Puolukkaa jauheeksi kotikonstein

Pari postausta sitten mainitsin, että testaan puolukkasoseen kuivaamista jauheeksi.

Nyt tuli valmista! Puolukkajauheen valmistaminen sujui näin:

  • Otin pakastimesta puolukkasurvosta ja levitin sitä silikonisten paistovuokien pohjalle alle puolen sentin kerroksen.
  • Laitoin vuoat kuivuriin, kunnes soseet olivat kuivuneet ohuiksi ja rapeiksi levyiksi. Tähän meni kaksi viikkoa!

Kuivaamiseen voi soveltaa yrttien kuivaamisen ohjetta joko kuivurissa tai uunissa.

wp-1478419675037.jpg

Sivuhuomiona: sähkön kulutuksen kannalta kahden viikon kuivaamisajassa ei olisi mitään järkeä, ellei olisi talvi ja tarvetta talon lämmittämiseen.

  • Kuivat puolukkalevyt murskasin puunuijalla, joka on tarkoitettu varsinaisesti perunoiden muussaamiseen. Huhmarekin käy tähän hyvin. Blenderiä voi myös kokeilla.

Lopputulokseksi tuli hienoa puolukkajauhetta.

Jauheen karkeusasteen voi päättää itse jatkamalla hienontamista pidempään tai lopettamalla jauhamisen aiemmin.

Jos tähän projektiin ei halua ryhtyä, mutta marjajauheen käyttö kiinnostaa, marjajauheita voi ostaa myös monista verkkokaupoista, esimerkiksi Hyvinvoinnin tavaratalosta, ekokaupoista kuten Ruohonjuuresta, ja hyvin varustelluista ruokakaupoista.

wp-1478418677194.jpg

Puolukkajauhe on kuin kirpeää puuteria.

Makukokemuksena ja suutuntumansa puolesta puolukkajauhe on ihan erilainen kuin kokonaiset marjat.

Puolukkajauhe tuntuu suussa jännittävältä: kirpeältä puolukkapuuterilta.

Jauhe sopisi hyvin raikastamaan ja koristamaan makeita jälkiruokia. Ja tottahan sitä kannattaa ripotella arkena aamujogurtin, -puuron tai smoothien päälle. Muita ideoita kuivattujen marjojen käyttöön voit lukea tästä postauksesta.

wp-1478418944612.jpg

Ajattelin kokeilla itse tekemääni puolukkajauhetta myöhemmin johonkin kotikosmetiikan kokeiluun: yövoiteeseen, kasvoveteen tai naamioon.

Puolukka on tosi monipuolinen marja kotikosmetiikan valmistamisen kannalta. Seuraavaa ideaa en ole vielä testannut, mutta tuore puolukkasurvos toimii varmasti hedelmähappokuorintana kasvoille. Ruokalusikallisen survosta voi sekoittaa hippuseen valkoista savea. Mukaan vähän ihoa puhdistavaa ja pehmittävää hunajaa.

Voimia marraskuuhun!

Kuvat Virpi Hirvensalo

 

Save

Mainokset

2 thoughts on “Puolukkaa jauheeksi kotikonstein

  1. Ohhoh, ottipas aikansa! Ei menneet puolukat kuitenkaan pilalle pitkästä kuivatusajasta huolimatta? Jauhe on ihanan näköistä, ja varmasti ihanaa muutenkin. Itse en ole mikään puolukoiden ystävä, mutta pitänee kokeilla tuota naamioajatusta pakastepuolukoilla.

    Tykkää

    1. Hyvää tosiaan tuli! Niin, hyvä kysymys miksei marjat menneet pilalle. Suurin osa nesteestä hävisi aika äkkiä. Pisin aika kuivatuksessa meni siihen, että puolukkalevyistä sai viimeisetkin nesteen pois ja niistä tuli rutikuivia. Muutamassa päivässä ne muuttuivat nahkeiksi, kasassa pysyviksi levyiksi.

      Mukavaa alkavaa viikkoa Signe!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s