Kosmetiikan kemikaalit

kosmetiikan kemikaalit

Miksi kannattaa olla kiinnostunut siitä, millaisista raaka-aineista kosmetiikka koostuu?

Tänään puhutaan kosmetiikan kemikaaleista. Heti kärkeen totean, että en ole alan asiantuntija. Aihe on kuitenkin kiinnostava ja siitä on myös toivottu postausta, joten tartuin kirjoihin, sukelsin nettiin, ja selvitin asiaa.

Kaikkialla on kemikaaleja

Mitkä kemikaalit ovat turhia? Mitä kemikaalit oikeastaan ovat?

Kemikaaleilla tarkoitetaan arkikielessä teollisesti valmistettuja kemiallisia yhdisteitä. Tarkemmin ottaen kaikki aine koostuu kemikaaleista: ilma, kotona valmistettu puolukkamehu ja muovinen lelu koostuvat sadoista tai tuhansista kemiallisista yhdisteistä.

Teollisesti valmistetut kemikaalit helpottavat elämäämme ja ne ovat nostaneet elintasoamme monin tavoin. Otetaan esimerkiksi ruoan säilyvyyttä parantavat kemikaalit: niiden avulla on voitu vähentää suolan määrää ravinnossa. Niiden ansiosta ruoka ei pilaannu yhtä herkästi, mikä on vähentänyt ruokamyrkytyksien määrää.

Miksi aiheesta tulisi huolestua nyt?

Koska käyttämiemme teollisesti tuotettujen (siis synteettisten) kemikaalien määrä arjessa lisääntyy jatkuvasti. Arkemme kemikalisoituu.

Kemikaaleista vain pienen osan vaikutukset ihmiseen tai ympäristöön tunnetaan tarkasti. Seuraukset tulevat toisinaan vasta viiveellä. Esimerkiksi menneinä vuosina loistokeksinnöiksi nimetyt asbestin ja freonien havaittiin myöhemmin aiheuttavan keuhkosairauksia ja ohentavan otsonikerrosta.

Kemikaaleja ei ole ainoastaan ruoassa ja kosmetiikassa, vaan lähes kaikissa arjen tuotteissa: leluissa, vaatteissa, pesuaineissa, huonekaluissa ja vuodevaatteissa.

Kosmetiikan kemikaalit

Kosmetiikan kemikaalimäärät ovat pieniä ja myyntiin tulevan kosmetiikan täytyy läpäistä turvallisuustestit.

Ongelma saattaa kuitenkin muodostua kemikaalien muodostamasta yhteisvaikutuksesta, kemikaalicoctailista.

Monia erilaisia kosmeettisia tuotteita käytetään samaan aikaan, usein päivittäin. Tätä voi tapahtua vuosien tai vuosikymmenien ajan.

kosmetiikan kemikaalitAjattelepa esimerkiksi aamutoimiasi: montako tuotetta käytät joka aamu? Useimmat naiset voivat laskea mukaan ainakin deodorantin, hammastahnan, muotoilutuotteen hiuksiin, meikkivoiteen, ripsivärin ja huulirasvan tai -punan.

Lisäksi kosmetiikassa käytetään joitakin ainesosia, joiden epäillään olevan haitallisia terveydelle. Niitä tutkitaan parhaillaan ja on mahdollista, että ne kielletään tulevaisuudessa. Tai sitten todetaan, että niistä ei olekaan vaaraa.

On myös hyvä muistaa, että kemikaalien ominaisuuksien lisäksi aineen terveysvaikutuksia määrittää se, paljonko kyseistä ainetta kosmetiikassa on.

Näitä hengityksen, suun tai ihon kautta elimistöön kulkeutuvia kemikaaleja tarkastellaan seuraavaksi.

Pesuaineiden antibakteeriset aineet

Antibakteerisissa ja -mikrobisissa aineissa voi olla triklosaania, joka on bakteereja tappava kemikaali. Sitä käytetään esimerkiksi saippuoissa, käsienpesunesteissä, suihkugeeleissä, deodoranteissa, suuvesissä ja hammastahnoissa.

Antibakteeristen aineiden ongelmana on myös se, että ne lisäävät bakteereiden vastustuskykyä niin desifiointiaineille kuin antibiooteillekin, ja voivat tuhota myös hyödyllisiä bakteereja.

Antibakteerisilla aineilla on myös todettu yhteys lasten allergioihin.

kosmetiikan kemikaalitShampoot ja saippuat huuhdellaan iholta pian pois, joten niiden kemikaaleille altistuminen on vähäistä. Toki jos ne hajoavat hitaasti, niistä voi olla haittaa vesieliöstölle.

Säilöntäaineet

Kosmetiikan säilöntäaineet aiheuttavat monille allergiaa, erityisesti jos ne ovat tuotteessa joka jätetään iholle, kuten voiteet ja meikit.

Formaldehydin vapauttajat* ja parabeenit aiheuttavat harvoin ärsytystä, mutta niillä, tai joillakin näihin ryhmiin kuuluvista kemikaaleista, voi olla lievä hormonaalinen vaikutus. Näitä sanotaan hormonihäiritsijöiksi.

Hormonihäiritsijöillä tarkoitetaan ulkoisia joko synteettisiä tai luonnosta peräisin olevia kemikaaleja, jotka saattavat häiritä ihmisen hormonijärjestelmien toimintaa ja aiheuttaa näin erilaisia haittavaikutuksia. Näitä voivat olla esimerkiksi sukusolujen muodostumisen, vauvan sukuelinten kehittymisen häiriöt tai murrosiän aikaistuminen, diabeteksen kehittyminen tai ylipainon kertyminen.

Metyyli-isotiatsolinonin (Methylisothiazolinone) käyttö kosmetiikan säilöntäaineena on lisääntynyt viime aikoina. Se aiheuttaa allergiaa helposti ja se tullaankin mahdollisesti kieltämään lähiaikoina EU:ssa.

Hajusteet

Hajusteet aiheuttavat yleisimmin allergiaa. Hajusteallergia esiintyy iho-oireina kasvoilla, käsillä ja kainaloissa.

Eräitä tavallisimmin herkistäviä kemikaaleja ovat kukkaistuoksua tuova benzyl alcohol, yrttimäistä tuoksua loihtiva benzyl salicylate ja ruusun tuoksua tuova geraniol

Synteettinen myski, jota käytetään hajusteena kosmetiikassa ja puhdistusaineissa, voi olla hormonihäiritsijä.

Eteerisiä öljyjä käytetään luonnonkosmetiikassa, mutta on hyvä muistaa, että ne ovat yhtä lailla kemiallisia yhdisteitä ja voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita tai allergiaa.

Eteeriset öljyt ovat vahvoja aineita, joten niitä ei suositella pikkulapsille tai vauvoille, eikä suuremmissa määrin raskauden aikana käytettäväksi. Teepuuöljy täytyy aina laimentaa eikä sitä saa antaa lemmikkieläimille.

kosmetiikan kemikaalitAntiperspiranttien alumiinisuolat

Antiperspiranttien alumiinisuolasta on todettu, että ne eivät suuren kokonsa vuoksi pääse rintakudokseen, eivätkä näin aiheuta nykytietämyksen mukaan syöpää.

Silikonit ja nanopartikkelit

Silikonit ovat myös yksi kemikaaliryhmä, josta on monenlaista mielipidettä. Sitä lisätään esimerkiksi ihovoiteisiin, meikkeihin ja hiustenhoitotuotteisiin. Silikonit tekevät tuotteista miellyttävän tuntuisia.

Silikoni jää päänahkaan, mutta lähtee syväpuhdistavalla shampoolla. Nykytietämyksen mukaan se on ihmiselle turvallista, mutta ympäristövaikutukset eivät ole yhtä selviä toistaiseksi.

Aurinkovoiteissa nanokokoisilla pigmenteillä, esimerkiksi titaanidioksidilla, heijastetaan iholta UV-valoa. Sillä ei ole todettu terveysriskejä. Tutkimusta näistä on kuitenkin olemassa varsin vähän ihmiseen tai ympäristöön.

Aurinkotuotteet

Aurinkotuotteissa käytettävät bentsofenonit voivat olla hormonihäiritsijöitä.

Luonnonkosmetiikkaa voin käyttää huoletta – vai voinko?

Luonnonkosmetiikkaa sertifioivat erilaiset toimijat, joilla on hiukan erilaiset kriteeristöt sille, mitä ne vaativat luonnonkosmetiikaksi luettavalta tuotteelta. Seuraavat ovat yleensä keskeisiä seikkoja luonnonkosmetiikan valmistuksessa:

 • luonnonkosmetiikan raaka-aineiden tulee olla mahdollisimman luonnollista alkuperää ja mahdollisimman vähän prosessoituja. Alkuperä on pystyttävä jäljittämään.
 • raaka-aineet eivät saa olla eläimillä testattuja.
 • luonnonkosmetiikan tuotteiden tulee aiheuttaa mahdollisimman vähän  haittaa ympäristölle koko niiden elinkaari huomioiden.
 • luonnonkosmetiikan säilöntäaineissa on tiettyjä rajoituksia. Ei saa käyttää formaldehydin vapauttajia tai parabeeneja.

Kuitenkin myös luonnonkosmetiikka voi sisältää allergeeneja kuten lanoliinia, luonnonhartsia, bentsoehappoa, mehiläisvahaa tai erilaisia yrttiuutteita. Myös eteeriset öljyt voivat aiheuttaa tuoksuyliherkälle oireita. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet voivat toimia myös hormonihäiritsijöinä. Näitä ovat esimerkiksi laventeli tai teepuuöljy. Niitä tulee käyttää kuitenkin suuria määriä, jotta vaikutuksia voi olla.

kosmetiikan kemikaalit

Jos vertaan luonnonkosmetiikan tuotetta, jolla on pitkä inci eli raaka-ainelista ja normikosmetiikan tuotetta, jonka inci on lyhyt, voin hyvin valita jälkimmäisen ja todeta sen olevan turvallisempi valinta.

(Edit: edellisessä kappaleessa oli mutkat vedetty hiukan liian suoriksi, eli täydennän jälkikäteen: olipa kyse luonnon- tai normikosmetiikasta, lyhyt inci ei välttämättä ole hyvä asia, jos se käsittää terveydelle vaarallisia kemikaaleja. Toisaalta pitkän inci-listan omaava tuote ei välttämättä ole huono, jos sen sisältöön kuuluu hyvin tunnettuja ja hoitavia ainesosia.) 

Loppujen lopuksi tärkeintä on kuitenkin miettiä, mitä kosmetiikkaa oikeasti tarvitsen ja haluan käyttää hygienian tai kauneuden vuoksi.

Kaikilla ihmisillä esimerkiksi hiki ei haise tai se haisee vain tietyissä tilanteissa. Silloin deodorantin käyttö tavan vuoksi voi olla turhaa. Koko vartaloa ei ole välttämätöntä rasvata vartalovoiteilla, jos iho ei kuivu helposti.

Spartalaiseksi ei minun mielestäni tarvitse alkaa, vaan kosmetiikasta saa nauttia. Puhtauden ja kauneuden vaaliminen lisäävät omaa hyvinvointia ja tuovat mielihyvää, jotka ovat tärkeitä asioita arjen keskellä.

Kosmetiikkasovellukset avaavat inci-listoja

Jos tykkää käyttää mobiilisovelluksia, kannattaa kokeilla esimerkiksi CosmEthics- tai Thinkdirty –appia. Niiden avulla voi aukaista kosmetiikan inci-listoja oman kylppärin tai kaupan hyllyiltä löytyvistä tuotteista. Ne antavat oman arvioinsa siitä, onko tuote suositeltava vai huono valinta.

Itse tehden kosmetiikasta saa juuri sellaista kuin haluaa

Miksi itse valmistan kosmetiikkaa kotona? Syitä on monia. Pidän itse tekemisestä. On hauskaa kokeilla erilaisia raaka-aineita ja koostumuksia. Lisäksi itse tehtyjen putsareiden, kasvovesien ym. hinta on usein itse tehden edullisempi kuin kaupasta ostaen.

Ennen kaikkea: itse tehden saan tuotteista juuri sellaisia kuin itse tarvitsen.

Olen huomannut, että itse tehdyt kosmetiikkatuotteet eivät ole tehoiltaan huonompia kuin kaupasta ostetut, useinkin päinvastoin. Omatekoisen tuotteen kosteuttavuutta, paksuutta ja tuoksua voin säätää haluamakseni. Voin lisätä vain niitä hoitavia aineita, joita itse tarvitsen. Ja voin käyttää vain laadukkaita raaka-aineita: kunnon öljyjä ja rasvoja sekä eteerisiä öljyjä.

kosmetiikan kemikaalit

Tämä tietysti vaatii aikaa ja oppimista yrityksen ja erehdyksen kautta.

Mitä tästä nyt oikein jäi käteen?

Tiivistettynä tämän postauksen sanoma on: mieti mitä kosmetiikkaa oikeasti tarvitset tai haluat käyttää ja jätä muu. Tavan vuoksi ei kannata itseään puunata.

Valintaperuste kosmetiikan ostolle (tarpeen lisäksi tietysti) voi olla kaunis purkki, tuotteen pehmoinen tuntu iholla tai ihana tuoksu.  Inci-listasta kannataa kurkata sen pituus. Luonnonkosmetiikka on usein hyvä valinta, mutta ei automaattisesti aina.

Huom!

Eduskunnassa järjestetään ympäristövaliokunnan avoin kokous 15.3. klo 9-11.30 aiheena ”Miten hormonihäiriköt kuriin?”. Kokousta voi seurata myös suorana verkosta.

*Formaldehydin vapauttajat ovat inci-listassa nimillä Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, Sodium Hydroxymethylglycinate, DMDM Hydantoin, Quaternium-15 ja 2-Bromo-2-Nitropropane- 1,3-diol.

Lähteet:

Taru Anttonen (toim.). Kemikaalit kulutuksessa. Vihreä sivistysliitto ry, 2011.

Anja Nystén: Kemikaalikimara lapsiperheille. Kustannusosakeyhtiö Teos ,2013.

Kemisti ja Laurea ammattikorkeakoulun lehtori Ritva Kurimo Turun Sanomissa 18.9.2015.

Pro Luonnonkosmetiikka ryn verkkosivut 26.2.2017

vihreailo

www.vihreailo.fi

PS: Tiesitkö että löydät tuoretta luettavaa yrttien hyödyntämisestä hyvinvoinnin tueksi ja luonnonkosmetiikan valmistuksesta uudesta blogistani Vihreä ilo? Tervetuloa tutustumaan!

Mainokset

3 thoughts on “Kosmetiikan kemikaalit

 1. En pääse tähän hätään nyt käsiksi noihin lähteisiin, joten osaatko sanoa, mistä on peräisin tieto noista antiperspiranttien alumiinisuoloista? Tiedän, että mineraalikivideodoranttien alumiinisuolojen (ne ovat pelkästään sitä) sanotaan olevan niin isomolekyylisiä, ettei niistä ole vaaraa. Mutta onko tosiaan päädytty samaan tulokseen nestemäisten antiperspiranttien suhteen? En ole viime vuosina lukenut aiheesta, koska itse päädyin lopettamaan antiperspiranttien käytön kokonaan juuri alumiinisuolojen takia. Ymmärtääkseni ainakaan tuolloin ei vielä oltu voitu osoittaa, ettei rintasyöpäkasvainten alumiini ole peräisin juuri antiperspiranteista – kuten ei myöskään voitu todistaa, että se olisi peräisin niistä. Silloinhan kumpi tahansa vaihtoehto on mahdollinen.

  Haluaisin tuoda myös esiin, ettei inci-listan pituus suoraan kerro tuotteen turvallisuudesta tai turvattomuudesta. Se antaa osviittaa kyllä, mutta tärkeämpää on inci-listan sisältö. Teollisissa tuotteissa inci sisältää usein vain vettä, emulgaattoria ja säilöntäainetta, jolloin inci-lista sisältää ”parhaimmillaan” vain kolmea ainetta – joista vettä lukuunottamatta mikään ei välttämättä ole ihmiselle tai iholle hyväksi. Luonnonkosmetiikassa inci-lista saattaa olla pitkä, mutta sitä tarkastellessa voi huomata, että listalla on enimmäkseen vain hyviä ja hoitavia aineita, kuten oikeita kasviöljyjä ja -uutteita. Toki nekin voivat ärsyttää tai allergisoida.

  Anteeksi pitkä paasaus, mutta halusin tuoda muille lukijoille nämäkin seikat esiin. Ja tietysti kuulla itse lisää tuosta alumiinisuolan tilanteesta, jos siitä löytyy joku selkeä tutkimustieto.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hyviä pointteja, kiitos! On tosiaan hieman epämääräisesti sanottu, että vain inci-listan pituudella on merkitystä. Yritin viimeiseen kappaleeseen tiivistää hyvin lyhkäisesti ja muistettavasti asiat kun kuitenkin tekstissä puhuin myös kemikaalien vaikutuksista. Mutta voisin vähän tarkentaa tuota tosiaan vielä!

   Ja katson Nysténin lähteen alumiinisuoloihin liittyen. Olen nyt töissä, mutta teen sen kun pääsen kotiin.

   Tykkää

  2. Tarkastin Nysténin kirjan ja hän mainitsee, että ”antiperspiranttien alumiini on joskus yhdistetty rintasyövän esiintymiseen. Nykytietämyksen mukaan alumiinisuolat eivät kuitenkaan kokonsa vuoksi pääse kulkeutumaan rintakudokseen.” Hän mainitsee myös mineraalisuolakivet, mutta ei tee eroa niistä irtoaville alumiinisuoloille.

   Kirjan lähteissä on useampikin mahdollinen teksti, josta kyseinen tieto voi olla peräisin. Voisin ottaa tuon asian selvittääkseni ja tehdä siitä postauksen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s