Neuvojakortti taskussa ja vinkkejä piharatamon käyttöön

wp-1465735317131.jpeg

Hip hei! Ihan ensin täytyy onnellisena kertoa, että läpäisin yrttineuvojan tutkinnon ja olen nyt virallisesti keruutuoteneuvoja nro 7048.

WP_20160611_14_23_07_Pro.jpgTänä viikonloppuna opiskeltiin villiyrttejä Luontaisterapia- ja kansanvalistukeskus Herbassa Loimaalla.

wp-1465735247921.jpegPerjantaina suoritetiin kirjallinen koe, lauantaina villiyrttien tunnistuskoe ja sunnuntaina opetusnäyte. Tiukka viikonloppu, mutta silti olisin voinut jatkaa kurssilla vaikka kuinka kauan.  Opettajat olivat parhaita mahdollisia ja meillä oli ihana, asiasta innostunut porukka koossa.

Koiranputken käyttö villiyrttinä

Mutta oli minulla muutakin asiaa. Olin tosi iloinen kun sain kysymyksen Instagramissa piharatamon ja koiranputken kuivaamisesta sekä käytöstä. Kysymykseen ei oikein kannata vastata parilla sanalla Instassa, mutta blogi on mitä paras foorumi juuri tähän tarkoitukseen.

pointed-chervil-474765_1920.jpgKatsotaan ensin koiranputkea (Anthriscus sylvestris). Se kasvaa koko Suomessa mielellään avoimilla paikoilla, kuten niityillä, tienpientareilla ja pihoilla.

Vaikka kuolleen ihmisen sanotaankin lykkäävän koiranputkea, kasvi ei ole myrkyllinen. Sitä voi käyttää esimerkiksi keitoissa tuoreena tai kuivattuna.

Putkikasveista suosituin ruokayrtti on vuohenputki. Putkikasveissa on myös myrkyllisiä lajeja, esimerkiksi  jättiputket, myrkkykeiso ja myrkykatko, joten tunnistamisen opettelun vaiva kannattaa nähdä.

wp-1465735186585.jpeg

Piharatamo – ulkoinen käyttö

Piharatamo on koiranputkea monipuolisempi kasvi hyötykäytön suhteen. Se kasvaa myös koko Suomessa, ja viihtyy tallatuilla paikoilla: tien ja polkujen varsilla sekä pihoilla.

Ensimmäinen mielikuva monella piharatamosta on sen käyttö laastarin korvikkeena. Hiukan rikottua (käsissä pyöriteltyä) piharatamon lehteä voikin käyttää tähän tarkoitukseen. Piharatamon lehdessä on allantoiinia, joka tehostaa ihosolujen muodostumista. Aukubosidi-glykosidilla on bakteereja tuhoava vaikutus.

Yrtti sopii haavojen hoidon lisäksi myös kutinan, hyönteisen pistojen, auringonpolttamien, hiertymien ja rakkojen hoitoon sekä jopa rypyille.

wp-1465397762447.jpegPiharatamoa voi käyttää tuoreeltaan, mutta tällöin tuote on käytettävä melko pikaisesti, koska tuoretavara pilaantuu nopeasti (jääkaapissa säilyy muutaman päivän).

Voit sekoittaa tuoretta piharatamon lehtimursketta öljyyn ja levittää iholle.

Mukaan voi halutessa ottaa esimerkiksi kiinteyttävää poimulehteä tai pehmittävää ja rauhoittavaa  pihatähtimöä eli vesiheinää.

Kuivatuista piharatamon lehdistä kosmetiikkatuotteiden valmistaminen onnistuu myös. Nämä tuotteet voi säilyttää pidemmän aikaa. Toki tällöinkin kannattaa lisätä tuotteeseen joku säilyvyyttä parantava aine (katso esimerkiksi Saippuapajan kotikosmetiikkaan myytävät säilöntäaineet).

Käytä piharatamoa esimerkiksi kasvoveteen, kasvo- ja ihovoiteisiin tai hoitaviin salvoihin.

 • Kasvovesi on yksinkertaisimmillaan yrttihauduke, joka valmistetaan kuin yrttitee.
 • Kasvovoide valmistetaan emulsiona, ja se vaatii hieman useamman työvaiheen.
 • Salva on vedetön ja siksi pitkään säilyvä kiinteä voide. Salvoja valmistetaan esimerkiksi ihotulehdusten, naarmujen tai ihottumien hoitoon.

Piharatamo rohtona

Piharatamon siemenet ovat käyttökelpoista ainetta rohtokäytössä.

Luontaistuotekaupoissakin myytävä psyllium on ratamo-sukuun kuuluvan ulkomailta tuotavan jänöratamon (plantago ovata) siemeniä, joita käytetään ummetuksen hoitoon kuitulisänä. Kotoisan piharatamomme siemenet sopivat samaan tarkoitukseen. Ne tuottavat limaa ja turpovat suolessa, jolloin ne lisäävät ulostemassaa.

Siemeniä voi käyttää myös suoliston limakalvojen suojaamiseen kylmävesiuutteena. Tällöin käytetään siemeniä 5-10g kerralla 2-3 kertaa päivässä runsaan veden kera.

Lehtiäkin käytetään vatsa- ja suolistosairausien lääkkeenä. Lehtitee auttaa myös hengitystietulehduksiin sekä esimerkiksi poskiontelon tulehduksiin.

Piharatamo ravintona

Piharatamoa voi käyttää ravintona, tosin se ei ole parhaita ravintoyrttejämme. Siinä on kalsiumia, rautaa ja vaihtelevasti C-vitamiinia.

Ratamoa voi kuivata esimerkiksi viherjauheen osaksi, ja lehtiä voi pakastaa.

Nuoret lehdet sopivat sellaisenaan salaattiin, keittoon, leipätaikinaan tai kermaviilin mausteeksi.Vanhemmiten lehdet muuttuvat sitkeiksi, mutta niitäkin voi käyttää, jos poistaa suonet ja paloittelee lehdet pieneksi silpuksi.

Siemenet paksuntavat kastikkeen, muhennoksen tai keiton.

 

wp-1465737841335.jpegPiharatamon kerääminen ja kuivaaminen

Lehtiä voi alkaa poimia kun kukkiminen alkaa ja lopetetaan vasta kun kukinnot alkavat kuihtua. Piharatamo kukkii kesäkuusta elokuuhun, joskus syyskuulle saakka. Kukinnoista kuvia esimerkiksi lajintuntemuksen oppimisympäristössä Pinkassa. Keruuaikaa on siis runsaasti.

Piharatamo kuivataan kuten muutkin yrtit. Kuivurissa kuivaaminen kestää muutaman tunnin, ilman kuivuria päivän tai pari. Kasvien koko, kuivattavan yrttimassan määrä ja kuivausolosuhteet vaikuttavat aikaan. Postauksen yrttien kuivaamisesta voi lukea täältä.

Yksityiskohtaisiin ohjeisiin tuotteiden valmistuksesta ei yhdessä postauksessa ehdi paneutua, mutta jos jotakuta kiinnostaa lukea tietyn tuotteen valmistuskokeilusta, saa ihmeessä vinkata! Voisin kokeilla ja kertoa täällä blogissa miten kävi.

vihreailo

www.vihreailo.fi

PS: Tiesitkö että löydät tuoretta luettavaa yrttien hyödyntämisestä hyvinvoinnin tueksi ja luonnonkosmetiikan valmistuksesta uudesta blogistani Vihreä ilo? Tervetuloa tutustumaan!

Lähteet:
Suomen luonto: Piharatamoa lautaselle
Sinikka Piippo: Villivihannekset (2016)
Kaisa Vermasheinä: Lempeää kauneutta luonnosta (2016)
Kuvat: Virpi Hirvensalo paitsi koiranputki: Pixabay.
Mainokset

6 thoughts on “Neuvojakortti taskussa ja vinkkejä piharatamon käyttöön

  1. Melkein kaikki on varmaan lapsena maistaneet ketunleipää ja suolaheinää. Muuten villiyrttien käyttö onkin aika vähäistä vielä. Mutta suosittelen silti rohkeasti kokeilemaan!

   Tulen katsomaan arvontasi Pia! 🙂

   Tykkää

 1. Itse olen käyttänyt piharatamoa salvassa ja viherjauheessa. Enemmänkin sitä voisi kyllä hyödyntää, meillä vain se ei kasva oikein runsaasti. Tuo psyllium-kytkentä olikin ihan uusi juttu, pitää ottaa siemeniä talteen, jos tulee hyvä esiintymä vastaan. Samoin täytyy testata tuota hengitystiehen tehoamista, allergisena minulla on usein keuhkoputkentulehduksia ja muita oireita, joita olisi mukava hoitaa vähän luonnonmukaisemminkin keinoin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Samaa mietin itsekin. Mulla on astmaa, niin auttaisikohan piharatamo siihen. Kokeilen ensin lehtiteenä.

   Tinktuuraa tai siirappia voi Piipon mukaan myös tästä valmistaa hengitystiesairauksiin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s