Vielä antiperspiranttien alumiinin yhteydestä rintasyöpään

Kevään kiireisimmät työviikot ovat käsillä. Olemme työreissuilla miehen kanssa melkeinpä vaihtovuoroissa tämän kevään, joten tästä syystä postausrytmi harvenee joksikin viikoksi.

Kosmetiikan kemikaaleja käsittelevän postaukseni kommenttikentässä heräsi keskustelua lähteistä, joita Anja Nystén on teoksessaan Kemikaalikimara lapsiperheille käyttänyt. Siksipä ajattelin vielä tutkailla asiaa yhden postauksen verran.

Edelleen korostan, että kirjoitan asiasta maallikkona lainaten mielestäni järkeviä lähteitä.

Antiperspirantin alumiinisuolat estävät hien erittymisen hikirauhasista

Antiperspirantissa alumiinisuolan rooli on muodostaa tulppa hikirauhasen suulle ja estää siten hien erittyminen rauhasesta iholle. Nämä tulpat irtoavat aikanaan, jolloin hiki pääsee taas virtaamaan rauhasista. Näin antipersirantti konkreettisesti vähentää hien määrää iholla ja samalla hiki pääsee reagoimaan vähemmän hajua aiheuttavien bakteerien kanssa.

Joidenkin tutkimusten mukaan kuitenkin alumiini siirtyisi ihon läpi kainaloiden alueella ja alumiini toimisi estrogeenin tavoin lisäten rintasyöpäsolujen kasvua.

Dove_antiperspirant2Anja Nystén, jota edellisessä postauksessani käytin laajalti lähteenä, mainitsee Kemikaalikimara lapsiperheille -kirjassaan näin:

Antiperspiranttien alumiini on joskus yhdistetty rintasyövän esiintymiseen. Nykytietämyksen mukaan alumiinisuolat eivät kuitenkaan kokonsa vuoksi pääse kulkeutumaan rintakudokseen.

Sama tieto löytyy myös Yhdysvaltojen kansallisen syöpäinstituutin National Cancer Instituten verkkosivuilta.

Ei ole täysin poissuljettua, etteikö antiperspiranttien alumiini voisi aiheuttaa syöpää, mutta parhaan nykyisen tietämyksen mukaan tätä yhteyttä ei ole.

Mielestäni katse kannattaa kääntää tällä hetkellä muihin rintasyöpää aiheuttaviin tekijöihin.

Helsingin Sanomissa uutisoitiin 8.3.2017 hormonikierukoiden ja hiusvärin käytön yhteydestä kohonneeseen rintasyöpäriskiin yli 50-vuotiailla naisilla. Tässäkin jutussa kuitenkin mainittiin, että kysymyksessä on vasta yksi tutkimus ja lisänäyttöä asiasta tarvitaan.

Rintasyöpäriskiin voi myös itse vaikuttaa

Selvästi suurempi riski sairastua rintasyöpään syntyy muista tekijöistä kuin hormonikierukoista tai antipersiranteista.

Osaan rintasyöpää aiheuttavista tekijöistä voit itse vaikuttaa, osaan et.

Yhdysvaltain syöpäinstituutin sivuilla mainitaan, että omiin vanhemmilta perittyihin geeneihin et pysty vaikuttamaan, mutta elämäntapoja ja ravitsemustasi voit muokata.

Terveellinen ruokavalio, tupakoinnin välttäminen ja säännöllinen liikunta vähentävät rintasyöpäriskiä.

Nimenomaan ylipaino saattaa altistaa hormoniriippuvaisille syöville kuten rintasyövälle. Alkoholiakaan ei paranisi paljon käyttää, koska sen käyttö lisää Potilaan lääkäripehden mukaan riskiä sairastua rintasyöpään.

rintasyöpäJos olet 50-69-vuotias ja syntynyt vuonna 1947 tai sen jälkeen, kannattaa ehdottomasti hyödyntää oikeus maksuttomaan rintasyöpäseulontaan. Terveys- ja hyvinvointilaitoksen nettisivujen mukaan tämän järjestäminen on kuntien lakisääteinen velvollisuus.

Itse en tähän ikäluokkaan vielä kuulu, mutta koska lähisuvussa on esiintynyt rintasyöpää, käyn tutkituttamassa rintani lääkärillä aika ajoin.

Käytpä lääkärillä tai et, rinnat kannattaa joka tapauksessa tutkia säännöllisesti omatoimisesti esimerkiksi tällä Terve.fi -sivuston ohjeella. Ainakin itselläni tämä meinaa unohtua, ja siksi muistuttelu on ihan paikallaan.

Oma tarinansa on, mitkä ravintoaineet lisäävät tai vähentävät rintasyövän riskiä. Esimerkiksi kasviestrogeenit, kuten lingaanit ja isoflavonit näyttävät joidenkin tutkimusten mukaan toimivan näin. Soijaproteiinista on olemassa näyttöä puolin ja toisin. Mielenkiintoista jäädä seuraamaan uusia tutkimustuloksia asiasta!

Kuvat:

Antipersipirantti, Wikimedia commons 12.3.2017

Muut kuvat: Virpi Hirvensalo

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s