Pakuriteetä, kiitos!

pakuri2

Flunssakausi jyllää ja valon vähyys vie voimia. Olisiko pakurista apua? Ja mitä se pakuri oikein on?

Pakurikääpä on koivun lahottajasieni

Pakurikääpä (Inonotus obliquus) on hies- ja rauduskoivuissa kasvava lahottajasieni. Sieni kasvattaa lehtipuiden vauriokohtiin mustia kasvaimia, pakureita. Se iskee vioittuneisiin koivuihin ja alkaa lahottaa puita lopulta tappaen ne kokonaan. Tästä syystä pakurikääpä aiheuttaa vahinkoa talousmetsissä.

Pakurilla on kuitenkin niin paljon kysyntää nykyisin, että sitä on alettu kasvattaa keinotekoisesti istuttamalla sientä metsätilojen koivuihin. Pakurilla on menekkiä myös Suomen ulkopuolella, kuten Aasian markkinoilla.

pakuri5

On hyvä muistaa, että vaikka löytäisit metsäretkellä pakurikäävän, tarvitset keräämiseen maanomistajan luvan. Pakuri irrottaminen puusta ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.

Pakurin terveysvaikutukset

Pakurin käytöstä on paljon perinnetietoa muun muassa Suomesta, Itä-Euroopasta ja Japanista. Siitä on esimerkiksi keitetty tikkateetä sota-aikana, kun kahvia ei ole ollut saatavilla.

Pakurin terveysvaikutuksista ollaan myös tutkimusmielessä kiinnostuneita. Pakuria on tutkittu eläinkokein, soluilla sekä myös kliinisin kokein ihmisillä.

Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden mukaan pakuri hillitsee tulehduksia (katso myös Ylen uutinen asiasta). Pitkäkestoinen tulehdus on taustalla monissa kansantaudeissa kuten tyypin 2 diabeteksessa  ja verisuonten ahtaumissa, joihin pakurista voi mahdollisesti löytyä apua.

Pakuriteen keittäminen

Varsin miedonmakuista pakuria kannattaa kokeilla myös flunssaan ja vastustuskyvyn parantamiseen. Tässä ohje pakurirouheesta keitettävään teehen.

Pakuritee

  • 0,5 l vettä
  • 1 rkl pakurirouhetta
  • lisäksi halutessasi ruokalusikallinen hunajaa
  1. Kiehuta vesi ja lisää pakurirouhe hautumaan veteen.
  2. Anna hautua vähintään 15 minuuttia, jolloin voit nauttia ensimmäisen lämpimän kupillisen pakuriteetä hunajan kanssa.
  3. Voit antaa rouheen hautua vedessä useamman tunnin, ja nauttia juomaa myös jäähtyneenä.

Vinkki: hauduttele illalla pitkään pakuria vedessä liedellä pienellä lämmöllä. Mausta hautunut juoma hunajalla ja sitruunalla. Kaada neste ennen nukkumaan menoa juomapulloon jääkaappiin. Ota pullo mukaan töihin ja siemaile juomaa pitkin päivää. Saat terveellisen vaihtoehdon vedelle!

pakuri3

Lähteet:

Arktiset aromit: Pakurikääpä

Kuvat:

Pakuri koivun kyljessä: wikimedia commons

Muut kuvat: Virpi Hirvensalo

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s