Yrttiteetä ja opintoja

No nyt on takana ensimmäinen viikonloppu luonnonyrttineuvojan kurssista, joka järjestetään Loimaalla Luontaisterapia- ja kansanvalistuskeskus Herbassa.

Viikonloppuun sisältyi paljon teoriaa, ja joka päivä myös jonkun verran käytännön harjoittelua.

wp-1464538515950.jpegTeoria oli pääasiassa hyödyllisten ja myrkyllisten kasvilajien opiskelua.

Muistiinpanot tein oppikirjaan, koska kaikenlaiset paperilaput ja tiedostot hukkuvat minulta ennemmin tai myöhemmin.

kuivuri

pakkaaminen

Käytännön harjoituksena kerättiin kuivattavaksi poimulehteä, pihlajaa ja voikukkaa. Tuotteet pakattiin paperipusseihin.

hiostus.jpg

Fermentoitavaksi eli hiostettavaksi poimittiin maitohorsman lehtiä, joista tulikin hyväntuoksuista teetä.

Fermentoimisessa lehdet pyöriteltiin käsin tiukoiksi palleroiksi niin, että lehtien solurakenne rikkoutui. Pallerot sullottiin lasipurkkeihin. Purkit olivat yön ajan lämpimässä paikassa kuivurin päällä kansi löyhästi kiinni. Seuraavana päivänä pallerot avattiin ja leviteltiin kuivurin ritilöille. Lopuksi lehdet kuivattiin ja pakattiin.

Tähän teen perusainekseen voi sekoitella mielensä mukaan muitakin kuivattuja yrttejä, esimerkiksi joitakin kukkia, jolloin seoksesta tulee värikkäämpää.

Fermentoimisen etuna on se, että monien kitkerältäkin maistuvien yrttien maku paranee. Hiostettavaksi sopivat esimerkiksi maitohorsman, mesiangervon ja pihlajan lehdet.

mustaherukanlehti.jpg

phlaja.jpg

Hauska kokemus oli myös yrttiteemaistajaiset itse kerätyistä aineksista. Päätimme kerätä mustaherukan, mesiangervon, vadelman ja nuoria pihlajan lehtiä.

Kaikista näistä haudutetut teet maistuivat hyvälle, mutta erityisesti pienistä pihlajanlehdistä tehty karvasmantelille vivahtava tee oli uusi mahtava makuelämys minulle.

Saimme myös muitakin mainioita teeainesvinkkejä. Vaahteran ja lehmuksen kukinnot sekä ohdakkeen kukat maustavat yrttiteetä. Vadelmanlehti on erinomainen peruslehti teeainekseen, koska se korostaa muiden yrttien makuja.

Vielä yksi kurssilla opittu vinkki: jos haluat tehdä itse itikankarkoitusainetta, uuta suopursua johonkin hyvään (=pitkään säilyvään) öljyyn. Et tarvitse OFFia.

Kurssi jatkuu kahden viikon päästä, jolloin opitaan lisää, ja testataan kurssilaisten tiedot. Työtä minulla on siihen asti erityisesti hyödyllisten luonnonyrttien näköislajien opiskelussa.

Edit: Instagramissa oli juttua vadelmanlehtien parhaasta keräysajasta. Kotikäyttöön lehtiä voi kerätä pitkin kesää syyskuulle saakka. Kuivuriin kannattaa laittaa suurin piirtein saman kokoista lehteä, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Jos kuivurissa on sekaisin pieniä hentoja lehtiä ja paksuja vanhempia lehtiä, ensin mainitut palavat helpommin. 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s