Tee itse kasvovoide

tee itse yövoide

Nyt valmistetaan kasvovoide. Oma tuotokseni on tällä kertaa ikääntyvälle ja kuivalle iholle sopiva hoitava yövoide. Käytin siihen aloevoita, kehäkukkaöljyä ja frankinsenssi -eteeristä öljyä.

Kehäkukkaöljyn johdosta voiteesta tuli kellertävää – kuten yläkuvassa näkyy – väri ei kylläkään erotu iholla. Voide on ihanan paksua ja kosteuttavaa!

Tarpeen mukaan muuntuva emulsion perusohje

Emulsio on kahden luonnostaan toisiinsa sekoittumattoman nesteen kuten veden ja öljyn seos. Erilaiset kosmeettiset voiteet ovat usein emulsioita.

Tämä emulsion perusohje on saatu Yrteilyjä -blogin järjestämällä luonnonkosmetiikkakurssilla yrttikouluttaja Kaisa Vermasheinältä.

wp-1474129535001.jpegPerusohjetta voit soveltaa omalle iholle ja tarpeisiin sopivaksi. Samalla reseptillä voit valmistaa niin päivä- kuin yövoidetta ja myös voiteen jaloille, käsille tai koko keholle.

Ohjeella valmistuu n. 100 ml tuotetta.

Voide valmistuu kahdesta eri osasta: vesi- ja öljyfaasista.

Valmistuksessa on erotettavissa lämmitysvaihe ja jäähdytysvaihe.

VOITEEN PERUSOHJE

ohje

Tarvikkeet:

 • 2 vesihaudekattilaa ja metalliastiaa tai yhdet vesihaudetarvikkeet ja mikron kestävä astia
 • ruokalusikoita
 • mittalusikoita (esim. 5 ml ja 50 ml)
 • keittiövaaka
 • (digitaalinen) lämpömittari ruoanvalmistukseen
 • puhtaita kannellisia säilytyspurkkeja voiteelle

VOITEEN VALMISTUS

A. Valmista vesi- ja öljyfaasit

 1. Valmista vesifaasi.
 2. Laita neste kuumuutta kestävään astiaan.
 3. Mittaa öljyfaasin aineet vesihaude-astiaan (alla kuvassa aloevoita ja kehäkukkaöljyä).

öljyfaasissa on aloevoita ja kehäkukkaöljyä

B. Lämmitä faasit 70 asteeseen

 1. Kuumenna vesihauteen vesi ja laita öljyfaasiastia siihen. Pidä lämpö riittävän pienenä, jotta öljyt ja rasvat eivät kiehu.
 2. Lämmitä joko toisessa vesihauteessa tai mikrossa vesifaasi. Myöskään tämä ei saa kiehua.

C. Yhdistä faasit ja sekoita (älä vatkaa)

 1. Kun molempien faasien lämpötila on 70-75 astetta, yhdistä faasit kaatamalla vesifaasi ohuena nauhana vielä vesihauteessa olevaan öljyfaasiin.
 2. Sekoita lusikalla samalla kun yhdistät faasit. (Jos sekoittaminen on hankalaa, voit nostaa öljyfaasin pois vesihauteesta kaatamisen ajaksi.)
 3. Jatka sekoittamista noin minuutti, mutta älä vatkaa.

D. Jäähdytysvaihe: sekoittele rauhallisesti

 1. Nosta seos huoneenlämpöön.
 2. Jatka sekoittelemista lusikalla, kunnes seos sakenee. Tähän voi mennä muutamia minuutteja tai jopa puoli tuntia.

E. Lisää säilöntäaine ja tuoksut

 1. Kun seos on alle 40 astetta, lisää säilöntäaine, E-vitamiini ja eteeriset öljyt. Sekoittele ne huolellisesti voiteeseen.

valmis itsetehty voide

F. Purkita

 1. Purkita tuote.
 2. Sulje purkit.

Vaihtoehtoja vesi- ja öljyfaaseihin

Vesifaasissa voit käyttää nesteenä joko kiehautettua vettä, apteekista ostettavaa steriloitua vettä, itse tehtyä yrttihauduketta (alla kuvassa valmistuu kehäkukkahauduke) tai valmiina myytäviä kasvivesiä kuten appelsiininkukkavettä tai ruusuvettä.

kehäkukkahauduke.jpeg

Öljyfaasin voit valmistaa omalle ihotyypille sopivista öljyistä ja rasvoista. Perussääntö on, että kevyitä öljyjä (esimerkiksi manteliöljy, ohdakeöljy) käyttämällä saat keveämpiä kasvovoiteita aikaiseksi. Lisäksi nesteiden, öljyjen ja rasvojen suhteita muuttamalla saat säädeltyä voiteen koostumusta. Mitä enemmän käytät öljyjä ja rasvoja suhteessa nesteisiin, sitä paksumpaa voiteesta tulee.

Alla on lueteltu joitakin eri ihotyypeille sopivia öljyjä, rasvoja ja eteerisiä öljyjä.

 • Ikääntyneelle iholle: arganöljy, aprikoosinkiviöljy, helokkiöljy, jojobaöljy, karite- eli sheavoi, kookosöljy, pellavaöljy,  ruusunmarjasiemenöljy, saksanpähkinäöljy, neroli eö, ylang ylang eö, frankinsenssi eö, ruusu eö
 • Kuivalle iholle: aprikoosinkiviöljy, arganöljy, jojobaöljy, kaakaovoi, oliiviöljy, pellavaöljy, saksanpähkinäöljy, rypsiöljy, neroli eö, palmarosa eö, ruusu eö
 • Karhealle iholle: auringonkukkaöljy
 • Herkälle iholle: camelinaöljy, jojoböljy, kookosöljy, oliiviöljy
 • Atoopiselle iholle: hamppuöljy, tyrninsiemenöljy
 • Rasvaiselle iholle: hasselpähkinäöljy, appelsiini eö, laventeli eö, limetti eö, mandariini eö
 • Akneiholle: jojobaöljy, teepuu eö
 • Kaikille ihotyypeille: manteliöljy, geranium eö

Muutamat edellä mainituista öljyistä ovat melko hintavia, joten ne toimivat tehoaineina voiteissa. Tällaisia ovat esimerkiksi tyrninsiemenöljy ja ruusunmarjansiemenöljy.

Manteliöljy on erinomainen öljy kosmetiikkaan, mutta ikävä kyllä se ei ole kovin ekologinen valinta. Manteleiden kasvatus vaatii paljon vettä, ja suurin osa manteleista kasvatetaan kuivuudesta kärsivässä Kaliforniassa. Kannattaa siis kokeilla muitakin vaihtoehtoja.

Säilöntäaineet ja emulgaattorit

E-vitamiini on antioksidantti, joka hidastaa tuotteen hapettumista ja siten auttaa tuotetta säilymään. Se tarvitsee tuekseen kuitenkin varsinaisen säilöntäaineen. Jos kuitenkin valmistat vain pienen määrä voidetta kerrallaan ja säilytät sitä kylmässä, säilöntäainetta ei välttämättä tarvita. Tällöin voide säilyy noin viikon jääkaapissa.

Säilöntäaine tuhoaa mikro-organismeja ja estää bakteerien, sienten ja hiivojen lisääntymisen. Ekosertifioituja säilöntäaineita ovat mm. Rokonsal BSB-N ja Cosgard (Geogard 221).

glyseriiniGlyseriini ei ole välttämätön ainesosa voiteessa, mutta se kosteuttaa ihoa. Glyseriiniä käytetään usein kosmetiikassa vetämään puoleensa vettä. Se auttaa säilyttämään sitä ihossa. Glyseriiniä on olemassa eläin- ja kasviperäisenä.

Emulgaatorin tehtävä on sitoa vesi- ja öljyfaasit toisiinsa. Ohjeessa mainittu Olivem 1000 on oliiviöljystä johdettu, herkälle iholle – myös lapsien iholle – sopiva emulgaattori, joka lisätään seokseen jäähdytysvaiheessa.

Lisää erilaisia emulgaattoreita ja säilöntäaineita löytyy selailemalla esimerkiksi kosmetiikan valmistukseen käytettäviä tarvikkeita ja raaka-aineita myyvien verkkokauppojen tuoteluetteloita.

Voiteissa käytettävien raaka-aineiden tuoksuista

Tuoksut tai niiden puute voiteissa on yllättävän tärkeä asia.

Jotkut kosmetiikan raaka-aineeksi soveltuvat öljyt tuoksuvat melko vahvasti, ja jopa samasta kasvilajista valmistetut öljyt tuoksuvat eri tavoin riippuen valmistustavasta, -paikasta ym.

Kosmetiikkaan suunniteltavia öljyjä on hyvä haistella etukäteen ja miettiä, pitääkö kyseisestä tuoksusta vai ei.

Jos valmis voide haisee omasta mielestä vähänkin epämiellyttävälle, se jää helposti käyttämättä.

Eteerisillä öljyillä saa voiteisiin tehojen lisäksi tuoksua. Omaa lempituoksua kannattaa käyttää kasvovoiteessa, silloin voidepurkkiin tulee tartuttua mielellään. 🙂

Kuvat: Virpi Hirvensalo

Ohje: Kaisa Vermasheinä

vihreailo

www.vihreailo.fi

PS: Tiesitkö että löydät tuoretta luettavaa yrttien hyödyntämisestä hyvinvoinnin tueksi ja luonnonkosmetiikan valmistuksesta uudesta blogistani Vihreä ilo? Tervetuloa tutustumaan!


2 thoughts on “Tee itse kasvovoide

 1. Kiva lukea muidenkin voideprosesseista, jokaisella on vähän oma tapansa tehdä niitä.:) Noiden sitrusten eteeristen öljyjen kanssa olisin hieman varovainen kasvovoiteissa, ne kun ovat fotosensitiivisiä. Säilöntäaineen kanssa olisin myös aika tarkkana, ettei sitä tule liikaa eikä liian vähän – siksi etenkin vesifaasin aineet on syytä suunnitella ja mitata tarkasti etukäteen.

  Oletko jo ennättänyt tätä voidetta käyttää? Millainen se on ollut käytössä?

  Liked by 1 henkilö

  1. Aivan, tuo fotosensitiivisyys on jälleen hyvä muistaa! Siitä voisikin kirjoittaa oman postauksen nyt kun aurinko on taas näkyvissä.

   Tämä voide on paksua tuon aloevoin ansiosta. Siksi käytän sitä mieluiten yöksi. Se tuntuu pitävän kosteuden iholla hyvin. Jos antaisi sen imeytyä rauhassa aamulla, niin se voisi toimia hyvinkin meikkivoiteen alla. Täytyy kokeilla. Ja frankinsenssi tuoksuu tässä tosi ihanalta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s