Mustaherukkamuru

wp-1481012752652.jpg

Miten olisi aamiasjogurtin päälle rouskuvaa, mustaherukkamehulta tuoksuvaa ja maistuvaa raetta, joka myös lisää aamiaisesi ravintoarvoa?

Sain tutustua yrttineuvoja -kurssilla viime kesänä upeaan naiseen, Anniin, jonka kanssa olemme vaihdelleet ajatuksia kurssin jälkeenkin. Vähän aikaa sitten hän mainitsi, että on tehnyt ison satsin mielenkiintoiselta kuulostavaa tuotetta: mustaherukkamurua.

Anni kysyi, haluaisinko testata sitä. Ai että haluanko, no tottakai!

Muru tuoksuu ihanasti herukkamehulle. Se on rouskuva lisä esimerkiksi puuroon, smoothieen, viiliin ja jogurttiin. Sitä voi lisätä kuumaan veteen, jolloin saa herukkateetä. Jos tähän lisää vielä hippusen vihreää tai mustaa teetä tai jotain yrttiä – esimerkki vadelman lehteä mukaan – saa jälleen uudenlaisen makuyhdistelmän teehensä.

 

 

Marjojen kuoriosat kannattaa hyödyntää

Mustaherukkamuru on jalostettu marjojen mehustuksesta jäljelle jääneistä kuori- ja siemenosista, jotka on kuivattu ja hienonnettu tasaiseksi muruksi. Mahtava idea, jota aion ehdottomasti kokeilla ensi syksynä itsekin.

Mehustuksesta jäljelle jäävää ainesta ei tosiaankaan kannata heittää pois. Se on nimittäin varsin ravinteikas osa marjaa.

Marjojen kuorikerroksessa on paljon flavonoideja, jotka säilyvät marjojen prosessoinnissa. Erikoistutkija Riitta Törrösen mukaan runsas flavonoidien, erityisesti antosyaanien  – eli marjalle värin antavien aineiden – saanti näyttää suojaavan sydän- ja verisuonisairauksilta.

Mustaherukan flavonoidien vaikutuksia aivojen ja silmien terveyteen tutkitaan myös parhaillaan. Voi olla, että tulevaisuudessa voimme saada apua esimerkiksi näyttöpäätteen katsomisesta väsyneille silmille mustaherukkaravintolisästä.

Kuoriosassa on myös kuitua, joka edistää suolen toimintaa ja siten estää ummetusta.

 

Joululahjaksi purkillinen mustaherukkamurua?

Anni tarjoaa Yrtteilyjä-blogin lukijoille Turun seudulla ostettavaksi mustaherukkamurua. Se on kiva lisä esimerkiksi joululahjaksi koottavaan herkkukoriin!

wp-1481004165824.jpgPurkissa on herukkamurua puoli desiä ja hinta on 5 euroa.

Jos olet kiinnostunut ostamaan, laita viestiä minulle: yrtteilyja@gmail.com. Sovitaan tavaran toimittamisesta sitä kautta.

Lähteet:

Arktiset aromit. Terveelliset luonnonmarjat -julkaisu. Luettu 6.12. 2016.

Riitta Törrösen slideplayer -esitys Marjaosaamiskeskuksessa 11.12.2014. Luettu 6.12.2016.

Erikoistutkija Riitta Törrönen Kuopion yliopiston Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskuksesta. Haastattelu  Hyvä terveys -lehden verkkosivuilla. Luettu 6.12.2016.

Kuvat: Virpi Hirvensalo

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s