Nyt itää!

Vihreä ei kasva vielä oikein ikkunalaudoilla pihasta puhumattakaan. Omaa satoa voi silti saada kasvatetuksi muutamassa päivässä – idättämällä. 

Ajattelin kertoilla tässä postauksessa siitä miten itse idätän. 

Idätysastioista ja -tapojahan on monenlaisia, mutta periaate niissä on kaikissa sama.

idätysastia

Miten idättää?

Oma idätysastiani on varmaan kymmenen vuotta vanha. Muovi on alkanut kellastua käytössä, vaikka pesen sen joka idätyksen jälkeen astianpesukoneessa. Tai ehkä se kellastuukin juuri siksi, en tiedä. 

Näppärä laite kumminkin ja hyvin toimii edelleen.

siemenetvedessaLiotan pavut yön yli runsaassa vedessä. Levittelen lioetut pavut idätysastian kolmelle tasolle. 

Vettä kaadan illalla ja aamulla ylimmälle tasolle, josta vesi valuu muihinkin kerroksiin. 

Alin taso kerää ylimääräisen veden. Sitä joutuu tyhjentämään kerran, pari idätyksen aikana.

Muutoin pavut saavat olla huoneenlämmössä liinan alla pimeässä.

mungpavun itujaNoin kolmen, neljän päivän päästä idut ovat valmiita syötäviksi. Itujen pituus on tuolloin noin 3-4 cm. Kuvan pavut saivatkin olla vielä päivän tai pari idätysastiassa.

Lopuksi huuhtelen idut tässä samassa astiassa hanan alla runsaalla vedellä. Sitten siirrän ne säilytysastiaan jääkaappiin. 

Idut säilyvät kylmässä muutaman päivän syömäkelpoisina. 

On mahdollista, että niihin kehittyy huonolla tuurilla salmonella- tai kolibakteereja. Tästä syystä valmiit idut kannattaa aina huuhdella runsaalla vedellä tai kaataa yli 60 asteista vettä itujen päälle ennen säilytykseen siirtämistä. Myöskään alle 1-vuotiaille ei saa ituja antaa juuri tästä samasta syystä.

 

Miksi idättää?

Idätyksen juju on siinä, että siemenen tai pavun vitamiinipitoisuus kasvaa toimenpiteen ansiosta huomattavasti. Iduissa on vitamiinien lisäksi mineraaleja, entsyymejä, lehtivihreää, kuituja sekä antioksidantteja.

mungpavun itujaOlen käyttänyt idätykseen pääasiassa mungpapuja. Niistä tulee paksuja ja rapeita syötäviä, eikä satsi mene pilalle, vaikka yksi kastelukerta jäisi välistä. Mungpavun ituja ei myöskään tarvitse kiehauttaa ennen käyttöä, vaan ne ovat huuhtelun jälkeen heti käyttövalmiita.

Sinimailasen siemen on toinen helppo idätettävä. Sen idut ovat paljon hentoisempia hentoisempia kuin mungpavun idut.

Meillä idut käytetään leivän päällä kurkun korvikkeena, salaateissa tai ruoan lisukkeena sellaisenaan. Mies valmistaa joskus mongolian härkää, sellaista haudutettua pataruokaa, johon kuuluvat myös idut. Keittoihin ja wokkeihin ne sopivat myös.

Lyhyesti sanottuna: idätys kannattaa, koska kaupan kurkkujen ja tomaattien ostamista voi tällöin vähentää ja ruokavalioon saa mukavaa vaihtelua. Ei hullumpi juttu!

 

Lähde: Kaupunkiviljely.fi

Kuvat: Virpi Hirvensalo

 

Save

Mainokset

2 thoughts on “Nyt itää!

  1. Minustakin idut ovat mainioita – vaikka en olekaan itse niitä koskaan tehnyt. _Lapsena ollessani äitini teki niitä ajoittain. Viime vuonna taisin lukea, että puutarhan ”jämäsiemenet” voisi idättää (en muista, oliko perätin sinun tekstisi?) ihan talouspaperin päällä ja käyttää salaatin seassa.Kaupasta ostin viime viikolla valmiiksi idätettyjä parsansiemeniä, mutta niiden maku ei viehättänyt.

    Liked by 1 henkilö

    1. Parsan ituja en olekaan maistanut. Olen pitäytynyt muutamissa hyväksi havaituissa lajeissa. Jämäsiementen idättäminen on hyvä idea! Täytyy vaan katsoa, mitä jämiä laittaa itämään, koska osa lajeista vaatii keittämistä. Esim. kikherneet ja soijapavut.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s