Kirjalöytö: Sinikka Piipon Suomalaiset marjat

Sinikka Piipon kirja Suomalaiset marjat

Tänään esittelyssä on Sinikka Piipon kirja Suomalaiset marjat (Minerva Kustannus 2014).

Piipon kirja on oodi suomalaisille marjoille!

Hedelmiä tuodaan Suomeen valtavasti, samalla valtaosa marjoista jää metsiin hyödyntämättä. Myös pihoissa, puutarhoissa ja parvekkeilla olisi mahdollisuus kasvattaa enemmän marjoja. 

Piipon tavoite on nostaa kirjallaan suomalaisten marjojen profiilia kertomalla niiden terveellisyydestä ja mahtavan monipuolisista käyttömahdollisuuksia. 

 

Kotimaiset marjat – todellista lähiruokaa

Suomalaisten marjojen käyttö kannattaa. Ne ovat todellista lähiruokaa. 

Marjastaminen on ensinnäkin mitä parhainta hyötyliikuntaa.

Marjat ovat myös hyvä energianlähde. Ne toimivat lisäksi apuna painonhallinnassa ja niillä on yleisesti korkea antioksidanttipitoisuus, joten ne voivat kohentaa terveyttä monin tavoin.

Uutta tutkimustietoa marjojen positiivisista vaikutuksista saadaan koko ajan. Marjoista on löytetty apua esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien ja syövän ehkäisyyn, diabeteksen ja painonhallinnan tueksi ja muistiongelmien torjumiseksi.

On tosi upeaa, että kaupoissa alkaa olla entistä enemmän saatavilla helppokäyttöisiä ja hyvin tuotteistettuja marjajalosteita kuten jauheita, mehuja, rohtoja, välipaloja ja kosmetiikkaa.

lingonberry-1462706-1278x851

Yleistajuista tietoa tiiviissä paketissa

Piipon kirjassa esitellään 35 Suomessa kasvavaa marjasukua tai -lajia, sekä viljeltyjä että luonnonvaraisia marjoja.

suomalaiset marjatJokaisen marjalajin kohdalla tuodaan esiin:

 • lajin kuvaus ja esiintyminen: Miten lajin tunnistaa ja missä osissa Suomea se kasvaa.
 • terveysvaikutukset ja käyttö: Tässä osiossa tutustutaan marjojen terveysvaikutuksiin, mahdollisiin haittavaikutuksiin ja kaupan oleviin marjatuotteisiin. Osiossa käydään läpi marjojen tarjoamat ravintoainepitosuudet, terveelliset aineosat ja antioksidantit. Toki annetaan myös vinkkejä, millaisiin ruokiin marjat sopivat. Tämä ei ole kuitenkaan ruokakirja, joten yhtäkään reseptiä ei ole jaossa.

Esimerkki: ”Vadelma on laajasti tehokas moniin bakteereihin ja viruksiin, mukaan lukien helikobakteerit ja haitalliset suolistobakteerit. Vattu-uutteen on havaittu torjuvan tehokkaasti haittamikrobien ja patogeenien kasvua.”

 • hyvä tietää: Esimerkiksi mitä kasvinosia ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön tai kenen kannattaa välttää marjojen käyttöä.
 • ainesosat: Jokaisen lajin kohdalla esitellään tiiviisti lajin sisältämät hiilihydraatit, proteiinit, kuidut, rasvat, vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet, fenolit, sterolit ja antioksidantit.

Lisäksi teos sisältää tietoa:

 • mitä marjat ovat.
 • marjojen viljelyn ja käytön historiaa Suomessa.
 • marjojen keräys- ja säilöntäohjeita ja erilaisia käyttötapoja.

On tosi hienoa, että Piippo on kirjoittanut myös muiden kasvinosien kuin varsinaisen marjaosan käytöstä. Esimerkiksi herukoiden, mustikan tai vadelman lehdet kelpaavat monenlaiseen käyttöön, kuten rohdoiksi.

Piipon teos on yleistajuinen, joten kirja soveltuu mahdollisimman usealle marjojen hyödyntämisestä kiinnostuneelle lähdeteokseksi. Kirjan lopussa on sanasto, jossa avataan aiheeseen liittyvää terminologiaa. Sanaston esimerkkeinä ovat arakidonihappo, glykeeminen indeksi, interferoni, MS-tauti ja reseptori.

vadelma

 

Kirjaa saa monella eri hinnalla

Miksi postaan tästä kirjasta juuri nyt kun tämän vuoden marjasesonki on vasta kaukaisena unelmana ja kirjasta on jo kolmas painos myynnissä?

No ihan vaan siksi, että onnistuin löytämään tämän aarteen sattumalta työreissulla Kirjapörssin talvialesta pari viikkoa sitten.

 Ja vaikkei ole varsinainen sesonki, marjoja käytetään ympäri vuoden eri muodoissaan. Marjat ovat ajankohtaisia kaikkina vuodenaikoina!

Normihinta Suomalaisilla marjoilla näkyi Kirjapörssissä olevan 32,90, ja alennuksessa nyt 14,90 e. 

Vertailun vuoksi tsekkasin kirjan Adlibriksestä. Siellä sen hinta on 23,60 e, tosin tällä hetkellä kirja on tilapäisesti loppu. Suomalaisen verkkokirjakaupassa kirjaa on saatavilla hintaan 36,95 e. Kirja-antikvariaateistakin saattaa hyvällä tuurilla löytyä kyseistä teosta edullisesti.

Jos olet kiinnostunut marjojen terveysvaikutuksista tai jalostamisesta erilaisiksi tuotteiksi, kirja on ehdottomasti hyvä hankinta! 

 

Kuvat: puolukka, vadelma ja marjavalikoima: Freeimages.com

Kirjan kuva: Virpi Hirvensalo

Mainokset

2 thoughts on “Kirjalöytö: Sinikka Piipon Suomalaiset marjat

 1. Taikinamarjasta Piippo ei tiedä juuri mitään – mainitsee että kelpaa vain muiden lisukkeena. Taikinamarjassa on mieto vadelmainen maku, ja yksinään siitä saa erinomaista hyytelömäistä hilloa. Lehdet Piippo mainitsee teeaineksena: siihen taikinamarja nimenomaan ei kelpaa, koska aiheuttaa osalle käyttäjiä pahoinvointia.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi! Mielenkiintoista! Lehtien käytöstä lienee kahdenlaista tietoa liikkeellä. Mm. Arktisten aromien verkkosivuilla mainitaan sekä marjan että lehtien olevan käyttökelpoisia. Kannattaa kuitenkin pistää tämä tieto korvan taakse.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s