Vuohenputkipesto

Vuohenputki (Aegopodium podagraria) on alkukevään herkku, joka kannattaa kerätä kasvin ollessa vielä nuori ja suppuinen.

vuohenputki.C-vitamiinipitoinen vuohenputki sopii tosi moneen ruokaan, vaikkapa kermaviilidippiin, pannukakku- tai lettutaikinaan, kasvispiiraaseen tai pannulla öljyssä paistettavaksi ja perunoiden päällä nautittavaksi. Yrttiteesekoituksiinkin sitä voi käyttää, mutta mielellään muiden yrttien kanssa, koska sen maku on sellaisenaan mieto.

Vuohenputki on juuston ja tomaatin ystävä, joten esimerkiksi juustovoileipiin tai tomaattisalaattiin se sopii mainiosti.

Nopeasti valmistuva vuohenputkipesto

Meidän pihalta löytyy vasta vähän pientä vuohenputkea, joten mitään suuria piirakoita siitä ei vielä leivota. Pestoon kumminkin sain ainekset kerättyä.

Pesto on tosi nopea valmistaa, siinä ei mene kaikkiaan kuin noin 10 minuuttia.

Vuohenputkipesto

  • 1 kourallinen vuohenputkea tuoreena
  • 1 (tai niin monta kuin sielu sietää) valkosipulinkynttä
  • 50 g raastettua parmesania
  • 1 dl öljyä (esimerkiksi oliiviöljy)
  • 30 g pinjansiemeniä
  •   (suolaa ja pippuria)

Valmistusohje on lyhykäisyydessään tämä:

  1. Paahda pinjansiemenet pannulla ilman öljyä kunnes siemenet ovat saaneet väriä.
  2. Laita kaikki muut ainekset paitsi öljy blenderiin tai tehosekoittimeen.
  3. Sekoita tahnaksi lisäillen öljyä hitaasti joukkoon.
  4. Mausta pesto makusi mukaan pippurilla ja suolalla.

Kuvissa olevasta pestoerästä tuli melko löysää. Tein yllä olevan ohjeen mukaan, mutta käytin öljyä 1,25 dl. Vajaa desi öljyä riittää mainiosti.

paahdettu ruisleipä vuohenputkipestolla.Pestoa voi käyttää tosi monella tavalla, esimerkiksi

  • pastakastikkeena
  • salaatinkastikkeena
  • uunikalan mausteena
  • paistettua tai keitettyä kananmunaa maustamaan
  • kanafileiden kanssa
  • tuoreen sämpylän tai paahdetun leivän päälle

Tasan vuosi sitten kevät oli näköjään pidemmällä ja vuohenputkea paremmin tarjolla, koska postasin silloin vappuna vuohenputkisipsien ohjeen.

Vuohenputken tunnistus

Vaaleanvihreä vuohenputki on ensimmäisten maasta nousevien kasvien joukossa keväällä. Aluksi lehdet ovat supussa ja kun saavat kokoa hiukan lisää, ne avaavat lehtensä.

vuohenputki.

Lehdet ovat kapeansoikeita–puikeita, sahalaitaisia tai joskus liuskaisia.

vuohenputki

Nuoren kasvin lehdet jakautuvat kolmeen osaan ja siitä edelleen kahteen tai kolmeen osaan eli lehteen. Tällöin erillisten lehdyköiden määrä on yhteensä korkeintaan yhdeksän tai alle.

Ennenkö lähdet poimimaan vuohenputkea, opettele erottamaan se myrkyllisistä myrkkykeisosta, myrkkykatkosta ja hukanputkesta. Ne muistuttavat vuohenputkea, mutta niiden kaikkien lehdet ovat kuitenkin erinäköiset, joten tunnistaminen onnistuu kyllä opettelun jälkeen.

Vuohenputki on ihmisen seuralainen ja kasvaa usein laajoina kasvustoina esimerkiksi kasvimaalla tai kukkapenkeissä.

Vuohenputken maku kitkeröityy kasvin kasvaessa isommaksi. Siksi kasvusto kannattaa leikata alas aina aika ajoin. Näin siitä riittää iloa koko kesäksi.

Kuvat: Virpi Hirvensalo

Mainokset

3 thoughts on “Vuohenputkipesto

  1. Minun on monta vuotta tehnyt mieli kokeilla vuohenputkea jossain muodossa, mutta en ole satavarma, että pihallamme rehottava kasvi on juuri tätä, eikä niitä myrkyllisiä versioita – mitään hyviä vinkkejä, mistä ne erottaa varhaisessa kasvuvaiheessa??

    Tykkää

    1. Kun vuohenputki on ihan pieni, se saattaa mennä sekaisin muiden kasvien kanssa. Jos kumminkin olet useamman vuoden pihalla katsellut kasvia ja olet nähnyt sen lehdet ja miltä se näyttää isona, niin silloin tunnistus on helpompaa. Vertaa tänä kesänä pihasi kasvia vuohenputken kuviin esim. Luontoportin sivulla (http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/vuohenputki) tai kasvikirjasta.
      Vuohenputki kasvaa isoina kasvustoina ihmisen muokkaamalla maalla esim. kukkapenkissä tai kasvimaalla. sillä on valkeat, helposti poikki napsahtavat ja jokapuolelle rönsyävät juuret kun kasvin yrittää kiskaista mullasta irti. Vaaleita juurenpätkiä jää väkisinkin multaan puutarhurin kiusaksi. Vuohenputki tuoksuu ja maistuu minusta hiukan porkkanalta. Ja kannattaa katsoa se lehtiruodin kouru sekä lehtie jakautuminen ensin kolmeen osaan ja sitten joko kahteen tai kolmeen lehdykkään kuten kuvassa.

      Tykkää

  2. Jatkan vielä vuohenputken tunnistuksesta ja siitä mihin kasvin voi nuorena sekoittaa. 1)Myrkkykatko on harvinainen asutuksen piirissä toisin kuin vuohenputki. Sen varsi on punatäpläinen ja pahanhajuinen. Sen sekoittaa isompana helpommin koiranputkeen kuin vuohenputkeen. 2) Myrkkykeiso kasvaa rantavesissä, ojissa ym muissa märissä paikoissa ja sen juurakko on vankka, porkkanan mallinen. Siis täysin erilainen kuin kuin vuohenjuuren. 3) Kolmas myrkyllinen kasvi, johon tämän voi sekoittaa, on hukanputki. Se muistuttaa enemmän persiljaa tai koiranputkea kuin vuohenputkea. Hukanputken haju on sipulimainen. Nämä kaikki ovat isommiksi kasvettuaan tosiaan selvästi erinäköisiä kuin vuohenputki erityisesti lehdistään, joten silloin ne viimeistään on helppo tunnistaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s