Villitryffeliherkkuja Lahdesta

Työni puolesta reissaan tällä hetkellä ympäri Suomea. Ajattelin hyödyntää tilaisuuden ja vierailla samalla – aina kun aikataulu antaa periksi – kiinnostavissa lähiruokaan, suomalaisiin yrttituotteisiin tai suomalaiseen luonnonkosmetiikkaan liittyvissä kohteissa.

Meillä Suomessa on vaikka millaisia ihania luonnontuotteita ja palveluita tarjolla. Tuumailinkin, että nyt on loistava tilaisuus tutustua joihinkin niistä!

 

Ainoa kotimaisia villitryffeliherkkuja myyvä paikka Suomessa

Olin viime perjantaina Lahdessa. Hyppyrimäet näin, ja Lahti vaikutti syysauringossa hauskalta kaupungilta. Torilla oli juuri ranskalais-italialaiset markkinat.

Ennen lähtöä pyörin netissä ja etsiskelin kiinnostavaa kohdetta, jossa ehtisin pistäytyä ennen koulutuksen alkamista.

Sopivasti rautatieaseman lähistöltä – Rautatienkatu 12:sta – löytyi suomalaisista luonnontuotteista innostuneelle sopiva paikka: herkkuputiikki Tryffdeli.

Paikan erikoisuutena ovat suomalaisista villitryffeleistä valmistetut herkut. 

Kyllä, Suomesta löytyy villitryffeleitä!

Tryffdelistä saa myös muuta hyvää mukaan ostettavaa, kuten erikoiskahveja tai kuusenkerkkäsiirappia. Lisäksi tarjolla on keittolounasta kuten salaatteja, täytettyjä sämpylöitä ja suolaisia sekä makeita herkkuja.

Tryffdeli on tällä hetkellä remontin vuoksi väliaikaisia tiloissa, ja se on palaamassa takaisin torin kulmalle. Yllä oleva tummansävyinen kuva ei anna oikeutta paikalle, joka on valoisa ja viihtyisä. Tabletin kamera vaan sääteli valoa omapäisesti. Joka tapauksessa junalla päiväseltään Lahdessa vieraillessani koin, että nykyinenkin sijainti on oikein hyvä.

 

Arvostettu herkku piileksii maan alla

Mutta tryffeleitä Suomessa! Tryffelihän on sieni, joka kasvaa maan alla noin 5-30 cm syvyydessä. Se elää symbioosissa isäntäpuun kanssa, joka voi olla esimerkiksi tammi, koivu tai pajukin, lehtipuu joka tapauksessa.

Tryffelit ovat arvostettua herkkua, jota on löydettävissä sekä villinä luonnosta että kasvatettavissa puutarhassa. Tryffeli on ulkonäöltään muhkurainen pallero, muistuttaa vähän popcornia.

Tryffelin etsimisessä käytetään apuna koiria. Tryffdelin omistajien lagotto romagnolo -rotuiset koirat ovat taitavia tryffelin etsijöitä. Ne on kuvattu Tryffdelin kauniin käyntikortin kanteen.

Kuulema periaatteessa mistä tahansa koirasta voisi kouluttaa tryffelikoiran, mutta esimerkiksi voimakas metsästysvietti voi olla haitaksi. Meidän suomenlapinkoirasta ei siis ehkä olisi tähän hommaan. Oravien haukuminen kun on sen lempipuuhia.

Jos tryffelijahtiin haluaa lähteä, aika on juuri nyt! Tryffeleitä voi löytää loppukesästä maan jäätymiseen saakka.

 

Tryffeli maustaa riisi- ja pastaruokia

En ole maistanut raakaa tryffeliä, mutta sain nuuhkaista sitä Tryffdelissä vieraillessani. Tuoksua voi kuvata aromikkaaksi, valkosipulimaiseksi.

Tryffelit sopivat esimerkiksi risottoihin, tuorepastoihin, riisiruokiin, sienisalaatteihin ja munakkaisiin.

Tryffdelistä myytävää tryffelitahnaa voi nauttia vaikkapa keksin ja juuston kanssa. Tryffelivoi käy maustamaan erinomaisesti esimerkiksi tuorepasta-annoksia.

Hieno aloitus luonnontuoteturneelle! Seuraavana kaupunkina onkin vuorossa Helsinki.

Lähteet:

Puutarha.net: tryffelit

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s