pitäisi keskittyä vain siihen ja sellaisena aikana, että elämässä ei ole paljon muuta hässäkkää. Nyt ei ole kyllä niin suurta motivaatiota siihen. Kahvi on minusta kuitenkin ihan hyvää kohtuullisesti juotuna. Ongelmana on se, että sitä alkaa kitata isoja määriä.

   Iloista ja aurinkoista sunnuntaita!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s