Uusi kirja: Elinvoimaa puista

elinvoimaa-puistaKasvitieteilijä ja professori Sinikka Piipolta on ilmestynyt tammikuussa uusi tietokirja: Elinvoimaa puista (Minerva Kustannus 2017).

Piipolta on aiemmin ilmestynyt sellaisia tietokirjoja kuin Suomalaiset marjat, Elinvoimaa mausteista, Puhdasta ravintoa, Mielen ruokaa ja Villivihannekset.

Katsastetaan millainen tämä uusin teos on.

 

Metsillä on merkitystä terveydellemme

Kirjan teemana ovat puiden terveysvaikutukset.

Kirja alkaa kiinnostavalla johdannolla puiden merkityksestä suomalaisessa perinteessä. Tämän jälkeen on oma lukunsa metsien vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin.

Nykyisin on olemassa paljon tutkimustietoa luonnon ja erityisesti metsien merkityksestä mielen ja kehon hyvinvointiin. Näitä näkökulmia Piippo esittelee tässä osassa.

Hurjan mielenkiintoista on esimerkiksi se, että Japanissa alettiin jo 1980-luvulla kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän luonnossa terveyssyistä. Japaninkielinen termi shinrin-yoku tarkoittaa metsäkylpyä.

Shinrin-yoku tarkoittaa, että ihminen ottaa metsän ilmapiirin sisäänsä kaikilla aisteilla, kylvettää mielen ja kehon vihreydessä.

wp-1464885184753.jpeg

Puut rohtona ja ravintona

Suurin osa kirjasta käsittelee puita ruokana, juomana ja rohtona.

Osion aluksi luodaan katsaus tuotteisiin, joita puiden eri osista voi valmistaa.

Piippo antaa valmistusohjeita ruokatuotteisiin, muun muassa salaatteihin, hilloihin, hyytelöihin, öljyihin, etikoihin ja siirappiin.

 

 

Lisäksi puiden osia käytetään kosmetiikan valmistuksessa. Kirjasta saa hyviä vinkkejä omien tuotteiden valmistukseen ja valmiiden tuotteiden tuunaamiseen.

Hauska idea on lisätä puuainesta, esimerkiksi eteeristä mänty- tai kuusiöljyä, valmiiseen shampooseen päänahan verenkiertoa parantamaan.

Kirjassa esitellään 26 puulajia. Mukana on pihapuita kuten kirsikkapuu, omenapuu ja orapihlajat sekä villinä luonnossa kasvavia lajeja kuten mänty, koivu, tammi, lepät ja pajut.

puutXJokaisen puulajin kohdalla tarkastellaan:

  • kompaktisti puun käytön historiaa ja hiukan lajiin liitettyjä uskomuksiakin.
  • puun rohdosvaikutuksia ja käyttöä ruokana ja juomana. Näitä käsitellään kirjassa hyvin yksityiskohtaisesti.
  • lisäksi varoituksia siitä, ketkä kyseisen puun osia eivät saa käyttää.

Kirjan lopussa on listaus puiden vaikuttavista aineista ja sanasto vieraiden käsitteiden selityksineen.

Kirja sopii hakuteokseksi, johon on hyvä palata aina kun tarvitsee tietoa puiden hyödyntämisestä erilaisiin tarkoituksiin.

Jos olet lukenut Piipon muita kirjoja ja pitänyt niistä, pidät varmasti myös tästä. Jos et ole vielä perehtynyt Piipon kirjoihin, suosittelen tutustumaan lämpimästi!

 

Kuvat Virpi Hirvensalo

 

 

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s