DIY yrttiteet

wp-1455444404512.jpegYrttijuomien valmistamisen maailma aukeni minulle uudella tavalla kun aloin tutkia millaisia makuyhdistelmävaihtoehtoja voisi kokeilla, ja mitä yrttejä säilöä teekäyttöön talvea varten.

Ahaa-elämykseni oli, että yrttiteessä – tai oikeammin sanottuna haudukkeissa – voi käyttää vaikka mitä muutakin kuin yrttejä tuomaan makua!

Erilaisia haudukeaineksia

Haudukkeita voi valmistaa esimerkiksi:

  • villiyrttien lehdistä, esim. ahomansikka, maitohorsma, mesimarja, mustaherukka, pihlaja, vadelma, koivu, mustikka, ruusu.
  • villiyrttien kukista, apilat, kanerva, maitohorsma, voikukka
  • kasvatetuista yrteistä, esim. minttu, timjami, basilika, salvia, sitruunamelissa
  • marjoista, esim. kuivattu mustikka, pihlajanmarja tai karpalo
  • hedelmän ja niiden kuorten palasista, esim. aprikoosi, appelsiinin tai sitruunan kuori, kuivatut omenan palaset, paahdettu kookos
  • pähkinöistä, esim. paahdettu pecanpähkinä

jasmiiniteeNäitä aineksia voi sekoitella keskenään tai miksata mustaan, vihreään taikka pakuriteehen haluamassaan suhteessa.

Yhdistellessä kannattaa kokeilla mietoja ja voimakkaampia makuja keskenään. Esimerkiksi vadelma, mansikka ja apilat ovat mietoja kun taas voikukka, mustaherukka tai monet sitrushedelmien kuoret voimakkaampia.

Hedelmänkuoria kuivatessa kannattaa satsata luomuhedelmiin, tai ainakin pestä todella huolellisesti hedelmien kuoret ennen pilkkomista.

Pähkinät haudukkeissa ovat kiinnostava idea! Huomasin Smart Nutrition -blogissa kivan ohjeen, jossa oli yhdistetty paahdettua pecanpähkinää ja kuivattua mustikkaa mustan teen kanssa.

wp-1466613032055.jpeg

Haudukeainesten säilöminen

Haudukeaineksia voi säilöä talvea varten kuivaamalla, josta tässä blogissa juttua täällä.

wp-1467048971353.jpegMyös fermentoiminen eli hiostaminen on hyvä tapa säilöä aineksia. Tällä tavoin saa monia kitkeriä makuja kasvien lehdistä pyöristettyä miellyttäviksi aromeiksi. Hiostamisesta on hyvät ohjeet esimerkiksi Villikatajan blogissa.

Kuivatut haudukeainekset säilytetään esimerkiksi lasipurkissa tai sellofaanipussissa. Säilytysolosuhteiden olisi oltava joka tapauksessa kuivat, auringonvalolta suojatut.

freeimages_cup-of-green-tea-aradia_di.jpg

Yrttiteen valmistaminen

Yrttiteet valmistetaan tuoreista tai kuivatuista aineksista hauduttamalla, ja nautitaan kuumana tai kylmänä.

Hellejuomaksi kannattaa kokeilla yrttipohjaista hauduketta, joka viilennetään jääkaapissa ja maustetaan sitruunalla.

 

Vanha kiinalainen ohje teen valmistamiseen

  • Käytä tuoretta yrttiä kourallinen ja kuivaa yrttiä ruokalusikallinen kuppia kohti.
  • Lämmitä vesi 80-asteiseksi, mutta älä anna kiehua.
  • Laita yrtit teekannun pohjalle ja kaada vesi niiden päälle.
  • Anna hautua kannen alla noin 5-10 minuuttia.

Käytä hauduttamiseen posliini-, teräs tai lasikannua, mutta ei alumiiniastiaa.

Lähde: Moisio, S. (toim.): Luononyrttiopas (2016).

 

 

Lähteet: Moisio, S. (toim.): Luonnonyrttiopas (2016).
Kuvat: Virpi Hirvensalo paitsi jasmiiniteepallerot ja vihreä tee kupissa -kuvat: Freeimages.com

Save

Save

Mainokset

3 thoughts on “DIY yrttiteet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s