Havupuujuoma – mikä tuote?

Ostin uteliaisuudesta Mahla Forestin Havupuujuoman. En ollut sellaisesta ennen kuullutkaan. Mikäs tuote tämä on?

wp-1457861258243.jpegPullon ulkoasu on kaunis ja raikas. Mihinkähän juomaa voisi käyttää?

Muistan lapsena keväisin seuranneeni isän mahlanvalutusta. Isä porasi valittuihin koivuihin reiät, joista valutti mahlaa letkua pitkin sankoihin. Mahlaa säilytettiin kylmiössä ja sieltä sitä käytiin hakemassa juotavaksi. Mahla maistui miedosti makealta lehtivihreäiseltä paksuhkolta vedeltä.

Mahlaa ovat ihmiset Suomessa käyttäneet ennen vanhaan kevätjuomana, virkistämään uuvuttavan talven jälkeen. Vitamiinipitoinen ravinto oli kevättalvella vähissä, joten mahla kevään ensimmäisenä luonnonantimena käytettiin tietenkin hyväksi.

Nykyisinkin mahlaa juodaan sellaisenaan, ja sen lisäksi sitä voi käyttää esimerkiksi teen tai mehun pohjana. Tällöin juomaan saadaan taustalle hieno makuvivahde.

Mutta entä havupuujuoma? Mahla Forestin juoma on valmistettu männystä, kuusesta ja katajasta. Juoman ravintosisältö on seuraavanlainen:

100 ml havupuujuomaa sisältää:

Energia 9 kJ

Rasva <0,2, Proteiini <0,1, Hiilihydraatti 0,5 g, Sokerit yhteensä 0,09 g

Kalsium 51 mg/kg, Natrium 390 mg/kg, Rauta <2,0 mg/kg, Mangaani 6,3 mg/kg, Sinkki 1,1 mg/kg

Fruktoosi 0,09 g, Glukoosi <0,04, Laktoosi <0,04, Maltoosi <0,04, Sakkaroosi <0,04

Sinikka Piipon Villivihannekset -teoksen mukaan männyn ja kuusen kerkistä, havuista ja jopa oksista on valmistettu perinteisesti siirappia, hunajaa, tinktuuraa ja kurlausvettä. Niitä on käytetty höyryhengitykseen ja niistä on tehty kylpyvettä. Ne ovat olleet rohtoja erityisesti hengitystievaivoihin. Piippo varoittaa, että allergisten tai astmaattisten kannattaa kuitenkin välttää näitä.

Mahla Forestin verkkosivuilla viitataan havupuujuoman antioksidanttien edistävän terveyttä, mutta kerrotaan reilusti, että havupuujuoman terveysvaikutuksille ei ole tieteellistä perustelua. Plussaa yritykselle siitä, että asia mainitaan suoraan.

Mielestäni tämänlaiselle suomalaiselle luontaistuoteelle on oma paikkansa ja käyttötarkoituksensa.

Kuten mahla, myös havupuujuoma toimii pohjana erilaisille juomasekoituksille. Havupuujuoman maku on savuisen havuinen, siinä on vivahdus nilan kitkeryyttä. Äkkiseltään maku on – tymäkkä. Voisihan makuun tottuakin, mutta tuskin tulen käyttämään sellaisenaan.

juoma2.jpgKehittelin raikkaan havushotin joka sopii vaikka alkumaljaksi juhliin. Kun havupuujuomaan lisää hunajaa, maku pyöristyy. Sitruuna tuo mukavaa kirpakkuutta kokonaisuuteen.

Havupuujuomaa voi hyvin kevyesti lämmittää, jotta hunaja liukenee siihen helpommin. Tai sitten hunajan voi antaa liueta hitaasti (noin 10 minuuttia) kylmään nesteeseen.

Tervetuloa! -havushotti

 • 1 dl havujuomaa
 • 2 tl hunajaa
 • 1 tl sitruunamehua

Blogissa on muuten ollut paljon uusia kävijöitä viime aikoina. Olen iloinen, että olet löytänyt tänne! Toivon että suuntaat blogiin uudestaankin lukemaan juttuja villeistä ja puutarhayrteistä sekä niiden hyötykäytöstä. Lähiviikkoina on luvassa erityisen paljon villiyrtteilyä sesongin pyörähtäessä käyntiin.

Aurinkoista viikonloppua! ❤

 

Lähteet:
Mahla-artikkeli, Arctiset Aromit
Sinikka Piippo: Villivihannekset. Minerva (2016).
Kuvat: Virpi Hirvensalo

 

 

Mainokset

2 thoughts on “Havupuujuoma – mikä tuote?

 1. Mielenkiintoinen tuote! Miekään en ollut moisesta kuullut. Ostitko sen jostain pikkupaikasta, vai löytyikö ihan marketista? Vaikka olenkin allerginen, niin tekisi mieli kokeilla tuota. Ja kohta pitää kerätä taas kuusenkerkkiäkin yskänsiirappia varten…

  Liked by 1 henkilö

  1. Niin on! Löysin tämän Hyvinvoinnin tavaratalo -verkkokaupasta. Ruohonjuurissa ja Kärkkäinen.com -verkkokaupassa näkyy olevan myös.

   Minulla on astman oireita ajoittain, mutta kokeilen myös silti, vähän kerrallaan.

   Kuusenkerkkiä on tosiaan pian ja pienen nokkosen näin jo omalla pihalla tänä aamuna. Kevät on ihan parasta aikaa! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s