Miten villiyrtin tunnistaa?

Yrtteilijälle saattaa keruuretkellä herätä kysymys, onko kasvi juuri se miksi sitä kuvittelee. Lähtökohtaisestihan kasvi täytyy tunnistaa 100% varmuudella, jotta sen voi kerätä ja syödä.

Hortoilijan avuksi on olemassa paitsi hyviä opaskirjoja, kuten Raija ja Jouko Kivimetsän Hulluna hortaan, myös mobiilisovelluksia. Ne kulkevat retkillä näppärästi mukana.

Ajattelin esitellä aloittelijallekin soveltuvia mobiilisovelluksia. Itse asiassa tästä samasta asiasta on ollut juttua blogissa aiemminkin. Nyt on kuitenkin juuri se aika, jolloin oppaista alkaa olla hyötyä, joten katsotaas asiaa vielä kerran!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suomen Luonnon Villivihannekset toimii niin Android-, Windows- kuin iOS -laitteilla. Se tarjoaa 30 villivihanneksen tuntomerkit, elinympäristön ja keräysajankohdan kuvaukset. Lisäksi sovelluksessa on muun muassa reseptivinkejä.

NatureGate on Luontoporttipalvelun mobiilisovellus, joka on tarjolla tällä hetkellä vain iPhonelle. Se on tulossa myös Android-laitteisiin jossain vaiheessa. Lajintunnistus onnistuu tosin myös selaimen kautta laitteesta riippumatta.

Koska en omista iPhonea, en ole päässyt testaamaan NatureGatea, mutta Luontoportti-sivustolla tunnistus onnistuu näppärästi. Lajia voi määrittää esimerkiksi kasvin kukan, kukinnon tai lehden ulkonäön mukaan. Määrityksen edetessä rajataan tuntomerkkien mukaan vaihtoehtoja pois, kunnes palvelu ehdottaa muutamia parhaiten kuvausta vastaavia lajeja. Aina on olemassa myös ?-vaihtoehto, jos ei osaa sanoa, mikä tuntomerkki parhaiten sopii.

Superkiinnostava, mutta toimivuudeltaan vieläkin mysteeriksi jäävä PlantNet tunnistaa lajin kasvista otetun valokuvan perusteella. Alkukevään pieniä kasvin alkuja se ei meidän pihalta tunnistanut, mutta kokeilen ehdottomasti uudestaan kun kasvukausi on pidemmällä. PlantNet on ladattavissa iOS- ja Android-laitteille.

Vielä täytyy mainita yksi hyvä lajintunnistuksen nettisivusto, nimittäin lajintuntemuksen oppimisympäristö Pinkka. Palvelun etusivu on sekavahko, mutta sen ei kannata antaa häiritä. Itse kirjoitan selaimen hakukenttään esim. ”vuohenputki” ja ”Pinkka”niin saan hyvät kuvaukset lajeista.

wp-1460482119049.jpegTunnistuksessa lähdetään liikkeelle:

Tuntomerkeistä:

 • minkä kokoinen kasvi on
 • millainen kukka, varsi, lehti
 • kuori, jos kyseessä on puu

Tuntomerkkien lisäksi otetaan huomioon:

 • kasvupaikka, esimerkiksi metsänreuna, puronvarsi, joutomaa
 • kukinta-aika

Kannattaa myös katsastaa levinneisyyskartasta, kasvaako laji ylipäätään omalla kotiseudulla. Levinneisyyskartat löytyvät ainakin Pinkasta ja Luontoportissa.  Levinneisyystiedot saatetaan mainita myös sanallisesti, kuten Villivihannes -sovelluksesssa.

 

wp-1460606780517.jpegEntä kun monet villiyrtit suositellaan keräämään pieninä suppuisina versoina, jolloin ne ovat herkullisimmillaan? Miten niiden tunnistus onnistuu?

Ulla Lehtosen Ullan luonnonyrtit -teoksessa vinkataan seuraamaan kasvupaikkaa yhden kasvukauden ajan. Jos alkukeväästä huomaa lupaavan näköisiä yrttejä pihan perällä tai metsän reunassa, kannattaa seurata kesän mittaan, millaisia kasveja paikalle kehittyy. Seuraavana keväänä voikin käyttää turvallisin mielin nuoret versot ruoaksi.

Hidasta tämä on, mutta tässä asiassa kannattaa pelata varman päälle. Sitä paitsi kasvien kasvun tarkkailukin on kiinnostavaa puuhaa.

Hyviä yrtteilyretkiä!

Lähde:
Ulla Lehtonen: Ullan luonnonyrtit (2004).
Kuvat:
Pihasaunio: Freeimages. Look Alert: Chamomile.
Voikukka: Virpi Hirvensalo
Vuohenputki: Virpi Hirvensalo
Mainokset

2 thoughts on “Miten villiyrtin tunnistaa?

  1. On noussut jo! Eilen bongasin poimulehteä monesta paikasta. Nokkosta ja voikukkaa on omassa pihassa. Vuohenputkeakin epäilen siinä olevan. Opettelen tunnistamaan sitä vielä.

   Eilen muuten opin, että poimulehdessä on salisyylihappoa. Heti teki mieli alkaa testaamaan kemiallisen kuorinnan kehittämistä siitä. Mietin että mikä pohja olisi paras; joku savi, geelimäinen pohja (mulla on aloevera geeliä kaapissa) tai peräti joku voidetyyppinen? Kun on herkkä, kuiva ja kuperoottinen iho, niin se ei saisi olla mitään raapivaa eikä kuivattavaa. Hmmm…täyty kokeilla! 🙂

   Kerro sitten kun teillä ilmestyy ekat kasvit!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s