Kaisan luonnonkosmetiikkakurssilla

wp-1474127235097.jpegLauantaina 17.9. klo 12 kymmenhenkinen porukka kokoontui Kaarinaan Kotimäen koulun kotitalousluokkaan Yrtteilyjä -blogin järjestämälle luonnonkosmetiikkakurssille.

wp-1474133675759.jpeg

Juuret maassa -koulutuksia vetävä villiyrttikouluttaja Kaisa Vermasheinä kertoi ensin lyhyesti luonnonkosmetiikan valmistamisesta yleisesti, ja sitten päästiin hänen johdollaan töihin.

Valmistimme emulsiona joko hoitoainetta tai kasvovoidetta. Lisäksi seurasimme hoitavan salvan valmistusta, josta jokainen sai mukaansa kotiin kaksi purkillista emulsiotuotteen lisäksi.

 

Emulsioiden valmistus oli kiinnostavaa! Vesifaasiin eli vesiosioon haudutettiin itse valittuja yrttejä, esimerkiksi mesiangervon lehtiä, poimulehtiä tai piharatamoa.

Vesifaasi vesihauteessa kuvassa vasemmalla alhaalla. Öljyfaasissa vasemmalla ylhäällä jojoba- ja kuismaöljyä sekä olivem 1000-emulgointiainetta. Emulgointiaine saa öljyn ja veden sekoittumaan keskenään tasaiseksi kauniiksi ”kreemiksi”. Faasit lämmitettiin vesihauteissa samanlämpöisiksi n. +70 asteeseen ja sekoitettiin (kuvassa oikealla).

Seosta hämmennettiin lusikalla noin puoli tuntia kunnes se sakeni ja jäähtyi alle +30 asteiseksi. Tämän jälkeen lisättiin E-vitamiini, säilöntäaine Roconsal BSB-N ja eteerinen öljy oman valinnan mukaan.

wp-1474127408311.jpeg

Kaisa siivilöi mesiangervon lehdistä haudutettua nestettä.

wp-1474127733818.jpeg

Salvan pohjaksi keiteltiin kolmen tunnin ajan vesihauteessa kehäkukkaa auringonkukkaöljyssä.

wp-1474129535001.jpeg

Oikealla kuvassa on hoitavaa salvaa, jossa on kehäkukkaöljyn lisäksi kasvipohjaista karnaubavahaa. Sitä voi käyttää mehiläisvahan sijaan voiteissa, ja minusta se tuntuu rakenteeltaan hiukan mehiläisvahaa kevyemmältä.

Kehäkukkasalva on ihoa hoitavaa ja korjaavaa. Sitä voi käyttää hyönteisten pistoihin, halkeileviin kantapäihin tai muualle todella kuivaan ihoon, huuliin tehovoiteeksi, lieviin ihottumiin ja auringon polttamiin.

Vasemmalla emulsiopohjaista kasvovoidetta, jossa on tehoaineena ja tuoksuna ikääntyvälle ja kuivalle iholle sopivaa, eksoottiselta tuoksuvaa ylang ylang -eteeristä öljyä sekä ihoa hoitavaa E-vitamiinia. Voiteessa on myös poimulehteä ja piharatamoa. Kasvovoiteesta tuli melko kevyttä, joten se sopii hyvin päiväksi meikkivoiteen alle.

Kaikki valmistetut tuotteet säilyvät huoneenlämmössä noin puolisen vuotta. Emulsio säilyy siihen lisätyn säilöntäaineen ansiosta, ja vedetön salva siksi, että mikrobit, kuten homeet ja bakteerit, eivät saa tarvitsemaansa vettä lisääntymiseen.

Uskon että puhun kaikkien suulla kun sanon että päivä oli antoisa ja hauska. Alettiin jo suunnitella uutta kurssiakin, jossa tarkoitus olisi opetella saippuan valmistusta!

Kiitokset Kaisalle hyvästä ohjauksesta ja työssäoppijoille Marialle ja Katjalle kaikesta avusta! Kiitokset myös osallistujille hyvästä tunnelmasta ja vielä: lämmin kiitos Kotimäen koulun rehtorille sekä kotitalouden opettajalle, jotta saimme mahtavat tilat käyttöömme!

 

Kuvat Virpi Hirvensalo


3 thoughts on “Kaisan luonnonkosmetiikkakurssilla

    1. Yhdessä kosmetiikan valmistaminen on hauskaa! Mukana oli konkareita kosmetiikan valmistamisen alalta, mutta uskon että jokainen sai jotain.

      Tulisin sinun kurssillesi heti, jos sellaisen järjestäisit! 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s