Lantusta keittoa

Turhaan vähälle huomiolle jäänyt loistava suomalainen juures – lanttu – soveltuu ruoanlaiton raaka-aineeksi niin arkena kuin juhla-aikaankin.

Sosekeittoon se on oivallinen ainesosa. Mietoa lanttusosekeittoa on hauska kokeilla maustaa erilaisilla yrteillä ja mausteilla.

Lantun kitkeryys saattaa arveluttaa jotakuta, mutta se häivyttyy keittämisen myötä. Eikä lantun hintakaan päätä huimaa. Ison pussin saa eurolla tai parilla.

wp-1481467084038.jpgOsan lanttupussin sisällöstä voi raastaa tai viipaloida muiden ruokien lisukkeiksi ja välipaloiksi. Meillä ainakin lapset tykkäävät rouskuttaa ohkaisia lanttuviipaleita.

Ja nyt ei muuta kuin keittoa kokkaamaan!

wp-1481463417706.jpgLanttusosekeitto

  • 650 g lanttua
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 (120 g) iso sipuli
  • 1-2 rkl öljyä
  • 6 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 2 dl kermaa
  • ripaus kardemummaa
  • vuohenputkea tai nokkosta tuoreena, pakasteena tai kuivattuna
  1. Kuutioi lanttu ja hienonna valkosipuli sekä sipuli.
  2. Kuullota sipuleita kattilassa tilkassa öljyä muutama minuutti ja lisää mukaan lantun kuutiot.
  3. Lisää vesi ja mausteet.
  4. Anna kiehua 20 minuuttia. Kasvisten tulisi olla pehmeitä.
  5. Jos keitinlientä on paljon, voit kaataa osan siitä pois. Ota ylimääräinen liemi kuitenkin talteen.
  6. Lisää kerma ja sekoita keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos tarvitset vielä nestettä keittoon, lisää kasvislientä.
  7. Kiehauta keitto lyhyesti ja annostele lautasille.
  8. Jos sinulla on tuoreita yrttejä, koristele annos niillä ja ripauta päälle kardemummaa.

 

Lantun makua pyöristetään kermalla ja terästetään halutuilla mausteilla. Kardemumma sopii lantun kanssa tosi mainiosti yhteen. Voi kokeilla myös esimerkiksi kanelia ja timjamia.

Villiyrteistä vuohenputki tai nokkonen tuovat kaunista väriä ja lisää ravintoarvoa keittoon.

wp-1481463470620.jpg

Kuvassa kesällä jääpalakuutioihin pakastettua vuohenputkea, jotka on siirretty jäätymisen jälkeen pieniin pusseihin pakkaseen. Pussista on helppo ottaa yksi tai kaksi kuutiota kerrallaan ruoanlaittoon.

 

Lanttukeittoa alkuruoaksi juhlaan tai arkilounaaksi

Keitto sopii joulun ajan juhlaruokapöytiin alkukeitoksi. Toisaalta sillä voi mainiosti keventää muutoin raskaanpuoleista joulunajan syömistä ja nauttia keittoa arkena lounaaksi.

Kermasta voi korvata osan maidolla tai kauramaidolla, jolloin keitosta saa kevyemmän version.

 

Lähteet:

Resepti uusimmasta K-Ruoka Joulu-lehdestä 7/2016. Ohjetta on tuunattu kermalla ja yrteillä.

Kuvat: Virpi Hirvensalo

Advertisements

2 thoughts on “Lantusta keittoa

    1. Hyvä! Tai voihan tätä tehdä sitten joulun jälkeen kun tekee meli jotain muuta kuin jouluruokaa.

      Kardemumma on siitä jännä, että sen voi liittää jouluun, mutta yhtä hyvin esim. intialaishenkiseen ruokaan.

      Mulle ei tullut tästä keitosta yhtään joulu mieleen, vaikka niin etukäteen arvelin.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s