Munakasta litulaukasta ja villiyrttien pakastaminen kuutioiksi

Villiyrttisesonki on käynnistynyt toden teolla. Tässä postauksessa tutustutaan Etelä- ja Lounais-Suomessa viihtyvään litulaukkaan. Lisäksi aletaan pakastaa vuohenputkea talvea varten.

litulaukka

Litulaukka viihtyy Etelä-Suomessa vanhan ihmisasutuksen lähistössä

Juuri nyt kannattaa Etelä- ja Lounais-Suomessa kerätä litulaukkaa (Alliaria petiolata). Kasvi tykkää kasvaa samoilla alueilla, joilla ihminen on pitkään asunut: keskiaikaisissa kaupungeissa ja vanhojen pitäjien keskuksissa.

Litulaukka vaatii muhevamultaista ja typpipitoista maata, jollaiseksi ihmiset ja kotieläimet ovat näiden alueiden maaperän ajanmyötä muokanneet.

Litulaukka on kaksivuotinen kasvi. Ensimmäisenä kasvukautenaan se kasvattaa  munuaisen muotoisia lehtiä mataliksi ruusukkeiksi. Toisena kesänä kasvi kurottaa korkeammalle. Silloin sen lehdet ovat terävähampaisia, kuten kuvissa yllä ja alla.

kukkiva litulaukka.jpeg

Litulaukasta saa miedon valkosipulin maun ruokiin

Litulaukkaa kannattaa hyödyntää juuri tähän aikaan vuodesta, koska kukinta ja lämmin sää muuttavat kasvin hieman kitkerän makuiseksi.

Litulaukkaa on hyödynnetty vanhastaan ruokana ja rohtona. Sitä on mahdollisesti viljeltykin. Kasvin erityisominaisuus on sen miedosti valkosipulinen ja pippurinen maku.

Englanniksi litulaukan nimi onkin garlic mustard ja tieteellinen sukunimi Alliaria viittaa laukkojen eli sipulien nimeen Allium.

Ota litulaukan lehti käteesi ja hiero sitä sormiesi välissä. Haista sitten lehteä. Huomaat kasvin valkosipulisen tuoksun!

Litulaukkaa voi käyttää esimerkiksi kanan, munan ja juuston kanssa. Se sopii myös kirpeisiin maustekastikkeisiin ja toimii hyvin esimerkiksi kermaviilin kanssa. Pastakastikkeen höysteeksi kannattaa kokeilla myös!

Kokeile vaikka iltapalaksi munakasta, jonka maustat litulaukkahöystöllä. Voit ripotella hienonnettua litulaukkaa munakkaan päälle tai sekoittaa sen ennen paistamista munien kanssa sekaisin.

Litulaukka on parhaimmillaan tuoreena. Kuivaus, höyrytys ja keittäminen hävittää sen omaperäisen maun.

Pakastettuja villiyrttejä on helppo lisätä ruokiin talvella

Sadonkorjuun aloittamista ei kannata jättää kesän lopulle, vaan aloittaa se jo nyt. Voit kerätä talvea varten esimerkiksi voikukkaa ja vuohenputkea. Kumpaakin näistä kasveista voi kuivata ja pakastaa. Kuivaamisohjeita voit katsastaa tästä postauksesta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Itse tykkään käyttää villiyrttejä pakastekuutioina. Valmistan ne näin:

  • Teen yrteistä ja tilkasta vettä sosetta, jonka pakastan jääpalamuotteihin.
  • Kun palat ovat jäätyneet, sulatan niitä juuri sen verran, että ne irtoavat muotista.
  • Siirrän jääpalat pieniin pakastepusseihin ja kirjoitan yrtin nimen pussin päälle.

Näitä paloja on tosi kätevää ottaa tarvittava määrä talvella keittoon, smoothieen ja muihin ruokiin.

Yrteistä voi koota myös valmiita yrttisekoituksia pakkaseen.

Oma kokemus viime talvelta opetti sen, että tänä kesänä aion keskittää yrttipakasteet yhteen paikkaan pakkasessa, jolloin ne ovat myöhemmin helposti löydettävissä. Siellä täällä muiden pakasteiden seassa ajelehtivat pienet yrttipussit hukkuvat helposti eikä niitä silloin tule käytettyä.

Aurinkoista viikonloppua!

 

Lähteet: Luontoportti: Litulaukka

Kuvat: Virpi Hirvensalo

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s