Haaste kaikille: vietä puun päivää 27.9.

Blogin postausrytmi on meidän perheen myöhäisen kesälomailun vuoksi jäänyt jälkeen, mutta nyt kun arkeen on palattu, rytmikin tasoittunee, ja postaukset jatkavat ilmestymistään torstaisin ja sunnuntaisin.

wp-1472486852446.jpegHuomasin Hyötykasviyhdistyksen viimeisimmästä lehdestä 3/2016 ihanan haasteen, jota toivottiin vietävän eteenpäin. Kyseessä on puun päivä Vesan nimipäivänä 27.9.

Metsät ovat yhtä tärkeitä maapallolle kuin keuhkot ihmiselle. Metsien ekologinen merkitys on valtava, ja puut ovat merkittävä osa suomalaisten maisemaa niin maalla kuin kaupungissa. Lisäksi yksittäisillä puilla on monenlaisia yksilöllisiä merkityksiä ihmisille.

Lapsena perheemme koti oli synkän kuusimetsän laidalla. Muistan selvästi lastenhuoneen ikkunasta näkyneen synkän kuusikon hahmon piirtyvän tummaa taivasta vasten. Muistan etten oikein uskaltanut katsoa sitä pitkään, sen verran pelottava se oli. Päivisin samassa metsässä leikittiin, eikä silloin pelottanut yhtään.

Joskus alle kymmenen vuotiaana kaverini uskotteli yhden puun latvassa asuvan haltijan, joka tulee hakemaan, jos puuta koputtaa. Oikeasti uskoin tuon jutun silloin, ja pelkäsin vuosia mennä kyseisen puun lähellekään. Muisto on jäänyt jostain syystä tosi merkityksellisenä mieleeni.

wp-1471102287494.jpgNykyisin puiden tuoksu on yksi parhaista tuoksuista mitä tiedän. Jasmikkeen tuoksuakin rakastan, mutta se taitaa olla paremminkin pensas ainakin täällä meidän leveysasteilla.

Läheisimpiä puita minulle ovat tällä hetkellä pihan omena-, kirsikka- ja luumupuut. Omimmaksi puuksi koen kuitenkin pihlajan. Suunnittelen, että hankin pihaan sellaisen kunhan keksin sille hyvän paikan.

Se omista muisteloista.

Hyötykasviyhdistyksen haasteessa mainitaan, että puun päivää voi viettää esimerkiksi:

  • istuttamalla ystävyyden tai yhteisöllisyyden puun.
  • viettämällä ulkoilupäivää metsässä.
  • järjestämällä puupolun tai tunnistuskisan.
  • valitsemalla kauneimman tai merkityksellisimmän pihapuun.
  • osallistumalla metsiensuojeluun esimerkiksi ostamalla palan ikimetsää Luonnonperintösäätiöltä.

 

Yrtteilyjä -blogi osallistuu ehdottomasti haasteeseen ja postaa siitä jutun puun päivänä eli tiistaina 27.9.

Vie sinäkin haastetta eteenpäin, ja ennen kaikkea, tule mukaan puun päivän viettoon!

 

Lähteet

Kuvat: Virpi Hirvensalo

Haaste: Pähkylä 3/2016

 

Mainokset

2 thoughts on “Haaste kaikille: vietä puun päivää 27.9.

  1. Täytyypi laittaa kalenteriin muistiin tuo päivä. 🙂 Voisin ehkä viettää sitä metsäretken merkeissä. Mietin myös, että mikähän puu minulle on mieluisin mutta nyt ei tullut mieleen mitään ehdotonta ykköstä. Mutta sellainen yksinään kasvava vankka mänty on aika vaikuttava.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s