Välipalaksi kanelilla ja hunajalla maustettuja kuivattuja omenia

Runsas omenasatoTaas saa kasvikuivuri laulaa! Ensimmäiset omenat ovat kypsiä. Sato on tänä vuonna mahtava pitkästä aikaa. Nyt on mahdollisuus kokeilla omenasta erilaisia pääruokia ja välipaloja.

Kuivattavat omenaviipaleet

Herkullisten omenaviipaleiden valmistaminen

Meillä on ollut tapana kuivata omenaviipaleita välipalaksi. Ne voi kuivata sellaisenaan tai maustettuna. Tässä on yksi kiva ohje.

wp-1471084936097.jpgHunajalla ja kanelilla maustetut omenaviipaleet

  • omenoita
  • 1 sitruunan mehu
  • 1-2 tl hunajaa
  • kunnon tujaus kanelia
  1. Kuori omenat halutessasi.
  2. Viipaloi omenat joko veitsellä vapaamuotoisesti tai kairaa omenaporalla kota pois ja viipaloi rinkuloiksi.
  3. Sekoita hunaja ja kaneli sitruunan mehuun. Jähmeäkin hunaja liukenee mehuun hetken sekoittelun jälkeen.
  4. Kääntele viipaleet mausteliemessä.
  5. Asettele ne ritilälle tai pellille, ja kuivaa +40 asteessa kuivurissa tai uunissa.

Maustamiseen voit kokeilla myös kardemummaa tai mausteneilikkaa. Jos sitruunamehu tekee mielestäsi viipaleet liian kirpeäksi, kokeile sekoittaa hunaja ja kaneli tilkaan omenamehua tai ananasmehua.

Täydellisen kauniita rinkuloita omenoista saat valitsemalla virheettömiä omenia. Omenaporalla irtoavat kodat nätisti pois. Itse tykkään käyttää myös ”virheellisiä” omppuja kuivaamiseen. Ne kun meinaavat jäädä muuten käyttämättä.

Kuivatut omenat säilyvät vuoden, parikin paperipusseissa tai purkeissa.

Kuivatut omenat maistuvat ehkä parhaiten naposteluruokana, mutta sopivat liotettuna myös leivontaan ja kiisseleihin. Ne ovat myös kevyesti kannettavaa retkiruokaa.

 

wp-1471154701207.jpg

Kuinka kuivaat omenaviipaleet?

Jos kotoa löytyy kasvikuivuri, saat sillä viipaleet kuivattua kätevästi. (Eikä kestä yhtä kauan kuin marjoissa, krhm.) Lämpötila saa olla +40 astetta. SOPUlla kuivasin omenaviipaleita yön yli. Kuivausaikaan vaikuttaa muun muassa viipaleiden paksuus ja niiden vesipitoisuus.

Myös uunissa omenien kuivaaminen onnistuu. Kiertoilmauunissa kiertävä ilma kuljettaa kosteuden pois. Jos kiertoilmaa ei ole, uunin luukku kannattaa pitää raollaan. Ja jos taloudesta löytyy pienireikäinen ritilä, omenat voi laittaa uuniin sen päälle kuivumaan (ritilä uunin oman ritilän päälle). Tämä parantaa ilman kiertoa ja siten nopeuttaa kuivumista.

Nyt on hyvä syy koota koko perhe tai kaverit omenien pilkkomistalkoisiin. Palkintona on kasa maukkaita ja terveellisiä naposteltavia!

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s