Villiyrttien säilöminen kuivaamalla

wp-1461863043040.jpegNyt on mitä parhain aika säilöä villiyrttejä talvea varten!

Tänään aiheena on kuivaaminen. Säilöntäteema jatkuu viikonloppuna vielä toisella osalla. Käsittelen silloin yrttien pakastamista.

Villiyrttien säilöntä on ajankohtainen aihe, koska monien yrttien lehdet kerätään ennen kukintaa. Silloin niiden ravintoarvo on parhain. Maustekasvit tekevät tässä poikkeuksen; niiden lehdet kerätään silloin kun kasvit kukkivat.

 

Villiyrttien keräämisen periaatteet

Keruupaikan olisi hyvä olla mahdollisimman puhdas. Navetan, huussin tai kompostin vierustoilta kannattaa yrtit jättää liian typen vuoksi keräämättä, vaikka niissä usein kasvaakin hyvännäköisiä pöheikköjä.

Myöskään teiden varsilta ei kasveja kannata poimia. Vilkkaasti liikennöityyn tiehen pitää jättää etäisyyttä noin 200 metriä ja muihin teihin noin 25-50 metriä.

Jätä nurmikko ajamatta pihalta bensiinikäyttöisellä ruohonleikkurilla niiltä alueilta, joilta aiot kerätä jotain.

Marjoja, kukkia, sieniä ja ruohomaisia kasveja saa kerätä vapaasti muualta paitsi asuttujen rakennusten piha-alueilta. Sen sijaan puun kuoren, tuohen, oksien, lehtien, pihkan, mahlan tai käpyjen keruuseen tarvitset maanomistajan luvan. Lue lisää jokamiehenoikeuksista Arktiset Aromit -verkkosivuilta.

Poimi vain terveitä, hyväkuntoisia yrttejä kuivattavaksi.

 

Kuivaamisen periaate

Mitä ohutlehtisempi kasvi, sitä nopeammin se kuivuu.

Kokeile onko kasvi riittävän kuiva säilöttäväksi taittamalla lehteä lehtiruodin kohdalta. Jos se napsahtaa poikki, kasvi on riittävän kuiva.

Jos kasvi jää kosteaksi, se saattaa homehtua säilytyksen aikana.

 

Käsittely ennen kuivausta

Jos kasveissa on roskia tai pölyä, huuhtele ne kylmällä vedellä ennen jatkokäsittelyä. Kuivaa talouspyyhkeellä, -paperilla tai salaattilingolla. Juuret ja juurakot pestään hyvin ja leikataan ohuiksi viipaleiksi, jotta ne kuivuvat nopeammin.

Jos kasvit ovat puhtaita, niitä ei välttämättä tarvitse huuhdella.

Tärkeää on, että käsittelet yrtit mahdollisimman nopeasti keräämisen jälkeen, jotta kuivattujen yrttien laatu säilyy mahdollisimman hyvänä!

Lehdet voit riipiä irti ennen kuvaamista tai sen jälkeen. Paksut kannat kannattaa leikata pois jo ennen kuivaamista.

 

Kuivaustavat

vuohenputket_kuivuu.jpgLevitä puhtaan alustan päälle

Helpoin tapa kuivata ohutlehtiset yrtit, esimerkiksi vuohenputket, on levitellä ne paperilla tai pyyhkeellä peitellyn tason päälle ja jättää päiväksi tai pariksi kuivumaan. Taso voi olla esimerkiksi:

  • uunipelti
  • iso tarjotin
  • ritilä
  • leikkuulauta

Kodin lämmönlähteet kannattaa tässä ehdottomasti hyödyntää. Sijoita kasvit kuivumaan esimerkiksi lämpöpatterin läheisyyteen, pakastimen tai leivinuunin päälle.

Kasvit kannattaa asetella ohueksi kerrokseksi. Jos kasvit ovat limittäin, voit välillä pöyhiä ja käännellä niitä.

kuivuri.jpgKuivaa kasvikuivurilla

Kasvikuivuri on helpoin valinta silloin kun kasvien lehdet tai varret ovat paksuja tai kun kuivattavaa on paljon.

Kuivureita on käteviä pöytämalleja ja isompia, kuten tuo meidän vuosia sitten torilta ostettu malli yläpuolella olevassa kuvassa. Siinä asetetaan lämpöpuhallin kuivurin alaosaan puhaltamaan laatikon sisään.

Kuivurissa valitaan yrteille, sienille, marjoille ja hedelmille kullekin sopiva kuivaamislämpötila. Se on 25-35 astetta, ei sen yli, koska muuten yrtit tummuvat ja menettävät ravintoarvoaan.

Kuivaa uunissa

Kiertoilmauuni toimii parhaiten. Sopiva lämpötila on noin 40 astetta, korkeintaan 50 astetta. Uunin luukku pidetään raollaan, jotta kasvit eivät pala.

Kasveja kuivataan uunissa muutamia tunteja.

800px-Thyme-BundleKuivata kimppuina

Suurempikokoisia yrttejä voi sitoa nipuiksi roikkumaan tangosta tai narusta. Kuivaus tällä tavoin kestää noin 2-4 vuorokautta.

 

Kuivauspaikka

Kuivauspaikan tulisi olla auringonvalolta suojattu, pölytön ja siellä tulisi vaihtua ilma. Sopivia paikkoja ovat esimerkiksi sauna (jälkilämmössä kun kosteus on tuuletettu pois), ullako, pannuhuone tai kuivauskaappi. Itse olen kuivannut ohutlehtisiä yrttejä keittiön sivupöydällä paikassa, johon ei aurinko osu.

Kannattaa myös tarkastaa, että kuivauspaikassa ei ole voimakkaita hajuja, jotka voivat tarttua yrtteihin. Eri tuoksuiset yrtit kannattaa sijoittaa toisistaan erilleen.

 

Yrttien säilytys

Säilytä yrtit tummissa lasipurkeissa tai läpinäkyvissä lasipurkeissa paperipusseihin pakattuna. Myös peltipurkit käyvät. Olen itse säilönyt yrttejä myös paperipussissa yhden talven yli.

Purkit kannattaa sijoittaa kuivaan, mielellään viileään paikkaan, joka on auringolta suojassa.

Jos haluat tehdä keruutuotteistasi viherjauhetta, hienonna kasvit vasta lähellä käyttöä. Näin niiden ravintoarvo säilyy paremmin.

Tehoaineet kuivatuissa yrteissä säilyvät varmuudella noin vuoden.

Villiyrttien säilöminen öljyyn tai alkoholiin, kuten myös lehtien hiostaminen ovat myös hyviä konsteja säilöä kesän satoa pulloon tai purkkiin. Käyttötarkoitukset ovat tällöin erilaisia kuin kuivatuilla tai pakastetuilla yrteillä. Palataan näihin aiheisiin myöhemmin kesällä. Ja pakastamisesta tosiaan jo viikonloppuna!

Lähteet:
Sinikka Piippo: Villivihannekset.
Martat.fi Kuivausmenetelmät
Restonomi Eine Pihavaaran verkkoluento Villiyrtit – villejä makuja luonnosta Snellman kesäyliopistossa.
Kuvat:
Timjaminippu: Wikipedia, Evan-Amos.
Muut kuvat: Virpi Hirvensalo

vihreailo

www.vihreailo.fi

PS: Tiesitkö että löydät tuoretta luettavaa yrttien hyödyntämisestä hyvinvoinnin tueksi ja luonnonkosmetiikan valmistuksesta uudesta blogistani Vihreä ilo? Tervetuloa tutustumaan!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s