Tee itse vanilja-sitruuna bodyspray

Onpa mukava palata loman jälkeen takaisin bloggaamaan!

Kotitekoinen bodyspray, bodysplash tai kehotuoksu – miten sitä haluaakaan kutsua – on kevyen kevyt tuoksu, joka sopii kehon raikastamiseen kuumalla säällä, suihkautettavaksi suihkun jälkeen tai hajusteeksi voimakkaiden parfyymien sijaan.

Tuoksujen ainesosat

Niin itsetehdyn bodysprayn kuin parfyyminkin pääainesosana on eteeristen öljyjen tai synteettisten tuoksuöljyjen yhdistelmä. Tuoksuaineita voi uuttaa myös itse halutuista raaka-aineista, esimerkiksi vaniljatangosta, kukista, yrteistä, pippurista tai vaikka puun lastuista. Tällöin tuoksun tekemisessä on tietysti huomattavasti isompi työ.

wp-1466613032055.jpegTuoksun pohjaksi valitaan joko vesi, alkoholi tai öljy. Kahta viimeksi mainittua sisältävät tuoksut säilyvät iholla pidempään kuin vesipohjaiset tuoksut.

Tässä postauksessa ei perehdytä näihin kaikkiin vaihtoehtoihin, mutta jos sinua kiinnostaa lukea aiheesta lisää, esimerkiksi Poor & Pretty -blogissa on ehdotuksia erilaisiksi tuoksupohjiksi.

Tuoksut voi rakentaa vesi-, alkoholi- tai öljypohjalle.

wp-1470467958591.jpg

Vaniljaisen sitruunatuoksun tekeminen

Tässä työn alla on bodyspray taikapähkinäveteen (Hamamelis virgiana). Se on ihoa hoitava kasvivesi, jota käytetään paljon kosmetiikan valmistuksessa. Saippuapajalta hankkimassani taikapähkinävedessä on alkoholia (etanolia) 13-15 %. Alkoholi auttaa sekä tuotteen säilymisessä että tuoksun kestossa iholla. Glyseroli ei ole pakollinen, mutta se auttaa tuotetta säilymään pidempään käyttökelpoisena.

Bodysprayn perusohje
 • 15 ml steriiliä vettä (löytyy apteekista)
 • 7,5 ml taikapähkinävettä
 • 7,5 ml kasvipohjaista glyseriiniä (ei pakollinen)
 • n. 18 tippaa eteerisiä öljyjä tai tuoksuöljyjä

Lisäksi: Spraypullo. Myydään esimerkiksi kosmetiikan valmistamiseen tarkoitettuja tarvikkeita myyvissä verkkokaupoissa kuten Saippuapajalla, Tiger-liikkeissä ja Pakkaustukku.fi -verkkokaupassa.

Tuokuaineina käytin Saippuapajalta ostamaani vaniljapuu -nimistä tuoksuöljyä sekä tuoksuöljy sitrusta. Eteerisiä öljyjä on myynnissä myös esimerkiksi Frantsilan yrttitilan verkkokaupassa.

Bodysprayn tekeminen on helppoa, kunhan kaikki ainesosat on hankittu. Puhtaaseen spraypulloon mitataan kaikki aineet ja sekoitetaan. Spray on valmis käytettäväksi!

Mittaamiseen voi käyttää esimerkiksi lääkepakkausten mukana tulevaa lääkeruiskua, jossa on mitta-asteikko valmiina. Sillä saa tiputeltua aineita tippa kerrallaan. Toinen vaihtoehto on hommata pipetti.

wp-1470497271677.jpgTällä kertaa testattu vaniljainen sitruunatuoksu on makean pirteä yhdistelmä. Tykkään! Kevyt tuoksu jättää raikkaan olon, ja tuntienkin päästä siitä voi aistia kevyen häivähdyksen.

Putelihan tuossa kuvassa on suttuinen, mutta se kelpaa mulle näissä kokeiluerissä.

Vinkki: tuoksun saa pysymään pidempään iholla levittämällä alle tuoksutonta voidetta.

Spraysta saa tehtyä parfyymimaisemman lisäämällä eteerisen öljyn määrää ja vähentämällä vettä.

Sopivien tuoksuyhdistelmien etsiminen

Omien bodyspray-tuoksujen ja parfyymien tekemisessä pääsee alkuun hyvin käyttämällä yhtä tai kahta eri eteeristä öljyä. Jos harrastusta jatkaa pidempään, saattaa mieliä kokeilla monimutkaisempia tuoksuyhdistelmiä, joissa on aistittavissa ensi-, sydän- ja pohjatuoksu. Täältä löydät englanniksi yhden listauksen erilaisista vaihtoehdoista em. tuoksuiksi.

Tuoksuohjeita etsiskellessäni törmäsin myös ”tuoksuympyrään”. Fragrances wheel  on hauska malli tuoksujen rakentelijalle. Se ei anna suoranaisesti ohjeita siitä, miten erilaisia tuoksuja kannattaa yhdistää keskenään, mutta sen avulla voi tutustua uusiin mahdollisuuksiin eri tuoksuryhmissä.

Tietysti ideoita voi etsiä myös googlaamalla omia lempihajuvesiä ja tarkastella niiden ainesosia. Esimerkiksi oma lempituoksuni on tällä hetkellä L´Occitanen Verbena EdT, joka koostuu seuraavista tuoksuosista:

 • Ensituoksu: Sitruuna, appelsiini
 • Sydäntuoksu: Verbena, Petit Grain
 • Pohjatuoksu: Ruusu, pelargoni

Verbenassa on useiden sitrusmaisten tuoksujen lisäksi kukkaistuoksuja. Kaikki näistä on tosiaan saatavina eteerisinä öljyinä, joten tämän sprayn rakentaminen onnistuisi periaatteessa kotonakin (jos sattuu löytämään lähellekään oikeanlaisen suhteen). Minulta kuitenkin puuttuu noista eteerisistä öljyistä aika monta, joten kerrytän öljykokoelmaani pikkuhiljaa, ja kokeilen tätä joskus myöhemmin.

Jälkihuomio: postausta kirjoittaessa keksin keinon, kuinka liian voimakkaat ja siksi käyttämättä jääneet ostetut hajuvedet saa uudelleen käyttöön. Kun sekoittaa hajuvettä taikapähkinäveteen tai vaikka jojobaöljyyn, saa arkikäyttöön lempihajuvedet ilman päänsärkyä. Testasin ja toimii!

Edit: Kommenttiosiossa Signe huomautti, että sitruksiset eteeriset öljyt ovat photosensitiivisiä, eli iho voi palaa helposti kirjavaksi, jos niitä on auringossa oleillessa paljaalla iholla. Kannattaa siis olla varovainen niiden käytön kanssa.

Lisäksi sekoilin tekstissä synteettisten tuoksuöljyjen ja eteeristen öljyjen kanssa. Nämähän ovat eri asioita. Frantsilan verkkosivuilta lainaten: ”Eteerinen öljy on aito, kun se on saatu yhdestä kasvilajista, siihen ei ole lisätty mitään kemiallisia jatkeita, eikä sitä ole standardoitu lisäämällä tai poistamalla aineosia.” Korjasin tekstiä, joten nyt sen pitäisi olla tämän asian suhteen oikein. 

Kiitos kommentista Signe! ❤

Kuvat: Virpi Hirvensalo

Mainokset

5 thoughts on “Tee itse vanilja-sitruuna bodyspray

 1. Heippa, kiva idea! Lukijoille muistuttaisin, että vaikkei aurinko olekaan nyt juuri paistanut, niin sitruksiset eteeriset öljyt ovat photosensitiivisiä, eli iho voi palaa helposti kirjavaksi, jos niitä on auringossa oleillessa paljaalla iholla. Kannattaa siis olla varovainen niiden käytön kanssa. Kuvan perusteella yllä olevassa sprayssa on käytetty synteettisiä tuoksuöljyjä (ei siis eteerisiä öljyjä), jotka saattavat olla auringon valon suhteen turvallisempia.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos Signe, hyvä huomautus! Hyvä tehdä tosiaan ero eteeristen öljyjen ja synteettisten tuoksuöljyjen välille.

   Itse käytän tuoksuja aina vaatteiden alla olevalla iholla niin ei tarvitse miettiä auringon valon vaikutusta. Mutta jos suihkauttaa tuoksua esim. kaulalle tai ranteelle niin silloin siihen toisaan kannattaa kiinnittää huomiota.

   Lisäänpä tämän kommentin tuonne tekstin puolellekin. 🙂

   Tykkää

 2. Kiitos taasen mukavasta ja mielenkiintoisesta postauksesta. Yritän nyt kesän jälkeen terästäytyä ja jättää kommenttejakin enkä vain käydä ahmimassa tekstejäsi. 🙂 Tosin vielä en terästäydy kovin tehokkaasti, sillä edessä on pieni reissu isovanhemmille kesäloman päätteeksi. Ihanan aurinkoisia kesäpäiviä. ❤

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s