Eteeriset öljyt

Tuoksut! Juuri tähän aikaan vuodesta aurinkoisena päivänä ilmassa on aistittavissa alkavan kevään huumaava tuoksu.

Saako tuoreen puun, ruohon, mullan tai ruusun tuoksu sinut hyvälle tuulelle?

Eteerisistä öljyistä löytyy monia tuttuja luonnontuoksuja. Niihin lähdetään perehtymään nyt!

eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt – mitä ne ovat?

Eteeriset öljyt valmistetaan kasvien eri osista kuten hedelmistä tai niiden kuorista, neulasista, lehdistä, juurista, siemenistä, puuaineksesta tai pihkasta. Haihtuvia aromeja sisältävät aineet höyrytislataan tai kylmäpuristetaan kasvinosista irti.

Eteeriset öljyt ovat siis aitoja luonnontuotteita. Niistä ei ole poistettu mitään, eikä niihin ole lisätty kemiallisia täyteaineita. Niitä ei pidä sekoittaa tuoksu- ja makuöljyihin, jotka ovat synteettisesti tuotettuja.

Aidon eteerisen öljyn tunnistat siitä, että kun kaadat sitä hiukan paperille, öljystä ei jää rasvaista läikkää paperiin.

Rasvainen läikkä jää tuotteista, joita on laimennettu jollain muulla öljyllä.

Kasvit eivät suinkaan huvikseen valmista voimakkaita kemiallisia yhdisteitä, vaan niistä on hyötyä kasveille. Eteeriset öljyt suojelevat kasveja haitallisilta mikro-organismeilta, houkuttelevat pölyttäjähyönteisiä, torjuvat tuhohyönteisiä, homeita tai suojaavat kasvia kuivumiselta.

eteerinen öljy

Eteeriset öljyt sopivat tosi moneen!

Eteeriset öljyt ovat ihania siksi, että niitä voi käyttää niin monipuolisesti. Ne sopivat muun muassa:

 • itsetehtyyn kosmetiikkaan ja omiin parfyymeihin
 • diy-puhdistusaineisiin
 • kasvien tuholaistorjuntaan
 • erilaisiin hoitoihin kuten höyryhengitykseen, kylpyihin, hierontaan ja kääreisiin
 • höyryttimiin (diffuuserit) ja potpourreihin
 • tekemään puhtaasta pyykistä ihanan tuoksuista lisäämällä pesukoneen huuhteluainelokeroon etikkaa ja 2-3 tippaa eteeristä öljyä

Oikein käytettynä eteeriset öljyt antavat tehoa ja/tai tuoksua tuotteeseen.

Myynnissä on korviksia tai kaulakoruja, joiden sisällä on esimerkiksi huovutettua villaa. Tähän voi tiputtaa haluamaansa eteeristä öljyä ja siten saada tuoksua pidemmäksi aikaa mukaansa ilman että laittaa sitä suoraan iholle. Villan palan voi halutessa vaihtaa uuteen.

Yksi hyvä idea on tuunata hajusteeton voide haluamallaan eteerisellä öljyllä joko hoitovaikutusten aikaansaamiseksi tai vain ihanan tuoksun vuoksi.

Valmiit öljysekoitukset ovat helppokäyttöisiä

Inspiraation tämän postauksen kirjoittamiseen antoi Heidi, joka tarjosi minulle kokeiltavaksi muutamia doTERRAn öljyjä. doTERRAlla on  yksittäisten eteeristen öljyjen lisäksi aika ihania eteeristen öljyjen sekoituksia erilaisiin tarkoituksiin.

Oma suosikkini on Citrus Bliss, joka kohottaa mielialaa ja energisoi. Siinä on yhdistetty muun muassa sitrushedelmiä, bergamottia ja vaniljaa. Tämä toimii vaikka hajuvetenä.

Serenity -sekoitusta kokeilin myös. Se on hyvä laventelipohjainen yhdistelmä, jossa on lisäksi muun muassa ylang ylangia ja vaniljaa. Serenity sopii rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Vaikka en ole laventelin ylin ystävä, tämä öljysekoitus tuoksuu minusta ihanalle!

Heidin Facebook-ryhmässä Rakkaudesta eteerisiin öljyihin saa tosi hyviä vinkkejä eteeristen öljyjen käytöstä erilaisiin tarkoituksiin.

Testissä diy-kylpyhuoneen puhdistusaine

Kokeilin tätä postausta kirjoittaessani ensimmäistä kertaa itse tehtävää puhdistusainetta. Se onnistui hyvin.

Diy-kylppärin puhdistusaine

 • 1,5 dl ruokasoodaa
 • 0,5 dl nestemäistä oliiviöljysaippuaa
 • reilu 1 rkl vettä
 • 1 rkl etikkaa
 • 10 tippaa sitruunan eteeristä öljyä
 1. Sekoita kulhossa ruokasooda, nestemäinen saippua ja vesi. Sekoita.
 2. Lisää etikka ja eteerinen öljy. Sekoita taas.
 3. Säilytä puhdistusaine ilmatiiviissä astiassa.

Alkuperäisessä reseptissä mainitaan, että puhdistusaineen tulisi olla tahnamaista. Jos puhdistusaine jää liian jauhemaiseksi, voit lisätä vähän nestettä.

diy kylpyhuoneen puhdistusaineOma kokemukseni on, että jauhemaisempi puhdistusaine on helppo ripotella puhdistettavalle pinnalle, lisätä hiukan vettä päälle ja jättää vaikuttamaan n. 5-10 minuutiksi. Tämä jälkeen aine hangataan tai pyyhitään pinnalta pois. Lopuksi pinta kannattaa pyyhkäistä puhtaalla kostealla kankaalla.

Tämä puhdistusaine sopii esimerkiksi pesualtaan, lavuaarin, wc-pöntön, kaakeleiden ja tiskipöydän puhdistamiseen.

wp-1481459095682.jpgEteerisiä öljyjä on hyödynnetty tässä blogissa aiemminkin. Katso vinkkejä eteeristen öljyjen käytöstä helpossa itsetehdyssä luonnonkosmetiikassa:

 Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

Eteeriset öljyt ovat ”tiukkaa tavaraa”  ja ne tehoavat eri tavoin. Esimerkiksi jotkut eteeriset öljyt voivat muuttaa lääkeiden vaikutuksia. Lääkärille siis kannattaa mainita, jos käytät jotain eteeristä öljyä säännöllisesti.

Hyvä perussääntö on, että eteeristä öljyä kannattaa käyttää suosituksen mukainen määrä.

Jos eteerisiä öljyjä käytetään iholle, ne täytyy laimentaa esimerkiksi kylmäpuristettuun kasviöljyyn tai johonkin voiteeseen. Ainoastaan teepuuöljy ja laventeli sopivat pieninä määrinä suoraan iholle.

Hajusteyliherkkien ja allergisten kannattaa olla varovaisia eteerisiä öljyjä kokeillessaan. Raskaana ja imetyksen aikana eteerisiä öljyjä kannattaa välttää tai selvittää tarkoin, mitä aineita voi käyttää ja missä määrin. Sama koskee vanhuksia ja vakavasti sairaita. Eläimille tai vauvoille ei saa antaa omin päin eteerisiä öljyjä.

sunshine-2-1188174-1279x1067Osa eteerisistä öljyistä on fotosensitiivisiä, eli niitä ei voi laittaa suoraan iholle, jos kyseinen ihoalue on suorassa auringonvalossa seuraavan 12 tunnin aikana. Tällaisia eteerisiä öljyjä ovat:

 • bergamotti
 • greippi
 • sitruuna
 • lime
 • pomeranssi
 • kumina

Ylipäätään uusia eteerisiä öljyjä kokeillessa kannattaa selvittää kyseisen aineen vaikutukset ja aloittaa aina kokeilemaan hyvin pienillä määrillä.

Eteeristen öljyjen käyttö sisäisesti jakaa mielipiteitä. Suomen aromaterapeutit ry ei suosittele eteeristen öljyjen sisäistä käyttöä.

Olen keskustellut alan ihmisten kanssa asiasta ja ymmärsin, että tähän on useampikin syy. Ensinnäkin vaikka osa öljyistä on käytettävissä sisäisesti, jotkut eteerisistä öljyistä ovat myrkyllisiä pieninäkin määrinä. Toiseksi kaikki eteerisinä öljyinä myytävät tuotteet eivät ole välttämättä puhtaita. Kolmanneksi ne ovat tosiaan hyvin voimakkaita aineita. Näin ollen täytyy olla hyvin selvillä kyseisten aineiden vaikutuksista ja turvallisista annostuksista ennenkö niitä kannattaa alkaa käyttämään sisäisesti.

Superkiinnostavaa kaiken kaikkiaan! Tuntuu että tästä aiheesta jäi niin paljon sanottavaa, että taidan jatkaa vielä toisella osalla tässä lähiaikoina kunhan saan testattua uusia ohjeita!

Lähteet

Breast health kitchen/ M.T. Lehtinen. Aromaterapia ja eteeriset öljyt

Iloöljyt – rakkaudesta eteerisiin öljyihin

Suomen aromaterapeutit ry

Limepop. Eteeriset öljyt, mitä ne ovat, käyttö ja tuoksunuotit

Healthberry. Saunatuoksut ja muut eteeriset öljyt terveysriski lapsille.

PubMed Health. Essential oils

PubMed Healt. Aromatherapy and essential oils

Kuvat Virpi Hirvensalo paitsi aurinkokuva: Freeimages.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s