Puutarhaunelmia

Taas on se aika vuodesta, jolloin haaveillaan tulevasta kesästä ja laaditaan puutarhasuunnitelmia. Vielä eivät tylsät realiteetit, kuten ajan puute, rasita viherpeukaloa. On ihanaa istahtaa sohvalle kahvikupin kanssa selailemaan siemenluetteloa!

Mitä uutta ja ihanaa yrttiä voisikaan kokeilla kasvattaa tänä kesänä?

Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelo on minun peruslukemistoani tammikuisin.

En ole vielä lyönyt siementilaustani lukkoon. Ajattelinkin poimia tähän postaukseen muutamia kiinnostavia yrttejä, joita himottaisi tänä kesänä kokeilla.

Mahtaako näistä olla joku sinulle entuudestaan tuttu?

oranssiiiso2Oranssi-iiso

(Agastasche aurantiacum)

Pohjois-Amerikasta kotoisin olevaan oranssi-iisoon tutustuin viime kesänä. Kasvatin sitä alkukesän ruukuissa, kunnes joskus heinäkuussa siirsin avomaalle. Se viihtyi siellä oikein hyvin ja tuotti paljon kauniita kukkia.

Kirjoitin kasvista Facebookiin, että oranssi-iison pitkänhuiskeat kukat tuoksuvat anikselta ja mintulta. Ne sopivat mainiosti maustamaan teesekoituksia, kiisseleitä ja omena- tai karviaishilloa.

Teesekoituksena voi kokeilla esimerkiksi oranssi-iisoa, minttua ja sitruunamelissaa.

Oranssi-iso on kaunis myös kuivakukka-asetelmissa.

Tämä yrtti esikasvatetaan maalis- tai viimeistään huhtikuussa. Hallojen mentyä sen voi siirtää ulos. Kasvi tykkää kasvaa lämpimässä hiekkapitoisessa mullassa ja kestää kuivuuttakin.

Saa nähdä onnistuiko oranssi-iison talvehtiminen meidän pihassa. Taidan kuitenkin laittaa myös siemenistä kasvamaan lisää.

 

Common_Mallow.jpgMaurinmalva

(Malva sylvestris subsp. mauritiana)

Maurinmalva olisi aika ihana lisä puutarhaan. Kasvi venyy yli metrin korkuiseksi ja sopii kukkapenkkiinkin koristekasviksi.

Ennenkaikkea ajattelen tätä kuitenkin hyötykäyttöön. Maurinmalvan kukat värjäävät teen kauniin sinipunervaksi. Kukkia ja lehtiä voi käyttää salaatissa. Ja nuorista lehdistä saa hauduttamalla herkän ihon kasvovettä!

Kasvi viihtyy auringossa, kuivassa, tuoreessa ravinteikkaassa, kalkkipitoisessa ja vettä läpäisevässä maassa. Maurinmalva on loppukesän kukkija, ja siitä saa silmänruokaa heinä-syyskuussa, jopa pidempään.

jaapaivikkiJääpäivikki

(Mesemryanthemum crystallinum)

Tässäpä on eksoottisen näköinen yrtti, joka tunnetaan myös nimillä soodajääpäivikki ja jääruoho. Se on kotoisin Afrikan etelä-osista, jossa kasvia on käytetty rohtona.

Jääpäivikin maku on mieto, sitruunaan vivahtava ja suolainen. Lehdet ovat rapean rouskahtelevia.

Lehtiin kehittyy rakkuloita, joissa on vettä ja eloperäisiä happoja. Lehtiin ja varsiin voi muodostua veden haihtuessa suolakiteitä, jotka kimaltavat kuten jääkiteet.

Dr Hausckan sivuilta opin, että ulkoisesti käytettynä kasvia voi käyttää lievittämään ihon kutinaa, kipua, turvotusta ja punoitusta. Sitä voi käyttää myös ruoan laittoon, esimerkiksi salaatteihin ja koristeiksi voileiville tai kakkuihin.

Tämä kasvi vaatii luonnollisesti paljon lämpöä ja aurinkoa sekä ravinteita. Sitä voi kasvattaa kasvihuoneessa, ruukussa sisätiloissa tai ulkona lämpimässä paikassa kasvuharson alla. Tässä olisi haastetta puutarhan hoitoon!

 

ruusujuuriRuusujuuri

(Rhodiola rosea)

Mehikasveihin kuuluva ruusujuuri tai pohjanruusujuuri on lääkekasvi, jota käytetään kohottamaan yleiskuntoa ja piristämään. Sitä nimitetään pohjolan ginsengiksi. Maanpäällisiä kasvinosia voidaan käyttää kohtuudella teehen ja tuoreena salaattiin.

Ruusujuurta tavataan Suomessa luonnonvaraisenakin, tosin se on harvinainen.

Nimensä se on saanut ruusuntuoksuisista juuristaan.

Ruusujuuri viihtyy aurinkoisissa perennaryhmissä ja kivikoissa. Itäminen on hidasta; kestää 1-3 kuukautta ja tapahtuu epätasaisesti.

Mitenkähän tämän kanssa onnistuisi? Houkuttaisi kyllä kokeilla.

 

Flower Flowers Sun Hats Hedgehog Heads EchinaceaRohtopunahattu

(Echinacea pallida)

Kaikkien yrttien äiti: rohtopunahattu eli auringonhattu on kotoisin Pohjois-Amerikan preerioilta. Muun muassa Frantsila viljelee tätä kasvia pelloillaan. Kasvi kuuluu lääkeluetteloon.

Auringonhattu viihtyy auringossa ja puolivarjossa, runsasravinteisessa, savensekaisessa paikassa.

Kukat kuivataan ja niitä voi käyttää haavojen ja ihottumien hoitoon sekä vastutuskyvyn kohottamiseen. Tämä monipuolinen kaunokainen sopii myös kuivakukka-asetelmiin ja leikkokukaksi.

Paljon muitakin houkutuksia siemenluettelosta löytyi ja tietysti vanhoja tuttuja yrttejä, joita ruoanlaitossa tulee käytettyä enemmän. Täytyy yrittää pitää kuitenkin joku tolkku tilaamisessa, jotta ehdin perehtyä valitsemiini uusiin lajeihin paremmin.

Tänään lähden taas Kauhajoelle yrttihoitajan opintojen lähijaksolle ihanan porukan ja mahtavan ohjaajamme Lippe Äystön johdolla. Kiinnostava viikonloppu alkamassa!

Mukavaa viikonloppua myös sinulle! ❤

 

Kuvat:

Oranssi-iiso: Virpi Hirvensalo

Maurinmalva: Wikimedia commons

Jääpäivikki: Wikimedia commons

Ruusujuuri: Flickr Tero Laakso

Rohtopunahattu: Max.Pixel

 

 

Mainokset

4 thoughts on “Puutarhaunelmia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s