Sipsit vuohenputkesta

vuohenputki.jpgVapun kunniaksi C-vitamiinipitoista pikaruokaa pihalta. Vuohenputki on parhaimmillaan suppuisena, nuorena versona. Vuohenputkesta valmistuu nopeasti pellillinen herkullisia sipsejä.

Lapset tykkäävät syödä niitä sellaisenaan. Itse kaipaan naposteltavalta vähän enemmän suutuntumaa. Vuohenputkisipsit ovat rakenteeltaan aika höttöisiä.

leipa.jpgKäytänkin sipsejä leivän ja salaatin päällä tuomaan rapeaa rakennetta ja hyvää makua.

Valmistan sipsit näin:

öljyssä.jpg

Huuhtelen vuohenputket ja leikkaan kantaosat pois.

Lorautan kasvien sekaan vähän öljyä (tässä käytin auringonkukkaöljyä) sekä suolaa.

Vuohenputkia voi halutessa maustaa myös esimerkiksi chilillä. Mausteita kannattaa kuitenkin ripotella varovalla kädellä. Vähempikin määrä maustetta maistuu näissä sipseissä.

pelti.jpg

Öljytyt ja maustetut vuohenputket levitellään pellille ja laitetaan uuniin 150 asteeseen noin 15 minuutiksi.

lasi.jpg

Valmiit sipsit ovat rapeita ja maukkaita.

Pieni sivuhuomio: vuohenputki on laksatiivinen, joten jos syöt sitä paljon kerralla, vatsa todennäköisesti toimii hyvin. Näin kävi ainakin meillä.

Luonnonkasveille allergisten kannattaa kokeilla vuohenputkea ensin hyvin pieni määrä. Meidän perheessä muun muassa voikukalle, koivulle ja pujolle allerginen tytär reagoi voimakkaasti myös vuohenputkeen.

Vuohenputki kannattaa opetella tunnistamaan ennen käyttöä, koska se kerätään nuorena. Tässä vaiheessa se saatetaan sekoittaa eräisiin myrkyllisiin kasveihin.

Vuohenputkea voi erehtyä luulemaan myrkkykatkoksi, myrkkykeisoksi tai hukanputkeksi. Tuttu biologi kertoi, että myös jättikiurunkannus näyttää taimivaiheessa hyvin samanlaiselta kuin vuohenputki. Jättikiurunkannuksen sekoittamisesta vuohenputkeen on vähän tietoa yrttioppaissa, miksiköhän?

Vuohenputken tunnistamisesta voi lukea Juuret maassa -blogista hyvän artikkelin. Jos on epävarma lajintunnistuksesta, kannattaa seurata yksi vuodenkierto kasvupaikkaa. Jos kasvi näyttää kukkimisvaiheessa edelleen vuohenputkelta, voi seuraavana keväänä paikalta kerätä turvallisesti nuoria lehtiä syötäväksi.

Hauskaa vappua!

Mainokset

8 thoughts on “Sipsit vuohenputkesta

 1. Ai hyvä tavaton; minulle on syntynyt nykyisessä huushollissamme sellainen viha-rakkaussuhde vuohenputkia kohtaan. että en tiedä, osaisinko enää laittaa niitä keittiössä uuniin – muuta kuin hävitystarkoituksessa. Kasvi on viheliäinen muualla kuin vatsassa. Mutta onhan se luonnon aito, oma herkku. Niin kuin nokkonenkin ;).

  Tykkää

  1. Sehän tässä jännää on, että rikkaruohot ovat alkaneet näyttää aarteilta, joita odotan kukkapenkkiin ja kasvimaahan silmät kiiluen.

   Ajattelin että annan vuohenputken rehottaa tänä kesänä kasvimaalla valtoimenaan. Nokkostakin meinasin istuttaa lisää. 😀

   Tykkää

 2. Mielenkiintoista kuulla vuohenputken aiheuttamista allergiaoireista, kun olen ollut siinä käsityksessä, että se sopisi melkein kenelle tahansa. Esim. tässä Ylen artikkelissa kerrotaan villiyrteistä allergiaoireiden näkökulmasta ja väitetään, ettei vuohenputki allergisoi: http://yle.fi/uutiset/villiyrteistakin_loytyy_allergian_aiheuttajia/8869979 Kaipa mistä ruoka-aineesta tahansa voi saada oireita, jos on herkkä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Minäkin luin sen artikkelin ja ihmettelin samaa. On myös mahdollista, että lapsen saamat oireet ovatkin aiheutuneet jostain vuohenputkien sekaan vahingossa joutuneesta muusta kasvista. Tyttö on aika allerginen monelle kasville. Toisaalta kukaan muu meidän perheessä ei saanut mitään oireita sipseistä.

   Luin yhdestä blogista juuri, että eräs nainen kertoi, ettei oi käyttää nokkosta sen sisältämän histamiinin vuoksi, vaikka nokkosenkin piti olla turvallinen kasvi ko. artikkelin mukaan.

   No, opin tästä episodista, että jos allergioita on, niin kannattaa kokeilla uusia luonnonyrttejä aluksi varovasti, vähän kerrallaan. Jos oireita ei tule, niin sitten voi lisätä määrää.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s