Helppoutta aamuihin: marjainen chiavanukas

Kyllästyttääkö puuron syönti? Tässä olisi aamu- tai iltapalalle maukas, raikas ja helppo puuron vaihtoehto: marjainen chiavanukas.

 

Nopeasti ravinteikasta aamupalaa

Chiavanukas on terveellinen! Chian siemenissä on kasviperäisiä omega-3 rasvahappoja, kuituja ja proteiinia, kalsiumia ja magnesiumia. Ja marjojen terveysvaikutuksethan tiedetään: kuituja, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä polyfenoleita kuten flavonoideja.

Vanukkaan aktiiviseen valmistukseen ei tuhraudu viittä minuuttia enempää. Annokset voi tehdä illalla valmiiksi tarjoiluastioihin, vaikka juomalaseihin, jolloin ne vievät vähän tilaa jääkaapissa.

wp-1478623807873.jpg

Marjainen chiavanukas

2 annosta

  • 2,5 dl maustamatonta mantelimaitoa
  • 2,5 dl vadelmia tai muita marjoja
  • 3 rkl chian siemeniä
  • 1 rkl hunajaa
  1. Laita blenderiin tai sekoita sauvasekoittimella marjat, mantelimaito ja hunaja tasaiseksi seokseksi.
  2. Lisää joukkoon chian siemenet. Sekoita kunnolla lusikalla.
  3. Anna seoksen tekeytyä noin puoli tuntia ja sekoita uudelleen. Blenderillä sekoitettuna siemenet rikkoutuvat ja vanukkaasta tulee tasaisempaa.
  4. Jaa seos tarjoiluastioihin, peitä ne ja laita yöksi jääkaappiin.
  5. Koristele annokset aamulla muutamalla marjalla ja nauti!

 

Kokeile erilaisia makuyhdistelmiä!

Chian siemenet ovat tosi turpoavia ja muodostavat geeliä nesteeseen sekoitettuna.

Niistä voi kokeilla valmistaa monenlaisia vanukkaita eri maku- ja mausteyhdistelmillä. Mitä ajattelet esimerkiksi:

  • vihreä tee-kookosvanukkaasta?
  • mantelimaito-kaakaovanukkaasta?
  • kurkuma-banaanivanukkaasta?
  • tai kahvilla ja vaniljalla maustetusta chiavanukkaasta?

Chian siemenistä tehty geeli toimii apuna, jos nälkä täytyy saada pysymään poissa ilman raskasta oloa vatsassa esimerkiksi ennen joogatuntia, matkalla tai ruokavaliota kevennettäessä.

 

Suomalainen vaihtoehto chialle: pellava

pellavaSuomalaisista luonnontuotteista löytyy hyvä vaihtoehto chiansiemenelle. Se on vanha kunnon pellavansiemen, joka veteen lisättynä muodostaa myös geeliä (perinteisesti kutsuttuna pellavalimaa). Siitä saa sekä kuituja että kasviperäisiä omega-3 rasvahappoja.

Pellava ja chia eroavat toisistaan siten, että ensin mainitussa on oma erityinen makunsa, jälkimmäinen ei maistu juuri miltään.

Sivumennen: pellavansiemengeeli on superhyvä ja edullinen apu kovaan vatsaan! Jos haluat saada aamun liukkaasti käyntiin, niin siemaile lasillinen pellavansiemengeeliä tyhjään vatsaan. Geeli kannattaa valmistaa illalla: ruokalusikallinen pellavansiemeniä täyteen lasilliseen vettä tai vaikka yrttiteetä ja antaa juoman tekeytyä yön yli.

Vasta tätä postausta kirjoittaessani tuli mieleen, että olisipa ollut hauska kokeilla juttua varten vanukasta myös pellavasta. Täytynee ottaa sekin kokeiluun jossain vaiheessa.

Kuvat:

Vanukas: Virpi Hirvensalo 

Pellavansiemenet: Wikipedia

Lähteet:

Arktiset aromit: Marjojen ravintosisällöt

Ideat vanukkaisiin: Yummly

Advertisements

8 thoughts on “Helppoutta aamuihin: marjainen chiavanukas

  1. Muutama vuosi sitten söin usein välipalana töissä chiavanukasta, joko marjaista tai suklaista. Suklaiseen tuli reilusti suklaata, joten mikään terveysvälipala se ei ollut – mutta tooosi hyvää! 🙂

    Tykkää

  2. Kiitos Anu T! ❤ Olen tosi iloinen, että pääsin mukaan niin mahtavaan porukkaan! Mä mietin samaa, että miksi tämä jää tekemättä niin helposti, vaikka vanukas on hyvää ja tosiaan nopsa valmistaa. En keksinyt muuta syytä kuin rutiinin puutteen. Illat ja aamut menevät aika kaavamaisesti ainakin meillä, ja täytyy vähän pinnistää, jos ottaa jonkun uuden tavan käyttöön.

    Tykkää

  3. Kiitos hyvästä chiavanukkaan ohjeesta! Maistanut olen, bonusminiäni käyttää chiansiemeniä eri tavoin, mutta itse en ole jostain syystä siemeniin sen enempää perehtynyt. Mutta nyt kunnostaudun ja yllätän bonusminiänikin.
    Kiitos vielä ja lämpimästi tervetuloa åblogilaisten joukkoon.
    Hyvää viikonloppua!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s