Kuuman päivän kylmä nokkoskeitto

Nokkonen on villiyrttien aatelia. Elinvoimaa lisäävästä nokkosesta voi valmistaa niin  kastikkeita, piirakoita, juomia kuin jälkiruokiakin. Nyt tehdään kuitenkin keittoa.

Tämä täyteläinen nokkoskeitto tarjoillaan jääkaappikylmänä kuumana kesäpäivänä (tai silloin kun on nälkä).

Resepti on alunperin Katariina Vuoren monipuolisesta kirjasta Nokkonen – herkkuja ja hyvinvointia superkasvista.

wp-1464885030638.jpeg

Kuuman päivän kylmä nokkoskeitto

  • 5 kypsää avokadoa
  • 1 sitruuna
  • ½ l tuoreita nokkosen lehtiä (kevyesti pakattuna mitta-astiaan)
  • ½ l kanalientä
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl paksua ruokakermaa
  • 1 dl smetanaa tai ranskankermaa
  1.  Pese sitruuna ja raasta keltainen osa kuoresta. Purista sitruunan mehu.
  2. Leikkaa yksi avokado puoliksi. Irrota kivi ja kaiva pikkulusikalla hedelmäliha irti molemmista puoliskoista.
  3. Kuutioi avokado kulhoon ja kaada sitruunanmehu päälle. Laita kulho jääkaappiin.
  4. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä loput avokadot soseeksi.
  5. Keitä kanaliemi.
  6. Hienonna nokkoset ja lisää ne kanaliemeen. Kiehauta lientä ja anna jäähtyä muutama minuutti.
  7. Lisää liemeen soseutettu avokado, sitruunankuori ja suola.
  8. Lisää ruokakerma ja smetana. Sekoita keitto sauvasekoittimella tai blenderissä.
  9. Anna jäähtyä muutama tunti jääkaapissa.
  10. Laita tarjoilukulhojen pohjalle marinoidut avokadon kuutiot. Kaada kulhoon kuutioiden päälle kylmä keitto ja halutessasi hiukan smetanaa.

Sitruunassa marinoitu avokado tekee tosi ihanan säväyksen keittoon! Lisukkeeksi sopii paahdettu leipä, myös rukiisena versiona.

Vielä muutama sana voikukkahilloepisodista.

wp-1464886179407.jpeg

Yksi kuva valmistuksesta: tällaisia nättejä palleroita tuli useampi hillon valmistukseen tarvittavasta terälehtimassasta.

hillopurkki

Maistoin lopulta hilloa; se oli sitruunaista ja hyvin makeaa. Se myös kiinteytyi hieman jälkeenpäin, ei kuitenkaan riittävästi minun makuuni. Lisäksi voikukasta irtosi kevyttä höttöä lillumaan hillon sekaan. Ehkä tämä olisikin hyvä kiinteyttää hyytelöksi hyytelösokerilla.

Siinä olisi talvella kullankeltaista päällystettä paahtoleivälle tai sitruunaista lisuketta vaniljajäätelölle. Jätetään se harkintaan vielä.

 

 

Kuvat: Virpi Hirvensalo

 

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s