Miten toimii omenaviinietikkainen kasvovesi?

Olen kasvovesifani: en osaisi olla ilman sitä, ja kasvoveden laatu on minulle jopa tärkeämpi kuin kasvoputsarin. Käytän kasvovettä joka aamu ja ilta meikin rippeiden, hien ja muun lian puhdistamiseen kasvoilta.

Kokeilin viime talvena valmistaa ruusukasvovettä. Itse tehty ruusukasvovesi oli hoitavaa, virkistävää ja ennenkaikkea ihanan tuoksuista. Jäin kuitenkin kaipaamaan kasvoveteeni vähän vielä lisää puhdistustehoja.

nice-apples-pixabay.jpgOmenaviinietikka kasvoveden tehoaineena – miksi se toimii?

Tässä kasvovesikokeilussa lähdinkin etsimään puhdistustehoja. Pohjaksi valitsin hoitavan taikapähkinäveden (Hamamelis Virginiana).  Kasvovettä hallitsee kuitenkin (tuoksullaan/hajullaan) omenaviinietikka. Kyllä, tämä moneen tarpeeseen taloudessa soveltuva ihmeaine toimii myös kasvoveden ainesosana!

Kotikosmetiikkamaailmassa viinietikkaa suositellaan hiushuuhteeksi shampoopesun jälkeen. Happamana aineena etikka sulkee hiusten suomut.

Kasvoveden raaka-aineena viinietikka estää tulehduksia ja on antibakteerinen. Lisäksi happamahkolla (pH n. 3-6) kasvovedellä saa tasapainotettua ihon pH-arvoa (pH n. 5,5 normaalisti) emäksisten puhdistusaineiden jäljiltä.

Ihon pH palautuu itsestäänkin normaalille tasolle, mutta tässä kestää muutamia tunteja. Tällä on merkitystä, koska terveen ihon hieman hapan suojavaippa ylläpitää ihon antimikrobista puolustuskykyä lisäävää kemiallista suojaa.

Jos välttelet alkoholipitoisia kasvovesiä, on kiinnostavaa tietää, että omenaviinietikassa ei ole juurikaan alkoholia, vain noin 0,4 %

Tässä kasvovedessä pohjanesteenä käytetty taikapähkinävesi rauhoittaa ihoa ja sulkee ihohuokosia. Myös sillä on ihoa hoitava, lievästi antibakteerinen vaikutus.

wp-1471278279378.jpg

Kasvoveden valmistaminen

Tehokas kasvovesi omenaviinietikasta

 • Omenaviinietikka 1 tl
 • Taikapähkinävesi 30 ml
 • Glyseriini 2 ml
 • Säilöntäaine 10 tippaa (esim. Geogard 221)
 • Lisäksi suihkepullo, pipetti tai lääkeruisku ja teelusikka (kuvassa on vähän ekstratarvikkeita, joita en lopulta tarvinnutkaan)

Kasvoveden valmistaminen on helppoa. Sekoita kaikki ainesosat keskenään ja ravista pulloa kevyesti.

Pipetillä on helppo mitata nesteitä suihkepulloon. Myös lääkeruisku, jollaisia tulee lääkepakkausten mukana, kelpaa tarkoitukseen hyvin. Molemmissa välineissä on mitta-asteikko, jonka avulla saat helposti mitattua oikean määrän aineita.

Kaikkia ainesosia, kuten myös pipettejä ja suihkepulloja, voi ostaa kotikosmetiikkatarvikkeita myyvistä verkkokaupoista.

 

Kasvoveden plussat ja miinukset

Testailin tätä kasvovettä pienen suihkepullon verran. Minulla oli aluksi melko kovat epäilykset omenaviinietikkaa kohtaan, mutta jäin sen happaman kirpeään tuoksuun ja puhdistustehoon yllättäen koukkuun!

Ilta- ja aamupesuilla käteni ohjautuikin juuri tuon itsetehdyn kasvoveden suuntaan, vaikka vieressä oli myös LV:n misellivesiputilo avattuna.

wp-1471273718570.jpgTiivistetysti tämän kasvoveden plussat ja miinukset ovat:

+ tehokas, puhdistaa hyvin

+ hoitaa ja rauhoittaa

+ raikastaa ja virkistää kasvoja

– haju/tuoksu (miten itse sen miellät) ON voimakas

Yhteenvetona: omenaviinietikkaa ja taikapähkinävettä sisältävä kasvovesi on hoitava, mutta tehokas puhdistaja. Se sopii kaikenlaisille ihotyypeille: normaalille, rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle, mutta ei ole liian voimakas myöskään kuivalle iholle.

Aika hauska ja yllättävä tulos tässä testauksessa!

 

Lähteet:

Kuvat Virpi Hirvensalo, paitsi omenakuva Pixabay

Tohtori.fi: Ihon hoidosta

Mainokset

2 thoughts on “Miten toimii omenaviinietikkainen kasvovesi?

 1. Osa immeisistä ei tykkää etikan tuoksusta yhtään, mutta itse olen siihen hiushuuhteiden myötä jo aika lailla tottunut. Se haihtuukin minusta aika nopsaa, ainakin omasta nenästäni. 😉 Taikapähkinävesikään ei ole mitenkään sulotuoksuista, joten tuoksuyhdistelmä voi tosiaan olla melkoinen – sitä voisi olla aika vaikea peittääkään muutamalla tipalla eteeristä öljyä, vaikka haluaisikin. Mutta toiminnaltaan on varmasti oikein hyvä, pitää joskus kokeilla.

  Liked by 1 henkilö

  1. Anteeksi Signe etten vastannut aiemmin! Ollaan oltu perheen kanssa reissussa ja olen ollut koneella niin vähän kuin mahdollista. Näin kommenttisi mutta kun en heti ehtinyt vastata, se unohtui.

   Tosiaan haju on tosi tymäkkä tässä eikä eteeriset öljyt siinä paljon auta, mutta haju haihtuu nopeaan, kuten sanoit, ja siihen voi jopa tykästyä kuten mulle kävi. 😀 Hiukan kokeiluhenkeä tämä eka kerralla kumminkin vaatii!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s