Uusi kirja: Lempeää kauneutta luonnosta

Yrtit ja kotikosmetiikka herättävät kiinnostusta. Yrttien keruu- ja hyödyntämiskursseja järjestetään eri puolilla Suomea, myös verkossa. Sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookin keskusteluryhmissä, voi osallistua aiheeseen liittyviin keskusteluihin. Myös Pinterest on aarreaitta niin yrttien kasvattamista, keräilyä kuin kotikosmetiikkaa harrastavalle.

Suomenkielistä kirjallisuutta kotikosmetiikan valmistuksesta, nimenomaan suomalaisen luonnon raaka-aineista, on kuitenkin vähän tarjolla. Ei siis ihme, että innostuin kuullessani luontokouluttaja Kaisa Vermasheinän aihetta käsittelevästä uudesta kirjasta!

Teoksen nimi on ”Lempeää kauneutta luonnosta – valmista itse hyvän olon kosmetiikkaa”. Sen on julkaissut Kirjapaja.

kansikuva

Kirja on jaoteltu osioihin kosmetiikan käyttökohteiden mukaisesti. Oman lukunsa ovat saaneet kasvot, vartalo, kädet ja jalat, hiukset sekä hoitava kosmetiikka.

En ole kokeillut vielä ohjeita (kirja tuli tänään postista), mutta tulen varmasti kertomaan blogissa myöhemmin reseptien testaamisesta. Ne vaikuttavat joka tapauksessa konstailemattomilta ja houkuttelevilta.

kurkku-orvokkivoideMiltä kuulostaa esimerkiksi poimulehti & kamomilla -puhdistusemulsio, vadelma & pihatähtimö -käsinaamio tai kurkku & orvokki -silmänympärysvoide? No hyvältä!

Valmistusohjeiden lisäksi kirjassa annetaan tietoa muun muassa ainesosien korvaamisesta muilla raaka-aineilla sekä valmiiden tuotteiden säilymisestä ja säilyttämisestä.

Ohjeet on merkitty 1-3 tähdellä tuotteen tekemiseen vaadittavan ajan ja valmistuksen haastavuuden mukaan.

Kirjassa on kosmetiikan valmistusohjeiden lisäksi:

  • yleistä tietoa luonnonkosmetiikasta ja incistä – mitä niillä tarkoitetaan.
  • kotikosmetiikkaan soveltuvien luonnon- ja puutarhayrttien sekä muiden ainesosien (esim. öljyjen ja säilöntäaineiden) esittelyä.
  • perusohjeita kotikosmetiikan valmistamiseen muun muassa yrttihaudukkeelle, -öljylle, emulsiolle, salvalle ja geelille.
  • pieni luettelo raaka-aineiden ja tarvikkeiden ostopaikoista sekä hyödyllisiä nettisivuja.

Kirjan kauniit kesäiset kuvat on ottanut Katri Saarela.

kaisa1.png
Kaisa lupautui ystävällisesti kertomaan kirjastaan lähettämieni kysymysten pohjalta:

Olet valmistellut kirjaa useamman vuoden (muistelen lukeneeni tämän joltain nettisivulta). Millainen prosessi kirjan tekeminen oli? Mikä oli mieleenpainuvin kokemus kirjaa tehdessä?

Itse asiassa kirjan teko kesti noin yhdeksän kuukautta! Paljon ohjeita ja ideoita minulla oli toki jo sitä ennen, mutta varsinaisen kirjan laatimisen aloitin kesäkuussa 2015.
Prosessi oli tosi mielenkiintoinen. Kirjoittamisen lisäksi valmistin hirveän paljon kosmetiikkaa, koska testasin kaikki kirjan reseptit ja monta muuta, jotka eivät päätyneet kirjaan!
Reseptien laatimisessa ja testaamisessa sain käyttää luovuutta ja kädentaitoja, mutta niiden lisäksi kirjan syntyminen vaati myös paljon raakaa istumatyötä: lukemista, kirjoittamista ja tekstin muokkausta.
Ehkäpä mieleenpainuvin yksittäinen kokemus kirjan tekoprosessissa oli kesäinen valokuvauspäivä mökillä. Intensiivisen päivän tuloksena ovat syntyneet monet kirjan tunnelmallisista kuvista, jotka on ottanut ystäväni Katri Saarela.
puna-apila
Mihin asioihin tai millaisiin ohjeisiin olet halunnut erityisesti panostaa tässä kirjassa?
Tärkeänä punaisena lankana kirjassa ja sen ohjeissa on Suomen luonto.
Itsevalmistettavan luonnonkosmetiikan ja siinä käytettävien raaka-aineiden kirjo on hyvin laaja. Halusin tuoda esille erityisesti Suomen luonnonvaraisia villiyrttejä ja meillä puutarhoissa kasvatettavia kotoisia kauneuskasveja. Pyrin ohjeissa myös muokattavuuden ja monipuolisuuteen.
Kirjan ohjeet on luokiteltu yhden, kahden ja kolmen tähden ohjeisiin niiden vaativuuden mukaan. Tekemistä löytyy helpoista ohjeista haastavampiin resepteihin.
Annan usein myös vaihtoehtoja raaka-aineista ja kannustan lukijoita luomaan ihan omia reseptejä ohjeiden pohjalta!
Mikä on oma ehdoton villiyrttisuosikkisi ja mitä siitä kannattaa valmistaa?
Kosmetiikassa tykkään tosi paljon koivusta. Se on puhdistava ja virkistävä kasvi ja se tuoksuu ihanalta.
Vihdan muodossa se on monelle suomalaiselle tuttu, mutta sitä voi käyttää monella muullakin tavalla.
Tuoreita koivunlehtiä voi hauduttaa kuumassa vedessä, siivilöidä ne pois ja jäähdyttää uutteen. Tällainen koivuvesi on hyvä hiusten puhdistus- ja hoitoaine ja sen tuoksu on ainakin minulle tosi tuttu ja miellyttävä.
Samaa koivuhauduketta voi käyttää vaikka rauhoittavana kasvovetenä. Kirjassa koivua on käytetty kylpypommeissa, hiusten hoitoaineessa ja käsisaippuassa.
Voisitko antaa vinkin Yrtteilyjä -blogin lukijoille jostain kevään ensimmäisestä villiyrtistä, jota kannattaa kerätä, ja josta voi valmistaa herkullisen ruoan tai kotikosmetiikkatuotteen?
Odotan jo innolla kevään ensimmäisiä villiyrttejä. Yksi varhaisimmista on nokkonen, ja se onkin ihan ehdoton Suomen luonnon tehopakkaus, sekä sisäisesti että ulkoisesti vahvistava yrtti.
Pienet kevään ensimmäiset nokkoset kannattaa syödä tuoreena vaikkapa smoothien joukossa. Blenderi rikkoo poltinkarvat, joten ne eivät polta.
Vähän isompana nokkosta kannattaa käyttää kosmetiikkaan, se edistää verenkiertoa ja siitä saa esimerkiksi hyvän jalkakylvyn tai hiusjuuria vahvistavan hiushuuhtelun.
Kirjassa nokkosta on käsivoiteessa ja shampoossa.

 

Lempeää kauneutta luonnosta -kirjaa saa hankkia suoraan Kaisan nettisivujen kautta (www.juuretmaassa.com) tai esimerkiksi Saippuapajasta (www.saippuapaja.fi), jolloin voi tilata samalla kosmetiikan aineksia. Kirja tulee myyntiin myös muun muassa Akateemiseen kirjakauppaan.

Artikkelin kuvat Katri Saarela (insta @kutriart)

 


5 thoughts on “Uusi kirja: Lempeää kauneutta luonnosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s